Dostupni linkovi

Policija koristila suzavac i vodene topove na protestima zbog smrti 22-godišnje Iranke


Studenti teheranskog politehničkog sveučilišta na protestima na ulicama glavnog grada zbog smrti 22-godišnje Mahse Amini, 19. septembra 2022.
Studenti teheranskog politehničkog sveučilišta na protestima na ulicama glavnog grada zbog smrti 22-godišnje Mahse Amini, 19. septembra 2022.

Četiri osobe poginule su u Iranu tokom protesta zbog smrti mlade žene koja je umrla u pritvoru policije za moral, koja provodi stroga pravila nošenja hidžaba, objavila je Organizacija za ljudska prava Hengaw u ponedjeljak, 19. septembra.

Dvadesetdvogodišnja Mahsa Amini umrla je u petak nakon što je početkom sedmice uhapšena u Teheranu. Slučaj je stavio u centar pažnje prava žena u Iranu.

Policija je odbacila sumnje objavljene na društvenim mrežama da je pretučena rekavši da joj je pozlilo dok je čekala s drugim zatvorenim ženama.

"Vlasti su rekle da je moja kćerka imala kronične bolesti. Lično poričem takve tvrdnje jer je moja kćerka bila u dobroj formi i nije imala zdravstvenih problema", rekao je njen otac u nedelju.

Organizacija Hengaw objavila je da su dvojica muškaraca ubijena u gradu Divandarreh, dijelu kurdske regije u Iranu, gdje su protesti bili najintenzivniji.

Još dvije osobe ubijene su u Saqqezu, objavila je na Twitteru ova organizacija koja nadzire područja u zapadnom Iranu, naseljena Kurdima. Organizacija također navodi da je 15 osoba ozlijeđeno.

Stanovnici Sanandaja, glavnog grada pokrajine Kurdistan, izašli su na ulice drugu noć zaredom 18. septembra, kako bi protestovali protiv smrti mlade žene.

Amaterski videosnimci objavljeni na internetu navodno prikazuju skupinu žena među demonstrantima kako skidaju hidžab i pjevaju "Smrt diktatoru".

Policija je navodno pucala u zrak i koristila suzavac kako bi rastjerala demonstrante.

Prema Organizaciji za ljudska prava Hengaw, snage sigurnosti također su koristile vodeni top. Najmanje devet ljudi je navodno ozlijeđeno u Sanandaju.

Nije bilo službene potvrde iranskih vlasti. Državna televizija objavila je da je nekoliko demonstranata uhapšeno, ali je odbacila navode o smrtnim slučajevima.

Smrt 22-godišnje Iranke tri dana nakon što je privedena u policiju zbog navodnog kršenja pravila o hidžabu izazvala je oštre reakcije u zemlji i na međunarodnom nivou.

Stotine demonstranata okupilo se u nedelju oko Univerziteta u Teheranu, uzvikujući "Žena, život, sloboda", sudeći po video snimcima na internetu.

Studenti protestuju zbog smrti Mahse Amini
Studenti protestuju zbog smrti Mahse Amini

Prema iranskom šerijatskom zakonu žene su obavezne da pokriju kosu i da nose dugu, široku odjeću. One koje prekrše pravila čeka javni ukor, novčana kazna ili hapšenje.

No, posljednjih mjeseci aktivisti su pozvali žene da skinu velove usprkos oštrim mjerama tvrdokornih vladara protiv "nemoralnog ponašanja".

Do nedelje poslijepodne hashtag #MahsaAmini dosegao je 1,63 miliona spominjanja na Twitteru.

Amini je bila porijeklom iz kurdistanske regije Irana, gdje su također u subotu održani protesti, uključujući i na njenoj sahrani u rodnom gradu Saqezu. U Iranu živi između osam i deset miliona Kurda.

XS
SM
MD
LG