Dostupni linkovi

Otkazana sjednica Doma naroda BiH o smanjenju nameta na hranu, lijekove i gorivo


Hitna sjednica Doma naroda Parlamenta BiH nije održana zbog nedostatka kvoruma, jer joj nisu prisustvovala četiri delegata iz Kluba hrvatskog naroda i svih pet delegata iz Kluba srpskog naroda, Sarajevo, 4. oktobar 2022.
Hitna sjednica Doma naroda Parlamenta BiH nije održana zbog nedostatka kvoruma, jer joj nisu prisustvovala četiri delegata iz Kluba hrvatskog naroda i svih pet delegata iz Kluba srpskog naroda, Sarajevo, 4. oktobar 2022.

Planirana hitna sjednica Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine otkazana je zbog nedostatka kvoruma, saopštio je 4. oktobra Bakir Izetbegović, zamjenik predsjedavajućeg ovog doma.

Na sjednici je trebao biti usaglašen tekst izmjena Zakona o porezu na dodanu vrijednost i Zakona o akcizama BiH, kojim su predviđeni manji državni nameti na hranu, lijekove i gorivo a veći na luksuznu robu.

Građanima Bosne i Hercegovine je izmjena ovih zakona trebala donijeti niže cijene hrane, lijekova i goriva.

Dom naroda nije imao kvorum zbog nedolaska predstavnika iz Republike Srpske, mahom članova Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), kao i delegata iz Kluba hrvatskog naroda.

"Mislim da su eskivirali namjerno i da će i nastaviti da eskiviraju," rekao je zamjenik predsjedavajćeg Doma naroda BiH, Bakir Izetbegović, komentarišući nedolazak delegata SNSD-a.

Nikola Špirić, također zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda, je rekao da on i njegove kolege iz SNSD-a nisu došli na hitnu sjednicu jer "nismo ocijenili da je to hitno jer je bio finiš predizborne kampanje".

Rekao je da je važno pitanje ukidanja akciza na gorivo i diferenciranja stopa PDV-a pratilo politikanstvo unazad šest mjeseci, te da je opozicija na tome gradila kampanju.

Stotine građana je početkom jula ove godine protestovalo ispred državnog parlamenta zbog vala poskupljenja, kojim su državni parlamentarci opravdali povećanje vlastitih plata za oko 500 konvertibilnih maraka (250 eura).

Šta su trebale donijeti izmjene Zakona o akcizama BiH

Predloženim izmjenama Zakona o akcizama, koje je Predstavnički dom usvojio još 9. marta ove godine, trebale su bile ukinute akcize na gorivo u Bosni i Hercegovini na šest mjeseci. To bi spustilo cijenu goriva za oko 0,35 maraka (0,18 eurocenti) po litru.

Ukidanje akcize na gorivo je dogovoreno tada na period od šest mjeseci, uz mogućnost produženja na dodatna tri mjeseca.

Sedmicu dana kasnije je proces zaustavljen u Domu naroda, kada su delegati SNSD-a odbili usvajanje izmjena po hitnoj proceduri. Tražili su redovnu proceduru kako bi mogli ulagati amandmane.

Osim delegata Mladena Bosića, svi drugi delegati iz Kluba Srba, odnosno entiteta Republika Srpska (RS), su glasali protiv. Svih četvero delegata su kadrovi SNSD-a, stranke na čijem čelu je član Predsjedništva BiH Milorad Dodik.

Dom naroda je u redovnoj proceduri 15. maja konačno usvojio predložene izmjene Zakona o PDV-u i akcizzama. Međutim, usvojeni tekst je podrazumijevao da će izmjene umjesto šest mjesci važiti samo 30 dana.

Zbog toga se procedura dodatno otegla pa je je bilo potrebno dodatno usaglašavanje teksta predloženih izmjena između ova dva doma. Tekst je konačno usaglašen na način da su akcize na gorivo trebale biti ukinute na šest mjeseci, uz mogućnost produženja na dodatna tri mjeseca.

Međutim, današnja htna sjednica je otkazana zbog nedolaska delegata SNSD-a.

Šta je trebala donijeti izmjena Zakona o porezu na dodanu vrijednost

Usvojene izmjene Zakona o porezu na dodatnu (PDV) vrijednost su trebale donijeti smanjenje PDV-a sa 17 na pet posto na lijekove i zdravstvena pomagala, osnovne životne namirnice, hranu i opremu za djecu, sjemenski i sadni materijal.

Istim izmjenama je planirano povećanje PDV-a na luksuznu robu sa dosadašnjih 17 na 22 posto. Pod luksuznom robom se, između ostalog, podrazumijevaju alkoholna pića, cigare i cigarilosi, parfemi, nakit, satovi, umjetnička djela, luksuzna vozila, plovila i letjelice.

XS
SM
MD
LG