Dostupni linkovi

Hrvatska policija negira da je migrantima na glavama iscrtala križeve


Migranti i policija na granici Hrvatske sa BiH, 24. listopad 2018. (ilustrativna fotografija)
Migranti i policija na granici Hrvatske sa BiH, 24. listopad 2018. (ilustrativna fotografija)

Ovo je jedna u nizu praksi koja se događa, za koje postoje fotografije, za koju ljudi tvrde da su se dogodile i zaista smatramo da je već krajnje vrijeme da se uspostavi neki nezavisni monitoring mehanizam koji će onda pokazati da li Ministarstvo unutarnjih poslova govori istinu ili ne, kaže za Radio Slobodna Evropa Tea Vidović iz zagrebačkog Centra za mirovne studije, u ime Inicijative 'Dobrodošli'.

Ova Inicijativa je prva objavila informaciju koju je objavio britanski The Guardian, 12. svibnja. U tekstu piše kako migranti tvrde da im je hrvatska policija uzela novce, mobitele, nekima i cipele, te da su na glavama nekima od njih narandžastim sprejem preko tjemena iscrtani križevi.

Na fotografijama se nalaze migranti koji su nelegalno prebačeni iz Hrvatske u Bosnu i Hercegovinu.

Inicijativa za podršku izbjeglicama 'Dobrodošli' okuplja pojedince i organizacije civilnog društva s ciljem pružanja podrške izbjeglicama na terenu, ali, kako se navodi na njihovoj web stranici, vršenja političkog pritiska na institucije Republike Hrvatske i Evropske unije radi promjene restriktivnih migracijskih politika.

Centar za mirovne studije Hrvatske: Fotografije dobijene iz BiH

Fotografije je objavio i Centar za mirovine studije iz Hrvatske. Predstavnici te organizacije za Radio Slobodna Europa su potvrdili kako su fotografije dobili od svojih suradnika koje djeluju u Bosni i Hercegovini, točnije u okolici Bihaća, na zapadu Bosne i Hercegovine.

Hrvatska policija u priopćenju za javnost je odbacila optužbe The Guardiana o nasilju prema migrantima na granici sa BiH.

„Zaslužuje najoštriju osudu što je ovakav članak, koji očito potiče na vjersku netrpeljivost, plasiran u javnost tijekom mjeseca Ramazana”, stoji u njihovom priopćenju.

Kako navode, 'konstrukcija kako se migrante obilježava znakom križa zbog njihove vjeroispovijesti pokazuje apsolutno neznanje autora članka i unaprijed formiran napad na Republiku Hrvatsku bez poznavanja osnovnih činjenica', stoji u priopćenju MUP-a.

Ističe se i kako je žurna provjera, putem nadležnih policijskih uprava, pokazala da navodi iz novinarskog teksta nisu istiniti.

„To uključuje uvid u evidencije o postupanju prema migrantima, razgovore sa šefovima smjena u policijskim postajama i policijskim službenicima koji su u pretpostavljeno vrijeme obnašali službu, te obilaske lokacija uz granicu s Bosnom i Hercegovinom. Utvrđeno je da na području uz granicu s Bosnom i Hercegovinom, u vrijeme koje je naznačeno, hrvatska policija nije provodila aktivnosti prema migrantima niti je zabilježeno njihovo kretanje prema hrvatskoj granici, odnosno navodi iz novinarskog članka nisu istiniti, jer se nisu dogodili postupanjem hrvatske policije,” poručuju iz hrvatskog MUP-a.

UNHCR zabrinut zbog izviješća o nasilnom tretmanu migranata

Agencija ujedinjenih naroda za izbjeglice (UNHCR) je 'duboko zabrinuta zbog izvješća o nasilnom tretmanu migranata od hrvatske policije', potvrdio je za RSE regionalni glasnogovornik UNHCR-a za srednju Europu, Zoran Stevanović.

„UNHCR je zatražio od hrvatske Vlade da istraži sve optužbe o nasilju i zlostavljanju migranata i da oformi nezavisno tijelo koje bi utvrdilo činjenice o stanju na granici”, kaže Stevanović.

Iz zagrebačkog ureda UNHCR-a na upit RSE odgovorili su kako 'UNHCR već neko vrijeme prima vjerodostojne izvještaje ljudi, koji tvrde da su nezakonito vraćeni iz Hrvatske u Bosnu i Hercegovinu i Srbiju, i dijeli ih s vlastima'.

„Izvještaji naglašavaju probleme u prepoznavanju namjera za traženje azila, identifikaciji ranjivih skupina, nasilje i prekomjernu upotrebu sile, uključujući djecu bez pratnje. UNHCR je duboko zabrinut zbog tih izvještaja i zatražio je od hrvatskih vlasti da istraže sve navode o uskrati pristupa teritoriju, nasilju i zlostavljanju te da uspostave nezavisni mehanizam za procjenu situacije na granici. Što se tiče ovog posljednjeg incidenta, UNHCR u Bosni i Hercegovini je o njemu bio obaviješten od partnera koji rade na terenu,” stoji u odgovoru UNHCR-a kojeg potpisuje Jan Kapić.

IOM: Informacije došle iz medija, nemamo komentar

Ivan Piteša, voditelj hrvatskog ureda Međunarodne organizacije za migracije (IOM) kaže za Radio Slobodna Europa kako nemaju komentara na medijske napise o postupcima hrvatske policije.

„U ovom trenutku vam nemamo što posebno komentirati, budući da su informacije koje imamo, uglavnom, došle iz medija. Vidjeli ste priopćenje MUP-a koji je nadležan za ovu stvar i koji se ogradio od toga. Naravno, valja naglasiti da se IOM zalaže za humane, dostojanstvene, sigurne i odgovorne migracije, kako i piše u našim temeljnim dokumentima”, kazao je Piteša.

Iz Ureda Međunarodne organizacije za migracije u Bosni i Hercegovini, u pisanom odgovoru RSE, kazali su da ne mogu potvrditi točnost informacija o spomenutom incidenu, s obzirom da IOM nije prisutan i nije odgovoran za monitoring na graničnim prelazima.

„Migranti koji su se vratili u prihvatni centar Miral u Velikoj Kladuši su izjavili da su farbani crvenim sprejom na glavi, što se moglo i vidjeti, ali ne možemo potvrditi njihovu priču“, stoji u odgovoru IOM BiH.

Navode i kako nadležni treba da istraže ako postoje sumnje na nasilje, privredu na odgovornost počinioce, te da svaka država ima pravo da zaštiti svoje granice, ali da se moraju poštivati ljudska prava koja su im zagarantovana Konvencijom.

Migranti iz Mirala: Glavni problem je hrvatska policija
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:46 0:00

Jack Sapoch iz udruge No Name Kitchen, udruge koja se brine o migrantima u Velikoj Kladuši nije odgovarao na pozive Radija Slobodna Europa.

On je 12. svibnja izjavio za The Guardian kazao kako je očito da je jedan od motiva za iscrtavanje križeva na glavama ljudi, želja da ih se ponizi.

“Mislim da se tako želi identificirati one koji više puta pokušavaju prijeći granicu, ali je moguće i to me još više zabrinjava, da se radi o iscrtavanju religijskog simbola kako bi se psihološki traumatiziralo migrante koji su uglavnom Muslimani”, kazao je Sapoch.

Iz UNHCR-a Hrvatske su, također, dodali kako je od rujna 2019. godine do siječnja 2020. godine hrvatskoj Vladi prijavljeno 100 slučajeva navodnog nezakonitog protjerivanja migranta iz Hrvatske u BiH i Srbiju.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG