Dostupni linkovi

Amnesty upozorava na alarmantno pogoršanje ženskih prava u 2021. godini


U priopćenju je istaknuto teško stanje žena zatečenih u zonama sukoba, uključujući one u ruskoj invaziji na Ukrajinu, koja je prisilila više od 1,7 milijuna ljudi, uglavnom žena i djece, da pobjegnu u susjedne zemlje.

Amnesty International pozvao je na "hrabru akciju" kako bi se preokrenula erozija ljudskih prava za žene i djevojke u 2021. godini.

Organizacija za zaštitu prava je u priopćenju 8. ožujka, koji se slavi kao Međunarodni dan žena, rekla da su mnoge zemlje ukinule pravo na zakonsku zaštitu, ostavljajući žene i one koji brane svoja prava "rizicima bez presedana".

"Događaji u 2021. i u prvim mjesecima 2022. godine urotili su se kako bi ugrozili prava i dostojanstvo milijuna žena i djevojaka", rekla je u priopćenju glavna tajnica Amnesty Internationala Agnes Callamard. "Nijedno društvo ne može si priuštiti niti bi smjelo tolerirati takve erozije dostojanstva za više od polovice svoje populacije", dodala je.

Osmi mRAT
molimo pričekajte
Embed

No media source currently available

0:00 0:30:00 0:00

U priopćenju je istaknuto teško stanje žena zatečenih u zonama sukoba kao što je Ukrajina, u kojoj je Rusija pokrenula ničim izazvanu invaziju, natjeravši više od 1,7 milijuna ljudi, uglavnom žena i djece, da pobjegnu u susjedne zemlje.

"Danas diljem Ukrajine i šire regije, žene i djevojke ponovno su u velikoj opasnosti", rekao je Amnesty u priopćenju, dodajući da su područja istočne Ukrajine, pogođena višegodišnjim sukobom između vladinih snaga i separatista koje podržava Rusija, povećala broj stope rodno uvjetovanog nasilja i ograničen pristup osnovnim uslugama.

"To je obrazac koji će se sada proširiti cijelom zemljom", navodi se.

Sve junakinje Lane Bastašić
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:30:00 0:00

Pandemija korona virusa i poništavanje prava žena u Afganistanu bili su među događajima koji su nerazmjerno utjecali na prava žena i djevojčica u posljednjih 12 mjeseci, rekla je Callamar.

Također je navela "rašireno seksualno nasilje koje karakterizira sukob u Etiopiji, napade na pristup pobačaju u Sjedinjenim Državama i povlačenje Turske iz znamenite Istanbulske konvencije o rodno uvjetovanom nasilju" među čimbenicima koji su pogoršali situaciju za žene.

Callamar je pozvala vlade da povuku odluke koje su pogoršale položaj žena i djevojaka.

Ne propustite pogledati - infografike:

XS
SM
MD
LG