Dostupni linkovi

Bivši vojnici iz Afganistana pred odlukom da postanu plaćenici Vegner grupe


Komandosi Afganistanske nacionalne vojske zauzimaju položaj tokom vojne operacije u provinciji Helmand u oktobru 2016.
Komandosi Afganistanske nacionalne vojske zauzimaju položaj tokom vojne operacije u provinciji Helmand u oktobru 2016.

Izgubljeni status i očajna egzistencija u Iranu tjeraju hiljade bivših afganistanskih vojnika, od kojih su mnogi elitni komandosi koje su SAD obučile, da razmisle o ratovanju kao plaćenici u Ukrajini i na drugim ratištima, piše Radio Slobodna Evropa (RSE) na engleskom jeziku.

Mnogi bivši pripadnici afganistanske službe bezbjednosti optužuju Sjedinjene Države da su ih napustile nakon što su talibani ponovno došli na vlast prošle godine. Također kažu da su siromaštvo i sigurnosni problemi faktori u njihovim odlukama da prihvate ponudu privatne ruske plaćeničke grupe za regrutovanje.

Prema porukama na Votsapu (WhatsApp) koje je pregledao Radio Azadi RSE, neki bivši afganistanski komandosi već se pridružuju Vagner grupi, privatnoj paravojnoj organizaciji koja igra istaknutu ulogu u ratu Kremlja protiv Ukrajine.

Više nismo imali gdje da živimo u Afganistanu, jer su nas talibanski teroristi progonili."

Drugi koji trenutno žive u Iranu, gdje su hiljade bivših afganistanskih vojnika potražili utočište nakon što su talibani zauzeli njihov rodni Afganistan u avgustu 2021. Kažu da žive oskudno, obavljaju fizičke poslove ili čak preturaju po smeću kako bi ga prodali da bi spojili kraj s krajem.

To predstavlja veliki preokret za bivše pripadnike Afganistanske nacionalne armije (ANA) i njenih elitnih komandosa, koje su obučavali Sjedinjene Države i zapadni saveznici i koji su činili okosnicu napora bivše afganistanske vlade da odbrani zemlju i bori se protiv talibana i ekstremističkih grupa takozvane Islamske države.

Afganistanski vojnici u Iranu koji su rekli da planiraju prihvatiti ponudu Vagnera za regrutovanje kažu da su ih izdale Sjedinjene Države i afganistanska vlada koju podržavaju SAD i za koju su se borili. Mnogi ih krive za sadašnje neprilike.

Talibani su brzo preuzeli kontrolu nad zemljom nakon što su Sjedinjene Države povukle svoje snage iz Afganistana. Bez pomoći SAD, afganistanske su snage brzo kapitulirale, a mnogi su afganistanski čelnici pobjegli u inostranstvo dok su se talibanski borci spuštali na Kabul.

"Nakon pada izdajničkog predsjedničkog režima u zemlji, (Sjedinjene Države) su nas prodale i predale zemlju teroristima (talibanima)", rekao je jedan bivši pripadnik afganistanskih specijalnih snaga, koji nije naveo svoje ime, u audio snimku objavljenom na Votsap kanalu koji prate bivši pripadnici afganistanske vojske.

"Više nismo imali gdje da živimo u Afganistanu, jer su nas talibanski teroristi progonili", rekao je on u zvučnom zapisu koji je objavljen 3. decembra. "Nekoliko naših kolega je zarobljeno i ubijeno odsjecanjem glave, a mi smo bili primorani da napustimo Afganistan."

Nema života u bjekstvu

RSE nije bio u mogućnosti da nezavisno provjeri tvrdnje vojnika, ali vansudska ubistva bivših afganistanskih vojnih i vladinih radnika dobro su dokumentovana, sa 100 takvih ubistava zabilježenih samo u prvim mjesecima talibanske vladavine.

Također je široko rasprostranjeno i dobro dokumentovano uvjerenje među bivšim afganistanskim vojnicima, prevodiocima i vladinim radnicima da su ih napustili američki saveznici i da je bivša afganistanska vlada pokvarila ratne napore i ukrala sredstva koja su bila dodijeljena vojsci.

Te tvrdnje podržava nedavno objavljen izvještaj Biznis insajdera (Business Insider) koji dokumentuje kako su bivši afganistanski zvaničnici prokrijumčarili gotovo milijardu dolara u zlatu i gotovini iz zemlje dok se njihova vlada bližila kolapsu.

Specijalni glavni inspektor za obnovu Afganistana (SIGAR) je u novembru naveo korupciju kao jedan od faktora koji su ubrzali pad afganistanske vlade i utrli put talibanima da ponovo uspostave kontrolu nad Afganistanom.

Vjeruje se da su desetine hiljada afganistanskih vojnika koji su se borili zajedno sa zapadnim savezničkim snagama tokom gotovo dvije decenije u Afganistanu ostavljeni kada su Sjedinjene Države povukle posljednje svoje snage 30. avgusta 2021.

Dok se procjenjuje da je oko 80.000 Afganistanaca koji su bili u opasnosti prebačeno helikopterom i nisu morali sami da se brinu za sebe, postojala je zabrinutost da desetine hiljada vojnika koje su obučile SAD neće imati drugog izbora nego da pobjegnu iz zemlje ili da se pridruže talibanima ili regionalnom protivniku.

Mnogi od njih sakrili su se u Afganistanu u opasnosti da ih uhvate talibani ili su pobjegli u inostranstvo. Prema nekim procjenama, do 30.000 bivših afganistanskih vojnika uputilo se u Iran.

Borba za dolare

Bivši vojnik koji je razgovarao o svojoj situaciji na Votsapu rekao je da je pobjegao u Iran zbog svoje sigurnosti i da je tamo živio nekoliko mjeseci. Nakon što je dobio informaciju da Vagnerova grupa vrbuje Afganistance za borbe u Ukrajini, rekao je da se prijavio.

"Afganistan, NATO i Sjedinjene Države doveli su nas kao mlade ljude i napustili", kazao je bivši vojnik. "Rusija je pokrenula program. Regrutovali su određene jedinice i vodili ih u rat u Ukrajini. Pa se prijavio jedan broj naših saboraca i uskoro idemo u Rusiju."

Drugi bivši vojnik, u audio poruci objavljenoj na istom Votsap kanalu 3. decembra, rekao je da su on i grupa kolega nedavno stigli u Iran s namjerom da se pridruže Vagneru u borbi za Rusiju u Ukrajini nakon što su čuli za ponude plaćenika za regrutovanje.

Ozbiljni sigurnosni i ekonomski problemi te krajnje siromaštvo i očaj natjerali su ih da to čine za zalogaj hljeba, kako bi preživjeli i pobjegli od talibanskog progona i mučenja."
-- General Farid Ahmadi

Tvrdio je da je Iran bio svjestan pokušaja regrutovanja i da je čak pomagao proces prebacivanja afganistanskih vojnika u Rusiju.

"Bili smo u Afganistanu i širile su se mnoge glasine da je bivše vojno osoblje otišlo u Rusiju preko Irana", rekao je vojnik, govoreći anonimno. "Registrovali smo se ovdje u Iranu. Prebacili su nekoliko ljudi prije nas."

Vojnik je rekao da se bivšim afganistanskim vojnicima nudi stalno državljanstvo u Rusiji u zamjenu za borbe u Ukrajini.

Bivši oficir specijalaca rekao je da su na njegovu odluku da potpiše ugovor s Vagnerom uticali sigurnosni problemi u Afganistanu, gdje su on i njegovi saborci živjeli u skrivanju i siromaštvu 14 mjeseci, te prilika za bolji život njegove porodice.

"Došli smo sami, ali jedan broj onih koji su ranije prebačeni sada je sa svojim porodicama (u Rusiji)", rekao je. "Odlučili smo otići zbog naše situacije i situacije naše djece. "

"Nismo mogli izaći iz kuće. Većina naših prijatelja je uhapšena i ubijena, a većina njih je, poput mene, pobjegla u Iran ili Tadžikistan", rekao je.

Shvatamo da bi neki Afganistanci mogli biti podložni novčanim podsticajima (Vagnera), ali bismo upozorili bilo koga da se ne pridružuje ilegalnoj invaziji na Ukrajinu."
-- Glasnogovornik američkog Stejt departmenta

Bivši afganistanski oficir je procijenio da je, na temelju njegovih razgovora, oko 2.500 afganistanskih vojnika napustilo Afganistan s namjerom da odu u Rusiju, gdje mu je, kako kaže, ponuđeno 2.500 dolara za šest mjeseci obuke i 3.000 dolara kada ode u Ukrajinu da se bori.

Te cifre se otprilike podudaraju s drugim izvještajima i svjedočenjima o Vagnerovima akcijama regrutovanja, koji također govore da je pripadnicima afganistanskih specijalnih snaga i njihovim porodicama ponuđeno sigurno utočište i 1.500 dolara mjesečno da se presele u Rusiju i potom bore u Ukrajini.

General Farid Ahmadi, bivši komandant korpusa za specijalne operacije svrgnute Republike Afganistan, rekao je za Radio Azadi kako vjeruje da sigurnosni i finansijski problemi tjeraju mnoge bivše afganistanske vojnike da razmisle o borbi u redovima grupe Vagner.

"Ozbiljni sigurnosni i ekonomski problemi te krajnje siromaštvo i očaj natjerali su ih da to urade za zalogaj hljeba, kako bi preživjeli i pobjegli od talibanskog progona potjere i mučenja", rekao je Ahmadi u intervjuu uživo putem aplikacije Skajp (Skype) ovog mjeseca.

Radio Azadi dokumentovao je priče nekih bivših afganistanskih vojnika koji žive u Iranu, gdje kažu da se muče zbog izgubljenog statusa i teške finansijske situacije.

Bivši komandant afganistanskih specijalnih snaga Sajed Ahmad Nuri skuplja smeće u Iranu.
Bivši komandant afganistanskih specijalnih snaga Sajed Ahmad Nuri skuplja smeće u Iranu.

Sajed Ahmad Nuri (38), rekao je da je služio kao komandant specijalnih snaga u zapadnom Afganistanu, ali da sada mora skupljati smeće u Mašhadu kako bi prehranio svoju veliku porodicu.

Nuri se žali na svoju situaciju navodeći da je rukovodio stotinama vojnika i da su "tenkovi išli pod mojom komandom, a ja sam imao potpuna ovlaštenja", dok je služio u ANA-i. Sada, rekao je, njegova dvanaestočlana porodica živi u jednosobnom stanu i "spavaju jedni po drugima".

Abdul Ahad Safi, bivši visoki zvaničnik koji je vodio vladin odjel za borbu protiv organizovanog kriminala u afganistanskoj provinciji Herat, sada radi fizičke poslove u radionici u Mašhadu kako bi uzdržavao svoju petočlanu porodicu.

Rekao je za Radio Azadi da je "jedva živ" jer "moji prihodi ne pokrivaju naše troškove".

Bivši borac protiv organizovanog kriminala Abdul Ahad Safi radi fizičke poslove u Iranu.
Bivši borac protiv organizovanog kriminala Abdul Ahad Safi radi fizičke poslove u Iranu.

Teške posljedice

Osim ruskog rata protiv Ukrajine, mali broj bivših afganistanskih vojnika je regrutovan da se bori u drugim sukobima, uključujući za Iran u Jemenu, Siriji, pa čak i u Nagorno-Karabahu, rekao je Ahmadi.

Nema dokaza da su afganistanske snage zaista dospjele na ratište u Ukrajini, a služba bezbjednosti te zemlje nije odgovorila na upite RSE o mogućnosti da se Afganistanci bore za Vagner u Ukrajini.

Odgovarajući na pitanja RSE, glasnogovornik američkog Stejt departmenta rekao je u pisanim komentarima da je odjel svjestan nepotvrđenih izvještaja da grupa Vagner regrutuje bivše afganistanske vojnike koji žive van Afganistana.

"Shvatamo da bi neki Afganistanci mogli biti podložni novčanim podsticajima (Vagnera), ali bismo upozorili bilo koga da se ne pridružuje ilegalnoj invaziji na Ukrajinu", rekao je glasnogovornik, dodajući da Vagnerovu grupu "ruska vlada koristi da podrži njenu opasnu i destabilizirauću vanjsku politiku, istovremeno pokušavajući da to porekne."

Što se tiče tvrdnji afganistanskih vojnika da su ih Sjedinjene Države napustile u Afganistanu, glasnogovornik je priznao poteškoće s kojima se Afganistanci suočavaju pri napuštanju zemlje, ali je rekao: "Nastavljamo pratiti ekonomsku situaciju u Afganistanu i pružati pomoć narodu Afganistana, gdje je to moguće, kao dio naše trajne posvećenosti."

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG