Dostupni linkovi

Strane misije u Afganistanu pozivaju talibane na prekid vatre


Petnaest diplomatskih misija i predstavnik NATO-a u Afganistanu pozvali su talibane u ponedjeljak da zaustave vojne ofanzive samo par sati nakon što pobunjenici i afganistanska vlada nisu uspjeli da se dogovore o prekidu vatre.

Delegacija afganistanskh lidera sastala se sa političkim liderstvom talibana tokom vikenda u glavnom gradu Katara. U izjavi kasno u nedelju navečer talibani nisu spominjali zaustavljanje eskalirajućeg nasilja u Afganistanu.

“Ovog Kurban bajrama talibani bi trebali zauvijek položiti oružje i pokazati svijetu svoju predanost mirovnom procesu,“ navedeno je u u izjavi petnaest misija i predstavnika NATO-a referirajući se na muslimanski praznik Kurban bajram koji se obilježava u utorak.

Izjavu su podržali Australija, Kanada, Češka, Danska, delegacija Evropske unije, Finska, Francuska, Njemačka, Italija, Japan, Koreja, Holandija, Španija, Švedska, Velika Britanija i Sjedinjene Države, te civilni predstavnik NATO-a.

U Dohi su politički lideri i talibani razgovarali o okončanju konflikta, rekao je predsjedavajući odbora za mir Abdullah Abdullah.

“Dogovorili smo se da nastavimo razgovore, tražimo političko rješenje trenutne krize, izbjegavamo civilne žrtve, olakšamo humanitarnu pomoć i medicinske potrepštine za suzbijanje pandemije COVID-19,” rekao je Abdullah na Twitteru.

Talibani su u izjavi također potvrdili da su se obje strane složile za potrebom ubrzanja mirovnih pregovora kako bi “pronašli pošteno i trajno rješenje za trenutno pitanje u Afganistanu.”

Talibani su tokom nedavnih bajramskih praznika prije dva mjeseca pozvali na kratki prekid vatre, rekavši da žele pustiti Afganistance da ih provedu na miru. Ovaj put nije bilo takve najave.

Predsjednik Afganistana Ashraf Gani posjetio je u ponedjeljak glavni grad provincije Herat na zapadu zemlje gdje su talibani u posljednjim danima zauzeli svih 17 okruga te provincije.

Talibani su u kratkom roku uspjeli da osvoje značajnu teritoriju u gotovo nezabilježenim nivoima borbe dok strane predvođene Sjedinjenim Državama dovršavaju svoje povlačenje nakon 20 godina borbi.

Talibani su u ponedjeljak rekli da su zauzeli okrug Dehrawood u provinciji Uruzgan, jugozapadno od Kabula, nakon teških sukoba sa vladinim snagama noć ranije. Kontrolišu više od jedne trećine afganistanskih okruga.

U isto vrijeme dok traju napadi talibana, nastavlja se povlačenje vojske iz Afganistana. Najviši američki zapovjednik u Afganistanu, Scott Miller, odrekao se 12. jula zapovjedništva na svečanosti u glavnom gradu Afganistana Kabulu, vodeći Sjedinjene Države korak bliže povlačenju iz te države.

Iako Washington ne govori koliko je trupa ostalo u Afganistanu, u izjavi CENTCOM-a prije više od sedam dana navodi se da je povlačenje završeno 90 posto.

Predsjednik SAD Joe Biden ponovio je da će SAD ostati angažovane u Afganistanu kroz humanitarnu pomoć. SAD su se također obvezale ulagati 4,4 milijarde dolara godišnje za finansiranje afganistanskih sigurnosnih snaga do 2024. godine.

Biden je ranije odredio 11. septembar kao krajnji rok za povlačenje trupa. Strane trupe pod komandom NATO-a povući će se iz Afganistana u koordinaciji s SAD-om također do 11. septembra.

Mirovni pregovori između talibana i istaknutih Afganistanaca sa vladine strane započeli su u septembru prošle godine, ali nikakav napredak nije postignut. Talibani su vladali Afganistanom od 1996. do 2001. kada su zbačeni intervencijom međunarodnih snaga na čelu sa Amerikom.

Rat u Afganistanu započeo u vrijeme kada je George W. Bush bio predsjednik nakon napada na SAD 11. septembra 2001. godine.

Washington je tada talibanskom lideru Muli Omaru dao ultimatum da preda lidera al-Kaide Osamu bin Ladena i demontira kampove za obuku militanata ili će se suočiti sa vojnom intervencijom. Omar je to odbio, a koalicija predvođena SAD-om započela je invaziju u oktobru.

Izvor: Reuters
XS
SM
MD
LG