Dostupni linkovi

U planu nove EU sankcije za Rusiju, na listi i 'Noćni vukovi' i Sberbanka


Članovi ruskog moto kluba "Noćni vukovi" na defileu povodom Dana Republike Srpske u Banjaluci, 9. januar 2022.
Članovi ruskog moto kluba "Noćni vukovi" na defileu povodom Dana Republike Srpske u Banjaluci, 9. januar 2022.

Evropska unija planira dodati najveću rusku banku Sberbank i lidera ogromne kompanije za proizvodnju cinka i bakra UMMC na svoju listu pojedinaca i kompanija optuženih za podršku invaziji Moskve na Ukrajinu.

Na novom popisu od 48 dužnosnika i devet subjekata koji će biti stavljeni na crnu listu, a koji je pripremila služba za vanjske poslove Evropske unije, nalaze se i lideri moto kluba "Noćni vukovi", glumci, političari, zamjenik šefa ruske sigurnosne službe, članovi obitelji sankcioniranih oligarha i vojna lica.

Dodavanje Sberbanke na crnu listu zamrznulo bi imovinu ove banke na Zapadu i potpuno spriječilo transakcije, s iznimkom finansijskih operacija za trgovinu hranom i gnojivima, rekao je EU zvaničnik za Reuters.

Najveći ruski zajmodavac već je bio isključen iz SWIFT bankovnog sistema, što je ozbiljno ugrozilo sposobnost banke da posluje.

Čelnik kompanije cinka i bakra UMMC, Andrej Kozitsin, dodan je na listu jer se smatra da je kao vodeći ruski poduzetnik "uključen u ekonomske sektore koji pružaju značajan izvor prihoda Vladi", navodi se u dokumentu.

Novi set sankcija, za kojeg se očekuje da će biti usvojen u srijedu, povećao bi ukupan broj pojedinaca koje je EU stavila na popis zbog rata u Ukrajini. Ovim bi se broj osoba povećao na 1.229, a broj kompanija na 110 sankcionisanih.

Od kada je Rusija 24. februara započela invaziju na Ukrajinu, Evropska unija, Sjedinjene Države i brojni drugi uveli su niz sankcija Moskvi.

Izvor: Reuters

XS
SM
MD
LG