Dostupni linkovi

Oštre osude zbog prisustva šefa Skupštine Crne Gore Vučićevoj proslavi izborne pobjede


Predsjednik Skupštine Crne Gore Andrija Mandić (desno) na proglašenju izborne pobjede SNS-a Aleksandra Vučića.
Predsjednik Skupštine Crne Gore Andrija Mandić (desno) na proglašenju izborne pobjede SNS-a Aleksandra Vučića.

Prisustvo predsjednika Skupštine Crne Gore Andrije Mandića u izbornom štabu Aleksandra Vučića i njegovo prisustvo na press konferenciji uz srpskog predsjednika, dok je ovaj proglašavao pobjedu na izborima u Srbiji, oštro je kritikovao veći broj političkih stranaka u Crnoj Gori.

Predsjednik Crne Gore Jakov Milatović je saopštio da Mandiću nije bilo mjesto u bilo kom izbornom štabu u Srbiji u izbornoj noći.

"Mislim da je to pitanje lične i profesionalne odgovornosti gospodina Mandića. Mislim da predsjedniku Skupštine Crne Gore nije sinoć bilo mjesto u izbornom štabu bilo koje partije u Srbiji", rekao je Milatović odgovarajući na pitanja novinara.

Mandić je, uz funkcionere Vučićeve Srpske napredne stranke, prisustvovao proglašenju pobjede te stranke na parlamentarnim izborima, 17.decembra, nekoliko sati nakon zatvaranja birališta kada je Vučić objavio da su osvojili apsolutnu većinu što su prisutni pozdravili aplauzom.

Na bini je bio i predsjednik bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska Milorad Dodik.

Mandić je lider Nove srpske demokratije, članice nedavno rasformiranog proruskog Demokratskog fronta. Osim ideologije sa Vučićem ga veže višegodišnja tijesna politička saradnja.

Prisustvo Mandića, kao predsjednika Skupštine Crne Gore u štabu Aleksandra Vučića, poslanik opozicione Demokratske partije socijalista Andrija Nikolić je nazvao presedanom.

Naprednjaci proglasili pobedu, opozicija osporava rezultate
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:56 0:00

"U demokratskoj Evropi takav presedan se nije dogodio. Andrija Mandić pokazao je da je Srbija njegova država i da je on član izbornog štaba stranke u drugoj državi. Pitanje za parlamentarnu većinu, šta vam predsjednik Skupštine radi u izbornom štabu u drugoj državi", rekao je Nikolić.

Boris Mugoša iz opozicionih Socijaldemokrata je ocijenio da nema iznenađenja jer Mandić decenijama ne mijenja ideologiju i ne krije privrženost vrhu vlasti u Srbiji.

Andrija Mandić se još nije oglasio povodom optužbi zbog prisustva u štabu SNS u izbornoj noći.

Kako Mandić nije prisustvovao sjednici parlamenta, na kojoj je to komentarisano, njegov partijski kolega Slaven Radunović je objasnio da je Mandić tamo bio privatno.

"Sa svojim prijateljima je proslavio pobjedu. Nije putovao o trošku države. Nije bio u svojstvu predsjednika Skupštine, da je tako imao bi makar kravatu", rekao je Radunović.

Otvoreno je i pitanje da li je Mandić glasao u Srbiji s obzirom da ima državljanstvo te zemlje.

"Mandić je vjerovatno ostvario glasačko pravo u nekoj 'od arena' u Beogradu", rekao je Andrija Nikolić iz DPS-a aludirajući na informacije da su lica iz Republike Srpske organizovano dovezena pred Beogradsku arenu autobusima, odakle su usmjeravani gdje treba da glasaju na biračkim mjestima u Beogradu.

Inače Mandić je ranije potvrdio da osim crnogorskog ima i državljanstvo Srbije, ali nikada nije otkrio kad ga je stekao. Po zakonu bi izgubio crnogorsko državljanstvo ako je stekao srpsko nakon juna 2006., kada je Crna Gora proglasila nezavisnost.

Radunović je negirao da je njegov partijski kolega glasao u Srbiji:

"Naravno da nije glasao jer on nema ni pasoš ni ličnu kartu ni prebivalište u Srbiji."

I druge stranke su problematizovale Mandićevo pojavljivanje u izbornoj noći pored Vučića.

I odnedavno opozicioni Pokret Ura Dritana Abazovića, ocijenio je neprihvatljivim da Mandić, kao predstavnik svih poslanika i građana boravi u izbornom štabu bilo koje partije druge države. Ocjenjujući to nedržavničkim ponašanjem zatražili da se Mandić izvini građanima.

Uz to su odgovornost adresirali i na premijera Milojka Spajića.

"Od kojeg javnost očekuje da se izjasni ovim povodom. Andrija Mandić pokriva drugu najznačajniju funkciju u novoj većini odmah iza premijera i nedopustivo je da predstavnici Spajićeve vlasti na takav način unižavaju Skupštinu, državu i njene građane", navela je Ura.

Iz partija vladajuće koalicije, Pokreta Evropa sad, Socijalističke narodne partije i Demokrata nisu komentarisali Mandićevo prisustvo u izbornom štabu stranke Aleksandra Vučića.

Godinama opozicija tvrdi da je Mandićeva stranka kontrolisana od strane Vučića, preko koga su stranke bivšeg Demokratskog fronta (DF) imale medijsku i finansijsku podršku.

Aktivisti Vučićeve stranke bili su prisutni 2021. godine tokom izborne kampanje u Nikšiću. Oni su tada privođeni zbog sumnje da su nelegalno unosili novac i pomagali koaliciji okupljenoj oko proruskog DF-a.

Dvojici članova Srpske napredne strane Vladimiru Mandiću i Danu Šijanu, zabranjen je ulazak u Crnu Goru 2022. iz razloga nacionalne bezbjednosti.

Nakon pobjede koalicije Andrije Mandića u Nikšiću, iz Srbije je stigla donacija od dva miliona eura tom gradu.

Iako je Mandićeva partija bila dio parlamentarne većine koja je avgusta 2020. godine smijenila Demokratsku partiju socijalista Mila Đukanovića, on je tek od novembra ove godine zauzeo jednu od čelnih pozicija u državi.

Premijer Milojko Spajić se tri mjeseca odupirao ulasku stranaka nekadašnjeg DF-a u Vladu, prije svega zbog rezervi zapada, a naročito SAD-a, prema njihovoj politici.

Za ulazak DF u strukture vlasti, osim zvaničnog Beograda zalagao se i predsjednik Crne Gore Jakov Milatović. Premijer Spajić prihvatio je dogovor da Andrija Mandić bude predsjednik Skupštine, a da do kraja sljedeće godine DF dobije i četiri ministarstva. Zauzvrat, oni su podržali izbor njegove Vlade.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG