Dostupni linkovi

Policija preuzela Jarinje, Beograd pregovara sa Kforom


Blokirani kamioni čekaju na graničnom prelazu Merdare između Srbije i Kosova, 22. juli 2011. godine
Blokirani kamioni čekaju na graničnom prelazu Merdare između Srbije i Kosova, 22. juli 2011. godine
Ministar unutrašnjih poslova Kosova Bajram Redžepi potvrdio je u utorak pre podne da su Specijalne jedinice policije Kosova preuzele prelaz Jarinje i da su tamo već prebačeni pripadnici granične policije i carina Kosova.

Redžepi je u izjavi za RTK kazao da je tokom akcije ostvarena izuzetno dobra saradanja i koordinacija sa komandantom Kfora Erhardom Bilerom.

Prema njegovim rečima specijalne jedinice policije Kosova će ostati na prelazima Jarinje i Brnjak onoliko koliko to situacija bude zahtevala, a istovremeno će pripadnici granične policije raditi svoj
posao.

Premijer Kosova Hašim Tači naredio je u utorak slanje još pripadnika specijalnih jedinica policije Kosova (Rosu) na prelaz Jarinje, na granici između Kosova i centralne Srbije, u cilju uspostavljanja kontrole tog prelaza.

Radiotelevizija Kosova prenela je u utorak rano ujutru da je Tači zatražio podršku snaga Kfora da se kod Leposavića uklone prepreke koje su tamošnji Srbi postavili da bi sprečili pripadnike Rosu da prođu ka Jarinju.

Podsetimo, specijalne jedinice Kosovske policije Rose zauzele su u ponedeljak uveče administrativni prelaz Brnjak na severu Kosova, dok su ih lokalni Srbi sprečili da preuzmu i obližnji punkt Jarinje.

Srbi su u međuvremenu blokirali magistralni put Kosovska Mitrovica - Raška u selu Rudare i Lepasaviću.

U toku su pregovori komandata Kfora Erharda Bilera i šefa pregovaračkog tima Beograda Borislava Stefanovića i ministra za Kosovo i Metohiju Gorana Bogdanovića koji se odvijaju se na otvorenom u blizini blokade u Leposaviću.

Eulex je u ponedeljak uveče saopštio da blisko sarađuje sa Kforom kako bi se očuvala bezbednost i situacija na severu Kosova rešila na miroljubiv način.

Zamenik premijera Kosova i ministar pravde Hajredin Kuči izjavio je da je akcija preuzimanja prelaza Jarinje i Brnjak legitimni akt koji je Vlada Kosova odlučila da preduzme i da to nije akcija protiv građana koji tamo žive, već ima za cilj uspostavljanje reda i zakona na severu Kosova.

Dijalog je jedini put

Upitan da li se akcija vodi u koordinaciji sa međunarodnim institucijama na Kosovu, Kuči je za RTK izjavio da "Vlada Kosova uvek koordinira svoje aktivnosti sa međunarodnim predstavnicima, jer je međunarodna zajednica priznala Kosovo kao jedinstvenu i celovitu državu".

"U ovoj aktivnosti verujem da je došlo do koordinacije sa Eulexom i Kforom dok institucije Kosova ostvaruju svoje ustavne funkcije", kazao je Kuči.

Prema rečima ministra unutrašnjih poslova Kosova Bajrama Redžepija, jedan od ciljeva akcije je i obezbeđivanje sprovođenja odluke Vlade Kosova o reciprocitetu u trgovinskim odnosima sa Srbijom.

Oliver Ivanović, državni sekretar za Kosovo i Metohiju, Beograd, 27. septembar 2010.
Ministar za Kosovo Goran Bogdanović izjavio je da je pokušaj kosovske policije da zauzme prelaze Jarinje i Brnjak na severu Kosova "nerazuman čin koji samo može da ugrozi stabilnost".

"Sumnjamo da je taj čin možda sinhronizovan sa Eulexom", rekao je on.

Prema njegovim rečima, predsednik Boris Tadić, premijer Mirko Cvetković i on sam kontaktirali su Evropsku komisiju, UN, južno krilo NATO, koje je zaduže no za Kfor, i druga međunarodna tela.

Državni sekretar Ministarstva za Kosovo i Metohiju Oliver Ivanović upozorio je da bi situacija na severu Kosova mogla da "eskalira", nakon akcije kosovske policije na prelazima sa Srbijom.

Reagujući na informaciju, koja se pojavila neposredno pre nego što su specijalne snage kosovske policije zauzele i prelaz Jarinje, da je premijer Kosova Hašim Tači izdao takvo naređen on je za RSE rekao:

"Mislim da je taj čovek izgubio razum. To znači otvoreni sukob i to sa nepredvidivim posledicama. Ja se nadam da će Kfor shvatiti svu ozbiljnost situacije i da će kao jedina respektabilna institucija i od jedne i od druge strane (i Srba i Albanaca), zauzeti poziciju razdvajanja, kao što su to uvek i radili, jer teranje inata i svi pokušaju da se na silu promeni mogu samo da izazovu otvorene sukobe".

RSE: Imate li inormacije, da li je ovo bila samostalna odluka Vlade Kosova ili je ovo urađeno u koordinaciji sa nekim drugim institucijama?

Ivanović: Ne verujem da su se savetovali isakim ko je dobronameran, jer ovakvi potezi su otvorena provokacija i na tu se provokaciju, po pravilu, odgovara. Mislim da to nije dobro promišljen potez u Prištini. Nije moguće nasilno sprovesti bilo kakav potez na severu Kosova, posebno ne u ovom trenutku. Početak svega su bile carine i smena komandira koja tek sada dobija svoj smisao.

Povodom aktuelnih napetosti i problema na granci Srbije i Kosova Maja Kocijančić, portparolka visoke predstavnice EU Ketrin Ešton, kaže za RSE da je dijalog pravi put za rešenje nastalih problema.

„Još proučavamo odluku vlade na Kosovu, mada mi smatramo da je važno sa svim ishitrenim odlukama sačekati septembar i vreme dijaloga. Verujemo da je to jedini način da se pronađe odgovor na pitanje upotrebe carinskog žiga i nadamo se da ćemo već početkom septembra naći odgovor na to pitanje“, kaže ona.

Eulex poziva na mir

Eulex poziva na mir

Iz Prištine Amra Zejneli

Policija Kosova je u ponedeljak uveče izvela akciju uvođenja kontrole na graničnim prelazima u Jarinju i Brnjaku na severu Kosova, kroz koji prolazi magistralni put koji vodi ka Raškoj i Novom Pazaru.

Policija je odmah preuzela kontrolu na prelazu 31. u Brnjaku, dok su na prelaz 1. u Jarinju otpor pružali lokalni Srbi tako što su blokirali put.

Ministar unutrašnjih poslova Kosova, Bajram Redžepi, potvrdio je da su policijske snage preuzele kontrolu i u Jarinju.

“Očekivali smo da se mogu desiti poteškoće. Ali, situacija je sada mirna. Sada je uspostavljen suverenitet, i ovo je veoma važan korak”, kazao je Rexhepi.

On je dodao da je preuzimanje kontrole sa prelaza 31. urađeno pod Planon B.

Tokom akcije jedan policajac je povređen od posledice eksplozivne napreve, dok su dvoje ili troje drugih ranjeni prilikom kamenovanja od strane lokalnih Srba.

Redžepi je naveo da se ovom akcijom pokušava u potpunosti sprovesti odluka Vlade o recipročnim merama prema Srbiji.

Granični prelazi 1. i 31. na kojima od 2008. ne postoji carina, bili su glavna smetnja kada je u pitanju primena recipročnih mera, pošto su kamioni iz Srbije ulazili na Kosovo bez ikakve kontrole.

Redžepi je naveo da će policijske jedinice biti locirane na severu dok se ne uspostavi carina.

Predstavnici međunarodnih misija na Kosovu pozivaju na mir.

Eulex radi zajedno sa Kforom kako bi smirili situaciju.

“Eulex nije bio deo operacije koju su izvele specijalne jedinice kosovske policije. Eulex i EU u Briselu bili su jasni da se pitanje carinskih pečata treba rešiti putem dijaloga Prištine i Beograda. Jednostrane akcije sa jedne ili druge strane nisu od pomoći. Spor se mora rešiti na miran način”, izjavio je portparol Eulexa, Nikolas Hjuton.

Komadant Kfora general Erhard Biler je putem saopštenja za medija pozvao sve građane Kosova da najnoviju krizu mirno reše.

“Kfor ne prihvata bilo kakvo nailje. U demokratskom društvu različita razmišljanja ili konfliktne pozicije se trebaju rešiti na miran način, razgovorom i pregovaranjem”, kazao je on nakon izvedene akcije policije Kosova.

“KFOR nadlega situaciju i snage Kfora su na severu Kosova i pomoćiće u omekšavanju situacije ukoliko je to potrebno”, navodi se u saopštenju.

I Specialni Predstavnik Evropske Unije na Kosovu, Fernando Gentilini, izjavio je da operacija kosovskih vlasti nije bila od pomoći te da to nije učinjeno u konsultaciji sa međunarodnom zajednicom.

U saopštenju za medije Gentilini je naveo da EU to ne odobrava. On je dodao da je “dijalog jedini način da se postigne napredak u rešavanju pitanja carinskih pečata i ponovnog uspostavljanja obosmerne slobodne trgovine. Jednostrane akcije sa bilo koje strane ne mogu rešiti problem”.

Gentilini još navodi da je od suštinske važnosti smiriti situaciju i vratiti se na ranije stanje, a u tome je Eelex spreman pomoći kosovskim vlastima.
XS
SM
MD
LG