Dostupni linkovi

Podrška Rusiji i Putinu u Podgorici


U Podgorici skup podrške Rusiji
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:54 0:00

Povicima "Rusija", "Putine", pjesmama o "srpskom Kosovu", nekoliko stotina pripadnika nacionalnih srpsko-ruskih organizacija je ispred sjedišta Skupštine Crne Gore je 2. marta dalo podršku Rusiji u ratu protiv Ukrajine.

Skupu su prisustvovali pripadnici neformalnih grupa bliskih Srpskoj pravoslavnoj crkvi, četničkih pokreta i crnogorski ogranak motorističke grupe "Noćni vukovi" čija organizacija potiče iz Rusije.

Okupljeni su nosili ruske i srpske trobojke, viđena je i zastava ruske imperije, kao i četnička zastava sa natpisom "Sloboda ili smrt" sa mrtvačkom glavom.

Na transparentima je pisalo "Srbi u Crnoj Gori, Rusi u Ukrajini" i "Moli se Bogu, drži se Rusije".

Skup podrške Rusiji u Podgorici, zastava četničkog kolaboracionističkog pokreta iz Drugog svjetskog rata, 2. mart 2022.
Skup podrške Rusiji u Podgorici, zastava četničkog kolaboracionističkog pokreta iz Drugog svjetskog rata, 2. mart 2022.

Rusija je izvršila invaziju na Ukrajinu 24. februara, nakon što je nedjeljama ranije gomilala vojsku na granici.

Invaziju su najoštrije osudile gotovo sve zemlje svijeta, kao i Crna Gora, te je Rusiji upućen poziv da prekine napade i povuče svoje snage iz Ukrajine.

Oni koji su se obratili okupljenima ispred crnogorskog parlamenta dali su nedvosmislenu podršku Rusiji i okrivili zapadne zemlje i Sjedinjene Države za rat.

"Danas je došao dan da mi braći Rusima damo podršku. Nemojte da mislite da mi, koji smo ovdje, mrzimo ukrajinski narod. Ovdje se radi o borbi protiv globalnog zla koji predstavlja Amerika. Oni su unijeli sjeme razdora među pravoslavni narod", saopštio je na skupu pjesnik Slavko Perošević, tvrdeći da je Rusija pravednik u borbi protiv globalnog zla.

Skup podrške Rusiji i Vladimiru Putinu trajao je pola sata. Skupština Crne Gore je bila opasana duplom metalnom ogradom, a pripadnici policije su se nalazili ispred zgrade parlamenta. Skup je prošao bez incidenata.

Sličan skup podrške Rusiji održan je 28. februara u Nikšiću, kada je pedesetak osoba takođe podržalo rusku vojnu invaziju.

Iz Ministarstva vanjskih poslova ponovljeno je 1. marta da Crna Gora nastavlja politiku stoprocentne usaglašenosti sa politikom EU, pridružujući se u potpunosti restriktivnim mjerama, ekonomskim i individualnim sankcijama koje je EU usvojila protiv Rusije, nakon agresije na Ukrajinu.

Generalštab Vojske Crne Gore je najavio da će Ukrajini, pogođenoj vojnom invazijom Rusije, donirati određene količine zaštitne opreme, prvenstveno zaštitnih prsluka i balističkih šljemova.

XS
SM
MD
LG