Dostupni linkovi

Godišnjica nemira na Kosovu: Aktuelizovan problem severa


Francuski pripadnici KFOR-a na prelazu Brnjak
Francuski pripadnici KFOR-a na prelazu Brnjak
Pre tačno godinu dana, pripadnici specijalnih jedinca Policije Kosova (ROSU) zauzeli su granične prelaze sa Srbijom na severu Kosova. Tada su kosovski zvaničnici rekli da je akcija preuzimanja prelaza Jarinje i Brnjak, i slanje kosovskih zvaničnika na te prelaze, legitimni akt i da to nije akcija protiv građana koji tamo žive, već ima za cilj uspostavljanje reda i zakona na severu Kosova.

U međuvremenu, predstavnici međunarodnih misija na Kosovu rekli su da takva odluka Vlade Kosova o akciji na severu nije bila koordinisana sa njima. Prilikom akcije, ubijen je pripadnik ROSU-a, a dva dana kasnije, Srbi su zapalili granični prelaz Jarinje. Od tada su u nekoliko navrata barikadama blokirali puteve koji vode ka graničnim prelazima, a sami su se koristili alternativnim pravcima.

Kosovski premijer Hashim Thaci je pred godišnjicu intervencije na severu kazao da je odluka o slanju bezbednosnih snaga Republike Kosova na prelazima 1 i 31 bila odlučujuća za pokretanje svetske diplomatije u cilju normalizacije stanje na severu Mitrovice.

“Tamo se 12 godina tolerisala korupcija, organizovan kriminal, ilegalna trgovina, strukture MUP-a Srbije. 25. jula prošle godine, započet je završni udarac na njihovo prisustvo. Ostaje još puno toga da se uradi, ali danas Kosovo, svojim angažovanjem za slobodu kretanja, red i zakon, demokratijom i socioekonomskim ulaganjima, ima podršku demokratskog sveta, naročito SAD-a, Brisela, NATO-a u saradnji sa EULEX-om i ostalim. Bio je to kritičan i odlučujuć trenutak za zaokret u uspostavljanju kontrole na celoj teritoriji Kosova”, kazao je on.

Zvaničnici kosovske policije kažu da situacija na severu danas nije bolja od pre 25. jula prošle godine, dok analitičari ističu da pomaka ipak ima.

Bivši direktor Policije Kosova, Reshat Maliqi, trenutno direktor za strateško planiranje i zakonska pitanja u Policiji Kosova, kaže da je situacija na severu pre 25. jula prošle godine bila prihvatljivija nego što je danas.

“Sada imamo samo dva policajca koji se tamo šalju helikopterom, dok su oni pre 25. jula prošle godine na prelazima išli koristeći se glavnim putevima, bez ikakvih smetnji. Ne primećujem da je postignuto nešto što bi ličilo na pun suverenitet, kao na primer sprečavanje ilegalne trgovine ili zatvaranje ilegalnih prelaza, zato što su Srbi potom otvorili mnoge druge puteve u blizini”, kaže Maliqi.

Maliqi ističe da ovakvo stanje na severu Kosova treba biti poruka međunarodnoj zajednici za poduzimanje koraka radi promene situacije, a počevši sa gašenjem ilegalnih struktura.

Prošlogodišnja intervencija kosovskih institucija kojoj je bio cilj da uspostavi red i zakon na severu zemlje, iako simbolična, odražava pozitivne efekte, ocenjuju kosovski analitičari.

Shkelzen Maliqi
Shkelzen Maliqi
Shkelzen Maliqi ističe da je očigledno da su, nakon intervencije kosovskih institucija na severu, lokalni Srbi ali i sama Srbija ušli u konflikt sa međunarodnom zajednicom.

“Politički gledano, ima pomaka, naravno kada su u pitanju obećanja međunarodne zajednice da je sever deo teritorije Kosova i da neće biti podela. U tom smislu bilo je pomaka, iako se stanje na terenu nije značajno promenilo. Kontrola u tom delu je i dalje u rukama paralelnih struktura, samo što je sada konflikt prenet na KFOR i lokalne Srbe”, kaže Maliqi.

On dodaje da su kosovske institucije, osim uspeha tog prvog dana, kasnije imale sporednu, pasivnu ulogu, kada je u pitanju povratak kontrole u tom delu zemlje. Maliqi ističe da su potrebni razgovori, pa čak i politički, kako bi se došlo do prihvatljivog rešenja za obe strane.

On ipak naglašava da je intervencija kosovskih institucija aktuelizovala problem severa, gde već više od deset godina funkcionišu paralelne i kriminalne strukture.

”Sever je ponovo u centru pažnje. Bilo je incidenata ali to nije isprovociralo neki veći sukob i sada je to pitanje koje treba rešiti. Svi su shvatili da bez rešavanja ovog problema, ne mogu ići napred ni Kosovo, ni Srbija, a ni region”, kaže Maliqi.

Inače, tokom akcije Vlade Kosova na severu, ubijen je pripadnik specijalne jedinice policije Kosova Enver Zumberi. Njega je posthumno predsednica Kosova Atifete Jahjaga proglasila herojem Kosova.

Glavni tužilac Okružnog tužilaštva u Mitrovici Shyqri Syla, kaže da je istraga ovog slučaja i dalje u toku, ali da je ometa nedostatak slobode kretanja u severnom delu Mitrovice. On dodaje da, što se tiče hapšenja počinilaca ubistva, još uvek nema ničeg konkretnog.

“Za umešanost u ovaj slučaj identifikovano je šest osoba za kojima je raspisana i međunarodna poternica. Postoje još dve osobe za koje se sumnja da su pružale pomoć nakon ovog krivičnog dela. U međuvremenu, dve osobe su bile uhapšene, jedna greškom, koja je kasnije oslobođena, dok je druga bila u pritvoru, a i dalje je pod istragom. Dokazi su uglavnom prikupljeni, ali glavna smetnja su poteškoće u kretanju za tužioce i policiju EULEX-a na severu”, kazao je Syla.
XS
SM
MD
LG