Dostupni linkovi

Raste broj mrtvih na protestima u Iranu, blokiran internet


Iranski demonstranti pale kantu za smeće u glavnom gradu Teheranu tokom protesta, 21. septembar 2022.
Iranski demonstranti pale kantu za smeće u glavnom gradu Teheranu tokom protesta, 21. septembar 2022.

Najmanje 17 osoba je ubijeno u nemirima širom Irana zbog smrti Mahse Amini (22).

Amini je umrla prošle sedmice u pritvoru nakon što ju je privela policija za moral jer je navodno nosila hidžab na "neprikladan" način, a vijest o njenoj smrti izazvala je veliki bijes.

Očevici njenog hapšenja rekli su novinarima da se činilo da je Amini pretučena u kombiju moralne policije dok su je vodili u pritvorski centar. Iranski zvaničnici su odbacili optužbe.

"Smrt diktatoru" i "Žena, život, sloboda", uzvikivali su demonstranti u najvećem valu protesta u skoro tri godine.

"U Iranu postoji sloboda izražavanja... ali haos je neprihvatljiv”, rekao je u četvrtak iranski predsjednik Ebrahim Raisi na konferenciji za novinare na marginama Generalne skupštine Ujedinjenih naroda. Dodao je da je naredio istragu o smrti mlade žene.

Ministarstvo finansija SAD-a stavilo je moralnu policiju na “crnu" listu sankcija u četvrtak, smatrajući je odgovornom za smrt Amini i navodeći "zlostavljanje i nasilje nad iranskim ženama i kršenje prava mirnih iranskih demonstranata".

Neke Iranke su spalile svoje šalove i simbolično ošišale kosu u znak protesta zbog strogih pravila oblačenja na protestima solidarnosti od Njujorka do Istanbula.

Nevladina organizacija Iran Human Rights sa sjedištem u Oslu saopštila je da je najmanje 31 osoba ubijena u pokušajima gušenja protesta, koji traju već šest noći u u više od 30 gradova u Iranu.

Iranci su se okupili "da bi ostvarili svoja osnovna prava i ljudsko dostojanstvo... a vlada na njihov mirni protest odgovara mecima", optužio je direktor organizacije Mahmood Amiry-Moghaddam.

Snage sigurnosti pucale su na gomilu ptičjim sačmama i metalnim kuglicama, a koristile su i suzavac i vodene topove, saopštili su iz Amnesty Internationala.

Demonstranti su ih gađali kamenjem, palili policijske automobile i uzvikivali antivladine slogane, objavila je zvanična novinska agencija IRNA.

Vlada blokirana internet

Iranska vlada je skoro potpuno blokirala internet.

NetBlocks, posmatračka grupa sa sjedištem u Londonu, saopćila je da je Iran sada podložan najstrožim internetskim ograničenjima od nasilnih protesta u novembru 2019. zbog naglog rasta cijena benzina.

Nekoliko korisnika društvenih mreža izvijestilo je 21. septembra da je vlada blokirala Instagram i WhatsApp.

NetBlocks je također potvrdio široko rasprostranjen prekid pristupa WhatsApp-u u Iranu.

Izvor: AFP, RSE
XS
SM
MD
LG