Dostupni linkovi

Vučić i Šib o pripremama za posetu Angele Merkel


Vučić i Šib na sastanku u Beogradu (8. septembar 2021.)
Vučić i Šib na sastanku u Beogradu (8. septembar 2021.)

Poseta nemačke kancelarke Angele Merkel, bez obzira na to što je pred kraj njenog mandata, snažan je signal da Srbija i region ostaju visoko na agendi Nemačke, rekao je u sredu (8. septembar) ambasador Nemačke u Beogradu Tomas Šib (Thomas Schieb) u razgovoru sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Kako je saopšteno iz pres službe predsednika Srbije, Vučić i Šib su razgovarali o pripremama za posetu kancelarke Merkel.

Merkel je prvi put postala čelnica nemačke vlade 2005. godine, a za dve nedelje, kada su zakazani izbori za Bundestag, odlazi sa mesta kancelarke, kao što je početkom godine i najavila.

Vučić je rekao da je poseta kancelarke Merkel "velika čast za Srbiju i prilika da joj se izrazi zahvalnost za sve što je tokom dugog i uspešnog mandata uradila za Srbiju i region".

On je s tim u vezi naglasio da je pokretanjem Berlinskog procesa, na predlog nemačke kancelarke, na Zapadnom Balkanu stvorena drugačija atmosfera i da su otvorene nove mogućnosti za saradnju, što region čini mirnijim i stabilnijim, navodi se u saopštenju Službe za saradnju sa medijima.

Berlinski proces je formiran 2014. godine u glavnom gradu Nemačke na inicijativu nemačke kancelarke Angele Merkel.

Reč je o inicijativi čiji je cilj jačanje regionalne saradnje na Zapadnom Balkanu i pomoć integraciji ovih zemalja u Evropsku uniju (EU).

Dvojica sagovornika su, kako je saopšteno, razmotrili teme za razgovor predsednika Vučića i kancelarke Merkel, među kojima je i približavanje Srbije EU, i izrazili zadovoljstvo što su odnosi Srbije i Nemačke na veoma visokom nivou, posebno ekonomska saradnja, imajući u vidu vrednost nemačkih investicija, kao i to da je broj domaćih radnika u nemačkim kompanijama u Srbiji premašio 70.000.

Vučić je istakao da je ekonomska saradnja sa Nemačkom značajno doprinela ekonomskom rastu Srbije.

U razgovoru su Šib i Vučić istakli i da Nemačka i Srbija pripremaju sporazum o strateškoj saradnji u oblasti klimatskih promena i Zelene agende.

Kako se navodi u saopštenju, Vučić je ambasadoru Šibu preneo izraze saučešća povodom smrti ambasadora Nemačke u Kini Jana Hekera, rekavši da je on "kao spoljnopolitički savetnik nemačke kancelarke, svojim diplomatskim umećem i razumevanjem regiona, ostavio snažan pečat na srpsko-nemačke odnose".

XS
SM
MD
LG