Dostupni linkovi

Protesti zbog poskupljenja u BiH


Sarajlije na protestima zbog poskupljenja
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:03 0:00

Građani Sarajeva, Banje Luke, Mostara, Tuzle, Zenice i drugih bosanskohercegovačkih gradova protestovali su 6. jula negodujući zbog poskupljenja u Bosni i Hercegovini (BiH) i povećanja plata državnim parlamentarcima.

Predstavnički dom Parlamenta BiH je krajem juna usvojio budžet u okviru kojeg je plata parlamentarcima i ministrima povećana za oko 250 eura.

I Parlament entiteta Federacije BiH je povećao najniže penzije za 10 eura.

Povećanje je uslijedilo zbog poskupljenja životnih namirnica.

Nekoliko stotina Sarajlija okupilo se ispred zgrade institucija BiH.

Organizator ovog skupa je građanin Harun Salkić, koji je prije nekoliko dana oformio Facebook grupu pod nazivom "50.000 građana za protest protiv vlasti u BiH". Za sebe kaže da je nezadovoljni građanin i da dolazi iz Maglaja, na sjeveru BiH.

Na ovoj Facebook stranici je naveo da se ne želi eksponirati kao organizator, već da govori u ime nezadovoljnih građana o situaciji u BiH.

"Osnovni zahtjevi su poduzimanje osnovnih mjera protiv inflacije, a koje je vlast zaboravila da poduzme. Znate, hvale se nekim cijenama goriva, naftnih derivata u zemljama regiona, ali ne kažu da su zemlje regiona poduzele adekvatne mjere povodom inflacije", kazao je Salkić.

U zahtjevima su građani zatražili i suspenziju akciza za gorivo i uvođenje nulte porezne stope na osnovne prehrambene proizvode.

Protest u Sarajevu, 6. juli 2022.
Protest u Sarajevu, 6. juli 2022.

Salko Mrdžić iz Sarajeva je kazao kako je na proteste došao, jer ima penziju 400 maraka (oko 200 eura).

"Došao sam zato što mi je dao za mojih 40 godina 400 maraka penziju, a povećao sebi odjednom 600 maraka. E, molim te, ima li to igdje smisla?", kazao je Mrdžić.

"Došla sam da zamolim ovaj narod da više ne budu slijepi, da vide šta nam se radi, šta nam rade doktori, šta nam radi policija, šta nam radi ova naša vlada, naši, ne znam kako da ih predstavim", istakla je građanka Sarajeva, Muzafera Omerović-Sejdić.

"Izašao sam zbog nepravde. Važno je da što više građana izađe", kazao je Sarajlija Vasko za Radio Slobodna Evropa (RSE). Salkić je izjavio kako očekuje od vlasti da čuje glas građana i da reaguije.

"Ukoliko to ne urade, razmotrit ćemo nove mogućnosti", kazao je Salkić na protestu.

Protest u Tešnju, 6. juli 2022.
Protest u Tešnju, 6. juli 2022.

U parku u Tešnju, na sjeveru BiH, okupilo se stotinjak građana.

U Mostaru, na jugu BiH, oko 200 građana protestovalo je ispred Stare gimnazije u središtu grada.

Protest u Mostaru, 6. juli 2022.
Protest u Mostaru, 6. juli 2022.

Nekoliko desetina građana Banje Luke se okupilo u centru grada na protestu kojeg je organizovala neformalna grupa građana "Restart".

Građani traže da se političarima umjesto za 500 maraka (oko 250 eura), plate povećaju za 5.000 maraka (oko 2.500 eura), da se poveća PDV na osnovne životne namirnice i da se udvostruče akcize na gorivo.

"Ovo su satirični zahtjevi, ali su poruke sa protesta jasne. Ovo je tek prvo okupljanje i treba da smislimo koji su nam sljedeći koraci, jer naši političari neće reagovati na prvu", izjavio je Stefan Blagić, ispred neformalne grupe građana "Restart".

Sa protesta u Banjoj Luci, 6. juli 2022.
Sa protesta u Banjoj Luci, 6. juli 2022.

Suad Đozić iz "Restarta" iz Sarajeva je na skupu u Banjoj Luci pozvao okupljene da dođu u Sarajevo.

"Svi su jednaki. Uzimaju i više nego što smo mogli zamisliti. Gdje se nalazi crvena linija, da li postoji i kada će je preći?", kazao je Đozić u Banjoj Luci.

Protesti se održavaju i u Doboju, na sjeveru BiH, u kojem se okupilo 50-ak građana.

Okupljeni građani u Doboju, 6. juli 2022.
Okupljeni građani u Doboju, 6. juli 2022.
XS
SM
MD
LG