Dostupni linkovi

Zabrana 'Noćnih vukova' u Crnoj Gori?


Moto grupa "Noćni vukovi" iz Rusije, široj javnosti poznati kao Putinovi bajkeri bliska je Kremlju i ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu, a predvodi ih Aleksandar Zaldostanov. U Crnoj Gori su registrovani od 2015. godine. (Foto: "Noćni vukovi" u Crnoj Gori, 2018.)
Moto grupa "Noćni vukovi" iz Rusije, široj javnosti poznati kao Putinovi bajkeri bliska je Kremlju i ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu, a predvodi ih Aleksandar Zaldostanov. U Crnoj Gori su registrovani od 2015. godine. (Foto: "Noćni vukovi" u Crnoj Gori, 2018.)

Agencija za nacionalnu bezbijednost (ANB) je inicirala postupak zabrane rada organizacije "Noćni Vukovi" kod Vlade Crne Gore, po uzoru na nekoliko evropskih zemalja, koje su učinile isto - potvrđeno je nezvanično Radiju Slobodna Evropa.

Iz Ministarstva unutrašnjih poslova, RSE je saopšteno da je njihova komunikacija sa ANB označena stepenom tajnosti te da shodno Zakonu o tajnosti podataka nijesu u mogućnosti odgovore na pitanje o sudbini daljeg djelovanja "Noćnih vukova" u Crnoj Gori.

Moto grupa "Noćni vukovi" iz Rusije, široj javnosti poznati kao Putinovi bajkeri bliska je Kremlju i ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu, a predvodi ih Aleksandar Zaldostanov. U Crnoj Gori su registrovani od 2015. godine.

Lider "Noćnih vukova" u Crnoj Gori Vukoman Bulatović kaže za RSE da do sada nemaju nijedan zvaničan akt Vlade, koji bi se odnosio na zabranu njihovog rada:

"Najave po medijima i zahtjevi političkih stranaka ukazuju da postoje određene strukture koje žele da zabrane 'Noćne vukove' u Crnoj Gori. Nije nam jasno zbog čega, što mi radimo a što bi trebalo da bude zabranjeno. Samo da nam se kaže zbog čega se traži zabrana našeg rada."

'Noćni vukovi' pod sankcijama EU

Iako Bulatović zna da se pojedini članovi centrale "Noćnih vukova" iz Rusije nalaze pod sankcijama Evropske unije (EU), on tvrdi da nije cijela organizacija sankcionisana.

On ne očekuje da se neki od članova "Noćnih vukova" iz Crne Gore nađu pod sankcijama EU.

Vukoman Bulatović vođa "Noćnih vukova" u Crnoj Gori
Vukoman Bulatović vođa "Noćnih vukova" u Crnoj Gori

"Šta meni kao Crnogorcu može da se zabrani da živim, da vozim motor i da idem u Crkvu, ništa više. Ako neko misli da postoji neki dio našeg djelovanja koji treba da bude zabranjen, mi bi voljeli da čujemo šta je to", kazao je Bulatović.

"Noćni vukovi" iz Rusije su na listi su EU od 21. jula u okviru sedmog paketa sankcija zbog ruske inavazije na Ukrajinu i zabranjen im je ulazak u države članice, zbog širenja ruske propagande i antiukrajinske kampanje.

Istog dana, opoziciona Socijaldemokratska stranka (SD) pozvala je Vladu da zabrani rad crnogorskog ogranka "Noćnih vukova" s obzirom da se Crna Gora pridružila svim restriktivnim mjerama koje EU donosi protiv Rusije zbog agresije na Ukrajinu.

Zbog učešća u ruskoj aneksiji ukrajinskog poluostrva Krim 2014. "Noćni vukovi" iz Rusije su na crnoj listi Sjedinjenih Američkih Država (SAD).

Ko je prijeti čelnicima SDP?

Jedna objava na Tviteru dovela je u žižu javnosti "Noćne Vukove".

Naime, šef medijskog tima Socijaldemokratske partije (SDP) Mirko Stanić, 6. avgusta objavio je da iza prijetnji upućenih čelnicima te partije stoje “Noćni vukovi”, pozivajući MUP da reaguje.

Stanić je objavio fografiju dva muškarca u nepoznatom hramu, ispod koje piše: "Evo braće koja smiju Draginji ( Vuksanović-Stanković), Rašku ( Konjeviću) i ostalim ustašama glavu da razbiju. Nećete se živi izvući kad krenu 'Noćni vukovi'".

Mirko Stanić, funkcioner SDP , Podgorica 18. november 2016.
Mirko Stanić, funkcioner SDP , Podgorica 18. november 2016.

Bulatović, vođa "Noćnih vukova" u Crnoj Gori, demantovao je navode Stanića i pozvao policiju da "što prije otkriju ko stoji iza prijetnji".

Navodeći da je policija efikasna u otkrivanju pošiljalaca prijetećih poruka visokim funkcionerima Bulatović ih je pozvao da "nađu i ovog ko je, imaju sisteme, imaju sajber forenziku".

"Nijedan naš član nije na toj fotografiji. Policiji smo dostavili originalne snimke, to je fotografija nekog kluba iz inostranstva. Oni (SDP) da imaju dostojanstva i ljudskosti bi objavili da su pogriješili", rekao je Bulatović.

U SDP nijesu danas htjeli da komentarišu svoje ranije navode.

Ova partija pod žestokim je udarima, na društvenim mrežama, zbog otvorenog suprtstavljanja Vladi i premijeru Dritanu Abazovići zbog potpisivanja Temeljnog ugovora Crne Gore sa SPC, koji smatraju štetnim po državu.

Navodi DFC

Prema studiji Digitalnog forenzičkog centra (DFC), u kom je analiziran uticaj Kremlja u Crnoj Gori kroz, kako su naveli, primjenu ruske meke moći, "Noćni vukovi" su sredstvo za postizanje ciljeva ruske spoljne politike i na Balkanu.

'Putinovi bajkeri' za pratnju srpskog patrijarha
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:41 0:00

"Iako tvrde da su ih spojili samo motori i pravoslavlje, njihove aktivnosti ukazuju da su oni i Balkanska kozačka vojska dio iste mreže ruskog uticaja i propagande koju ruske vlasti razvijaju u mnogim djelovima svijeta", ocjenjuje DFC u analizi "Ruski uticaj na Balkanu: Slučaj Crne Gore".

Ativnosti 'Noćnih vukova' u Crnoj Gori

"Noćni vukovi" upisani su u crnogorski Registar nevladinih organizacija 5. septembra 2014. sa ciljem "promocije moto kulture, organizovanja trka i ekspedicija, druženja sa sličnim udruženjima".

Na zvaničnoj stranici se kao motiv osnivanja navodi bliskost sa Rusijom:

"U Crnoj Gori niko ne kaže samo – Rusija. Ne. Kod nas se kaže majka Rusija. Istorijski, naše oči su uvijek bile uprte ka majci Rusije, koja nas je gladne hranila, promrzle grijala, ucvijeljene tješila. Zaštitnica kroz vjekove, naša je nada i oslonac"...

Kako piše na njihovom sajtu - moto organizacije je: "Molite se Bogu i držite se Rusije".

Prvu značajniju javnu promociju u Crnoj Gori, "Noćni vukovi" imali su 12. septembra 2016. u Kotoru na skupu kozaka iz Rusije, Srbije i "Kozačkog centra" Crne Gore koji je osnovan s ciljem učvršćivanja veza sa Rusijom.

"Noćni vukovi" su u oktobru 2018. godine bili u pratnji tadašnjeg patrijarha srpskog Irineja tokom posjete Crnoj Gori.

U spektru aktivnosti koji se mogu vidjeti na njihovoj zvaničnoj prezentaciji su prisusvo anti-NATO skupovima, odlazak na rođendan predsjedniku ruskog ogranka, posjete manastirima, crkvama, ruskim školama i vrtićima, domu za nezbrinutu djecu...

Zajedno sa pravoslavnim bratstvima bliskim Srpskoj pravoslavnoj crkvi, "Noćni vukovi" su učestvovali na protesnim litijama SPC tokom 2020. koje su doprinijele smjeni, do tada, tri decenije duge vlasti Demokratske partije socijalista predsjednika Mila Đukanovića.

Njihov vođa u Rusiji Aleksandar Zaldostanov -Hirurg čestitao je "Srpskoj pravoslavnoj crkvi i narodu u Crnoj Gori" pobjedu nove parlamentarne većine na izborima.

"Noćni vukovi" bili su i na skupu podrške ruskoj agresiji na Ukrajinu 2. marta ove godine ispred Skupštine Crne Gore.

Ruski "Noćni vukovi" vezuju se direktno za Kremlj i predsjednika Rusije Vladimira Putina.

XS
SM
MD
LG