Dostupni linkovi

Afganistan: Vrhovni zapovjednik SAD predao zapovjedništvo, talibani napreduju


Afganistanske snage sigurnosti na u Guzara okrugu, provjeravaju vozila, 9. juli 2021.
Afganistanske snage sigurnosti na u Guzara okrugu, provjeravaju vozila, 9. juli 2021.

Najviši američki zapovjednik u Afganistanu, Scott Miller, odrekao se zapovjedništva na svečanosti u glavnom gradu Afganistana Kabulu, vodeći Sjedinjene Države korak bliže povlačenju iz te države.

Ovaj potez uslijedio je dok talibanski pobunjenici nastavljaju osvajati teritoriju širom zemlje.

Drugi general s četiri zvjezdice preuzet će ovlaštenje sa svog američkog položaja da izvodi moguće zračne napade u cilju odbrane afganistanskih vladinih snaga, barem dok se američko povlačenje ne završi 31. avgusta.

General Scott Miller, koji je bio vrhovni američki zapovjednik u Afganistanu od 2018. godine, predao je zapovjedništvo general-marincu Frank McKenzieu, šefu Generalštaba SAD-a.

McKenzie će djelovati iz sjedišta u Tampi na Floridi.

Talibani zauzimaju okruge

U isto vrijeme, talibani su okružili glavni grad provincije u centralnom Afganistanu.

Talibanski militanti opkolili su grad Gazni u centralnom Afganistanu. "Situacija u gradu Ghazni vrlo je kritična ... Talibani koriste kuće civila kao skrovišta i pucaju na afganistanske snage sigurnosti, što afganistanskoj vojsci otežava situaciju u djelovanju protiv talibana", rekao je Hassan Rezayi, član provincijskog vijeća ovog grada.

To je posljednja u nizu ofanziva koje su izveli talibani paralelno s povlačenjem međunarodnih snaga iz ove zemlje.

Afganistanske nacionalne odbrambene i sigurnosne snage, koje uglavnom finansiraju Sjedinjene Države i NATO, pružile su otpor u nekim dijelovima zemlje, ali čini se da su afganistanske vladine trupe većinom napustile borbe.

Posljednjih sedmica talibani su zauzeli nekoliko strateških okruga, posebno duž granica s Iranom, Uzbekistanom i Tadžikistanom.

Talibani kontrolišu više od jedne trećine afganistanskih okruga, kojih ukupno ima 421. Talibanska tvrdnja da oni kontrolišu 85 posto okruga smatra se pretjeranom.

Borbe se nastavljaju i u južnoj provinciji Kandahar gdje su talibani tradicionalno bili snažno prisutni, rekli su mještani. Pregovori u Kataru između talibana i vlade su gube momentum, sa malim ili nikakvim napretkom.

Šta nakon Millerovog odlaska?

Nakon Milerova odlaska, admiral s dvije zvjezdice sa sjedištem u američkoj ambasadi u Kabulu nadgledat će ulogu američke vojske u osiguranju američkog diplomatskog prisustva u Kabulu, uključujući i obranu aerodroma u Kabulu.

Millerov odlazak ne smanjuje opseg američke vojne misije u Afganistanu, budući da će McKenzie preuzeti vlasti koje sada ima Miller da pod određenim okolnostima izvede zračne napade u odbranu afganistanskih vladinih snaga. Uslovi pod kojima se takve ovlasti mogu koristiti nisu jasni, niti se zna koliko dugo će McKenzie zadržati tu ovlast.

Iako Washington ne govori koliko je trupa ostalo u Afganistanu, u izjavi CENTCOM-a prije više od sedam dana navodi se da je povlačenje završeno 90 posto.

Predsjednik SAD Joe Biden ponovio je da će SAD ostati angažovane u Afganistanu kroz humanitarnu pomoć. SAD su se također obvezale ulagati 4,4 milijarde dolara godišnje za finansiranje afganistanskih sigurnosnih snaga do 2024. godine.

Biden je ranije odredio 11. septembar kao krajnji rok za povlačenje trupa. Strane trupe pod komandom NATO-a povući će se iz Afganistana u koordinaciji s SAD-om također do 11. septembra.

11. septembar je simboličan datum, jer se tada navršava 20 godina otkako je Al Qaida napala Sjedinjene Države otetim avionima, što je pokrenulo vojnu intervenciju u Afganistanu.


Sastavni dio trenutne misije NATO-a je osposobljavanje i opremanje afganistanskih sigurnosnih snaga koje se bore protiv talibana, koje su SAD zbacile s vlasti nakon invazije 2001. godine.

XS
SM
MD
LG