Dostupni linkovi

Srbija: Krivična prijava protiv premijerke i ministra zdravlja


Ana Brnabić, premijerka Srbije, New York, 23. septembar 2021.
Ana Brnabić, premijerka Srbije, New York, 23. septembar 2021.

Opoziciona Demokratska stranka (DS), Skupština slobodne Srbije i predsednik Sindikata lekara i farmaceuta Srbije Rade Panić podneli su u ponedeljak, 1. novembra, krivičnu prijavu protiv premijerke Srbije Ane Brnabić i ministra zdravlja Zlatibora Lončara zbog "sumnje da su izvršili krivično delo nepostupanje po zdravstvenim propisima za vreme epidemije i u sticaju sa krivičnim delom teško delo protiv zdravlja ljudi, kao i zloupotreba službenog položaja".

"Sve su ovo krivična dela koja mi stavljamo na dušu i na teret ovih dvoje ljudi", rekla je zamenica predsednika Demokratska stranke Dragana Rakić novinarima ispred Ministarstva zdravlja.

Obrazlažući razloge podnošenja krivične prijave protiv predsednice Vlade Ane Brnabić i ministra zdravlja Zlatibora Lončara, Rakić je ocenila da su sve protivepidemijske mere donošene „na osnovu dnevnih istraživanja javnog mnenja“.

"Dnevno istraživanje javnog mnjenja je ono što je nama određivalo i na osnovu čega se upravljao Krizni štab (za borbu protiv korona virusa) koje će se mere primenjivati i kada će se primenjivati. A smisao svega toga je da ovaj režim, na čelu sa (predsednikom Srbije) Aleksandrom Vučićem ostane što duže na vlasti", rekla je Rakić.

Prema njenim rečima, Vlada Srbije je donela "političku odluku da životima građana plaća svoj opstanak na vlasti".

Kako je objasnila, iz tog razloga su DS, Skupština slobodne Srbije i predsednik Sindikata lekara i farmaceuta Srbije Rade Panić podneli krivičnu prijavu protiv premijerke i ministra zdravlja.

"Sve su ovo krivična dela koja mi stavljamo na dušu i na teret ovih dvoje ljudi", rekla je Rakić.

Ona je ocenila kao apsurdno to što nakon 22 časa, konobari i mušterije u kafićima moraju da budu vakcinisani, dok u isto vreme postoje lekari i medicinsko osoblje koji nisu vakcinisani.

"Ova država traži da konobari i mušterije budu vakcinisani, a u bolnicama lekari i medicinsko osoblje koje nas leči nemaju obavezu da u istom tom periodu, do 22 časa, pa u sledeća tri sata, bude vakcinisano", kazala je Rakić.

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je 20. oktobra posle sednice Kriznog štaba da se od 23. oktobra, od 22 sata uvode kovid propusnice za sve ugostiteljske objekte u zatvorenom prostoru.

Naglasila je da će kovid propusnice važiti isključivo posle 22 sata u ugostiteljskim objektima.

Objasnila je šta sve spada u kovid propusnice i da to nisu potvrde o vakcinaciji.

Validna kovid propusnica sa kojom će građani moći da borave u ugostiteljskom objektu nakon 22 sata je potvrda o primanju druge, odnosno, treće doze vakcine. Za drugu – ona ne sme da bude starija od sedam meseci od primanja. Tako da ako nisu primili treću dozu sedam meseci posle druge, neće im biti validan kovid sertifikat.

Kao kovid propusnica može služiti i negativan PCR test ne stariji od 72 sata, kao i negativan antigenski test, koji je validan samo 48 sati.
Takođe je moguće da kovid propusnica bude i potvrda o preležanom Covidu-19 u prethodnih sedam meseci.

Predsednik Sindikata lekara i farmaceuta Srbije Rade Panić ocenio je da premijerka "nije kompetentna" da odlučuje o epidemijskim merama, što, prema njegovim rečima, vrlo jasno piše u Zakonu o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti i da bi, po trenutnoj situaciji, morao da reaguje ministar zdravlja.

"To što ovog trenutka, čak i struka u Kriznom štabu, koja znamo koliko se brukala sve ovo vreme, traži mnogo drastičnije mere nego što postoje, ako uopšte postoje, to dovoljno govori koliko je ova vlast drska i bezobrazna", istakao je Panić.

On je istakao da je zdravstveni sistem toliko opterećen da zbog Covida "umiru i ne-Covid pacijenti".

"Jedno jedino pitanje za sudiju. Da li je to što je premijerka odbila da uvede mere dovelo do toga da preopterećenje zdravstvenog sistema bude takvo da se desi da imamo jedan smrtni slučaj", kazao je Panić.

Naglasio je da će se potruditi da ta prijava stigne do svih evropskih poslanika, jer je ubeđen da institucije neće reagovati na nju.

"Nijedan političar ne sme da se pita. Oni treba da sede negde iza i da puste ministra da na osnovu preporuke republičke stručne komisije za zarazne bolesti i podataka Instituta za javno zdravlje Batut, ali kompletnih podataka, donesu ono što su mere. Neka u ovom trenutku samo ispoštuju predlog struke iz Kriznog štaba. Bićemo zadovoljni", rekao je Panić.

Medicinski deo Kriznog štaba zahtevao je na pomenutoj sednici Kriznog štaba pre deset dana usvajanje mnogo restriktivnijih mera i tražio da to bude javno saopšteno.

Zahtevao je uvođenje mere zabrane javnog okupljanja iznad pet osoba najmanje deset dana, skraćenje radnog vremena do 17 časova za sve delatnosti osim esencijalnih u vezi sa hranom, gorivom i lekovima i uslužnih medicinskih i zanatskih delatnosti.

Premijerka Ana Brnabić je, međutim, rekla da se, uprkos zahtevima medicinskog dela Kriznog štaba, nastavlja sa postojećim merama.

Prema Panićevim rečima, u crvenoj zoni u kovid-bolnicama ima pacijenata koji na respiratorima provedu po 40 do 50 dana, i naglasio da "nikoga neće skidati sa respiratora", kao i da zbog tog preopterećenja "umiru pacijenti koji nemaju prilike da se leče".

"Mi radimo sa respiratorima koji su uvezeni iz Kine, za koje ne znamo poreklo, za koje ne znamo ko ih održava, nemaju potvrdu o funkcionalnoj ispravnosti i bezbednoj upotrebi", istakao je Panić.

Povodom krivične prijave protiv premijerke i ministra zdravlja Srbije RSE je zatražio komentar od to dvoje visokih funkcionera, ali do objave ovog teksta, odgovori nisu stigli.

Pripreme za COVID propusnice u Srbiji
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:42 0:00
XS
SM
MD
LG