Dostupni linkovi

Rusija za borbe u Ukrajini regrutira afganistanske komandose


Afganistanski vojnici patroliraju ispred vojne baze u blizini Kabula 9. maja 2021.
Afganistanski vojnici patroliraju ispred vojne baze u blizini Kabula 9. maja 2021.

Ruska vojska za borbe u Ukrajini regrutira pripadnike specijalnih jedinica Vojske Afganistana, naveli su u ponedjeljak, 31. oktobra, Associated Pressu tri bivša afganistanska generala.

Kako tvrde, riječ je o pripadnicima afganistanske vojske koji su se borili "rame uz rame" sa američkim vojnicima, a pobjegli u Iran nakon povlačenja Sjedinjenih Američkih Država prošle godine iz Afganistana,

Po njihovim riječima, hiljade nekadašnjih afganistanskih komandosa Rusi žele privuću u "svoju legiju stranaca" ponudama o stabilnim platama od 1.500 dolara mjesečno.

Obećanja su, također, sigurna utočišta za njih i njihove porodice kako bi izbjegli deportaciju u Afganistan – u ruke vladajućih talibana, što bi, kako mnogi smatraju, za njih značilo smrt.

"Oni ne žele da se bore, ali nemaju izbora", rekao je jedan od generala, Abdul Raof Arghandiwal, dodavši da se desetine afganistanskih komandosa koji su sada u Iranu, a s kojima on komunicira porukama, najviše plaše deportacije.

"Pitaju me, kažu: 'Hajde daj nam neko rješenje'. Šta da radimo? Ako se vratimo u Afganistan, ima talibani da nas pobiju".

Arghandiwal je rekao da regrutiranje Afganistanaca provode pripadnici ruske plaćeničke grupacije Wagner.

Drugi bivši general, Hibatullah Alizai, posljednji šef afganistanskog generalštaba prije no što su talibani preuzeli vlast, izjavio je da u regrutiranju pomaže jedan bivši komandant afganistanskih specijalaca koji je živio u Rusiji, pa zna ruski.

Jedan izvještaj republikanskih članova Kongres SAD-a, objavljen u augustu, izričito upozorava na opasnost da bi afganistanski komandosi mogli prenijeti informacije o američkim vojnim taktikama Iranu, Rusiji ili organizaciji Islamska država – ili čak početi da se bore za njih.

XS
SM
MD
LG