Dostupni linkovi

Merkel pozvala glasače da podrže Lašeta ili koaliciju levog krila


Nemačka kancelarka Angela Merkel tokom obraćanja u Bundestagu, 7. septembar 2021.
Nemačka kancelarka Angela Merkel tokom obraćanja u Bundestagu, 7. septembar 2021.

Nemačka kancelarka Angela Merkel uputila je u utorak, 7. septembra, poziv glasačima da podrže vladu na čelu sa konzervativcem Arminom Lašetom (Laschet) na nacionalnim izborima ovog meseca i rekla da je druga opcija vladajuća koalicija levog krila.

"Najbolji put za našu zemlju je federalna vlada pod vođstvom Hrišćansko-demokratske unije i Hrišćansko-socijalne unije (CDU / CSU) sa Arminom Lašetom kao kancelarom, jer se njegova vlada zalaže za stabilnost, pouzdanost, modernizaciju i centralizam", rekla je Merkel, prenosi agencija Frans pres (AFP).

Podsetila je da su izbori 26. septembra posebni ne samo zato što se prvi put od 1949. godine nijedan aktuelni kancelar ne kandiduje za ponovni izbor, nego i zato što građani donose odluku o smeru "naše zemlje u teškim vremenima - i nije nevažno ko upravlja ovom zemljom".

Merkel je dodala da građani takođe imaju i izbor da li će to biti vlada koja prihvata podršku stranke Linke sa Socijaldemokratskom strankom i Zelenim ili je barem ne isključuje, prenosi Rojters.

Linke je partija ultralevičarskog opredeljenja.

Rojters navodi da bi ovo moglo da bude poslednje obraćanje Merkelove donjem domu nemačkog parlamenta.

Savez CDU-CSU zabeležio je neke od najgorih rezultata u predizbornim anketama u poslednjih nekoliko godina, dok se Merkel sprema napustiti politiku nakon 16 godina na vlasti.

Istraživanje za dnevni list Bild pokazalo je da je konzervativni savez ima 20 posto podrške, što je njihov najgori rezultat u posleratnom periodu. Predvođen Angelom Merkel, blok je osvojio 33 posto na poslednjim izborima 2017. godine.

Glavni kandidat za kancelara, prema predizbornim anketama, za sada je vicekancelar i ministar finansija Olaf Scholz, čije socijaldemokrate levog centra (SPD) vode sa 25 posto glasova, podseća AFP.

XS
SM
MD
LG