Dostupni linkovi

NVO traže ozbiljne istrage maltretira li policija migrante u Hrvatskoj


Prosvjed ispred MUP-a 22. svibnja 2020
Prosvjed ispred MUP-a 22. svibnja 2020

Desetak aktivista Centra za mirovne studije (CMS) i Inicijative Dobrodošli iznova je, na prosvjedu u Zagrebu u petak (22. svibnja), zatražilo ozbiljnu istragu slučaja u kojem su navodno hrvatski policajci sprejem crtali križeve na glavama migranata.

Britanski magazin The Guardian još 12. svibnja objavio je članak o tome kako navodno hrvatska policija sprejem u boji crta krstove na glavama tražitelja azila prilikom njihovog pokušaja prelaska granice iz Bosne. Objavljene su i fotografije za koje ovaj list tvrdi da prikazuju to što se desilo migrantima na balkanskoj ruti.

Zbog svega su već reagirale nevladiine organizacije za ljudska prava, kako u Hrvatskoj, tako i izvan nje, a UN je zatražio od hrvatske vlade da istraži sve navode o zlostavljanju, naveo je The Guardian.

Radio Slobodna Evropa (RSE) nije mogao da potvrdi autentičnost fotografija koje je objavio The Guardian.

Hrvatska policija u priopćenju za javnost nakon što su fotografije objavljene je odbacila optužbe The Guardiana.

"Zaslužuje najoštriju osudu što je ovakav članak, koji očito potiče na vjersku netrpeljivost, plasiran u javnost tijekom mjeseca Ramazana", priopćili su, navodeći kako je žurna provjera, putem nadležnih policijskih uprava, pokazala da navodi iz novinarskog teksta nisu istiniti.

Od hrvatskog Ministarstva unutarnjih poslova (MUP) RSE je još jednom zatražio detaljno pojašnjenje rezultata istrage u slučaju navodnog crtanja križeva na glavama migranata, ali do zaključenja ovog teksta nije odgovoreno.

"Želimo učinkovitu istragu, a ne blaćenje medija i grupa za ljudska prava", poručila je Sara Kekuš iz CMS-a
"Želimo učinkovitu istragu, a ne blaćenje medija i grupa za ljudska prava", poručila je Sara Kekuš iz CMS-a

U CMS-u nezadovoljni

U nevladinoj udruzi CMS kažu kako je i njih policija prethodno izvijestila da je napravila "žurnu provjeru", što uključuje komunikaciju sa načelnicima policijskih uprava i policijskim službenicima o ovom slučaju.

Međutim, CMS je odlučan da to nije dovoljno i da je doista potrebna cjelovita, temeljita i efikasna istraga.

"Želimo učinkovitu istragu, a ne blaćenje medija i grupa za ljudska prava", poručila je Sara Kekuš iz CMS-a, navodeći kako "ne znaju koji su konkretno bili razlozi crtanja križa sprejom preko tjemena i u to ne ulaze".

"Međutim, oni što smo mi od MUP-a tražili i tražimo je da provedu učinkovitu istragu", kaže Kekuš.

Prosvjednici su zatražili i da policija ne ometa neovisne istrage u slučajevima sumnje da policija krši ljudska prava.

"Mislili smo tu na postupanje neovisnih institucija poput Ureda pučke pravobraniteljice za koju znamo da joj se onemogućuje uvid u policijske spise kada to ona ili njen tim zatraže. Potrebno je ponoviti da su u slučaju istrage o smrti male Madine Hussiny studenog 2017.godine, kada se zatražilo konkretne dokaze, nestajale službene policijske snimke i slično", kazala je.

"Dakle, tako dugo dok nema konkretnih istraga koje bi bile zaista nepristrano provedene i utvrdile sve moguće dokaze koji opovrgavaju ili potvrđuju da se nešto dogodilo, do tog trena zaista ne možemo govoriti da je MUP učinkovito reagirao", tvrdi Kekuš.

Ona je kazala kako su aktivisti u redovitom kontaktu sa žrtvama u ovom konkretnom slučaju i da će postupati po svojoj dužnosti, odnosno poduzimati dalje pravne korake za koje zaključe da su potrebni i adekvatni.

Aktivistima se, kažu, tokom njihovog prosvjeda u petak pred zgradom MUP-a Hrvatske, "osim policajca koji ih je po dužnosti došao zapisati, nitko nije obratio, niti za vrijeme prosvjeda, niti tokom dana".

Prijave Vladi

Iz Ureda Međunarodne organizacije za migracije u Bosni i Hercegovini, u pisanom odgovoru RSE kada je objavljen tekst u The Guardianu kazali su da ne mogu potvrditi točnost objavljenih informacija, s obzirom da IOM nije prisutan i nije odgovoran za monitoring na graničnim prelazima.

"Migranti koji su se vratili u prihvatni centar Miral u Velikoj Kladuši (u BiH) su izjavili da su farbani crvenim sprejom na glavi, što se moglo i vidjeti, ali ne možemo potvrditi njihovu priču", stoji u odgovoru IOM BiH.

Iz UNHCR-a Hrvatske navode kako je od rujna 2019. godine do siječnja 2020. godine hrvatskoj Vladi prijavljeno 100 slučajeva navodnog nezakonitog protjerivanja migranta iz Hrvatske u BiH i Srbiju.

Hiljade migranata koji su stizali u BiH pokušavali su proteklih godina ući na teritoriju Hrvatske, što im je policija onemogućavala. Tvrdili su i u izjavama za RSE kako ih u tim pokušajima policija onemogućava silom.

Migranti iz Mirala: Glavni problem je hrvatska policija
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:46 0:00

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG