Dostupni linkovi

'Noćni vukovi' u Crnoj Gori: Nismo banda, volimo Rusiju, crkvu i motore


Noćni vukovi u Crnoj Gori
Noćni vukovi u Crnoj Gori

Pojavljivanje proruske organizacije "Noćnih vukova" u pratnji pravoslavnih patrijarha i drugih crkvenih velikodostojnika koji su nedavno posjetili Srpsku pravoslavnu crkvu (SPC) u Crnoj Gori, aktualizovala je pitanja: ko su "Noćni vukovi" u Crnoj Gori i na Balkanu, ko im je politička podrška i imaju li političke ciljeve? Da li se vrijeme njihovog pojačanog angažovanja u Crnoj Gori povezuje sa pojačanim ruskim pritiskom na dio zemalja ovog regiona?

"Noćni vukovi", široj javnosti poznati kao Putinovi bajkeri, bili su dio zvanične pratnje patrijarha SPC Irineja i ostalih crkvenih velikodostojnika koji su prije dva dana posjetili Crnu Goru. Poziv za pratnju stigao je, kao i uvijek do sada, iz Mitropolije crnogorsko primorske (MCP), objasnio je za Radio Slobodna Evropa lider crnogorskih "Noćnih vukova" Vukoman Bulatović.

Pravoslavne crkvene velikodostojnike su "Vukovi" dočekali na podgoričkom aerodromu i pratili ih na putu do manastira u prijestonici Cetinje, a potom ih je, kako tvrdi Bulatović, cetinjska policija privela na razgovor i zadržala bez objašnjenja. Iako im razlog privođenja nije poznat, Bulatović naglašava da je odnos cetinjske policije bio veoma korektan. Govoreći o "Noćnim vukovima" koji su u Crnoj Gori kao moto klub osnovani 2015. godine, Bulatović objašnjava da često posjećuju Rusiju ali da se nikada nijesu sreli sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, niti bilo kojim visokim ruskim zvaničnikom.

"'Noćni vukovi' u Crnoj Gori nijesu Rusi, nego su Crnogorci, Srbi... kako god hoćete. Niti mi želimo da budemo Rusi u Crnoj Gori. Mi smo samo dio jednog velikog ruskog kluba sa kojim smo se vezali po patriotizmu, po pravoslavlju, po vjekovnim vezama Crne Gore i Rusije. Spojili su nas motori i patriotizam i ništa drugo. I mi sad neku posebnu vezu, pogotovo sa Vladimirom Putinom ili nekim sličnim, nemamo. Mi pravimo priču u svojoj sredini u skladu sa svojim običajima i zakonima. Mi institucije države Crne Gore poštujemo, nemamo problem sa himnom, a kad idemo na neke međunarodne skupove mi nosimo crnogorsku zastavu", priča Bulatović.

Ruska bajkerska grupa "Noćni vukovi" sebe predstavlja patriotama i vjernicima, kojima je zajedničko da imaju velike simpatije predsjednika Ruske Federacije Vladimira Putina. Spoljašnji izgled ruskih bajkera predstavlja kopiju američke subkulturne i antisistemske pojave iz druge polovine prošlog vijeka, čiji je prepoznatljiv dio asesoara - motor visoke kubikaže, kožna garderoba ukrašena raznim aplikacijama i vožnja motocikala u velikim grupama.

Putinovi Noćni vukovi 'zauzeli' teritoriju u Slovačkoj
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:13 0:00

Novinarka Ruskog servisa RSE Julija Petrovskaja kaže da su "Noćni vukovi" na Balkanu, ali i neke slične organizacije poput "Balkanske kozačke vojske" koja je osnovana u Crnoj Gori, dio iste mreže ruskog uticaja i propagande koju ruske vlasti razvijaju u mnogim dijelovima svijeta, a posebno pojačano poslije 2014. godine kada je počela kriza u odnosima Rusije sa Evropskom unijom (EU) i SAD zbog aneksije Krima - dijela teritorije Ukrajine.

"U jeku krize u međunarodnim odnosima u Moskvi se govorilo o neophodnosti snažnog pristupa prema Balkanu i većem angažovanju Moskve kao humanitarne sile. Poznato je da ruska propaganda smatra Balkan bukvalnom metom na prvoj liniji. Dakle, ruska propaganda je pojačala svoje aktivnosti poslednjih godina i 'Noćni vukovi' kao jedan od značajnih elemenata ruske propagande i ruskog uticaja. Oni se prije svega bave promocijom politike ruskih vlasti, promocijom pravoslavlja i rusko-srpskih odnosa, veličanju predsjednika Vladimira Putina. A pored toga šire antievropske, antizapadne i antiliberalne stavove što se dobro uklapa u sadašnju rusku politiku", smatra Petrovskaja.

Postoji oko 200 odjeljenja "Noćnih vukova" u pravoslavnim zemljama, kaže Vukoman Bulatović i pojašnjava da "Vukovi samo u Crnoj Gori nijesu vezani za državu". Bulatović kaže da nemaju veze sa političkim organizacijama niti su politički angažovani, a tvrdi da se bave dobrotvornim akcijama i sa srodnim policijskim klubom promovišu bezbjednost u saobraćaju.

Mi smo porodični ljudi: Vukoman Bulatović
Mi smo porodični ljudi: Vukoman Bulatović

Ipak, Bulatović pojašnjava da zbog glasa koji ih prati u javnosti, a prije svega zbog veza sa Rusijom kao dijela Putinovih "Noćnih vukova", u Crnoj Gori slove za neprijatelje države.

"Ima nas oko trideset, a finansiramo sami sebe putem članarina koje iznose po čovjeku oko deset eura. Svako vidi ono što želi da vidi i žalosno je što ponekad nadležni organi ne vide u nama ništa od onoga dobroga što radimo nego nas svrstavaju u neprijatelje države. I to samo zbog toga što smo dio jednog ruskog kluba. Malo je bezveze da ja dođem kući i objašnjavam djeci da ja volim svoju državu. Ako državu ne gledam na način na koji je gleda neko drugi, ne znači da je ne volim. Je li tako? Ja da je ne volim ne bih bio tu, ne bih podizao djecu tu... Na kraju krajeva "Noćni vukovi" su porodični ljudi, advokati, ljekari, pravnici, privatnici i nijesmo moto banda", zaključio je Bulatović.

'Ne dam na Putina, ne dam na Vučića'
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:14 0:00

Vrijeme pojavljivanja i pojačanog angažovanja "Noćnih vukova" u Crnoj Gori i na Balkanu, kao neformalne organizacije, Genadij Sisojev dopisnik Komersanta za Balkan dovodi u direktnu vezu sa pojačanim pritiskom zvanične ruske politike na dio zemalja Balkana. Sisojev za Radio Slobodna Evropa kaže da u tom kontekstu ništa nije slučajno.

"Promovišu ruske patriotske ciljeve, programske orijentire i tako dalje. Koriste lična poznanstva između tog njihovog glavnog bajkera Aleksandra Zaldastanova, zvanog Hirurg, sa ruskim predsjednikom Putinom. Ta organizacija se pojavljuje i oni to ne kriju, da su na neki način sredstvo za postizanje ciljeva ruske spoljne politike, uključujući i Balkan. Tako da podudarnost njihovog osnivanja u Crnoj Gori i njihove pojačane aktivnosti sa nekim aktivnostima ruske spoljne politike, u ovom ili onom regionu, nije slučajno. Mislim da tu direktne veze postoje", zaključio je Sisojev.

Novinarka Julija Petrovskaja napominje da "Noćni vukovi" imaju poznanstva sa mnogim uticajnim i poznatim ličnostima koji promovišu rusku politiku, stavove i interese na Balkanu, poput predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika i režisera Emira Kusturice. Ona naglašava da su uvijek gosti na zvaničnim prijemima u ruskim ambasadama povodom državnih praznika.

"Moskva pruža političku i informacijsku podršku različitim konzervativnim grupama na Balkanu a među njima su i 'Noćni vukovi' na Balkanu, ali i širom Evrope. Oni su jedna od značajnih grupa u kontekstu ruske propagande i ruskog uticaja", kazala je Petrovskaja koja objašnjava da oni kao moto klub nemaju značajnu moć u samom ruskom društvu.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG