Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Adria ervejz ponovo leti iz Beograda


Avion Adria airways-a
Avioni Adria ervejza ponovo lete na liniji Ljubljana-Beograd, posle pauze duge više od 18 godina. Tako su Slovenija i Srbija, pored železničkih i drumskih veza, sada jače spojene i redovnim vazdušnim saobraćajem, na liniji koju je srpski JAT obnovio pre sedam godina, na zadovoljstvo turista, biznismena, i svih ljudi željnih lakšeg i jeftinijeg putovanja.

Avioni slovenačkog nacionalnog avioprevoznika iz Beograda će leteti za Ljubljanu šest puta nedeljno, čime je Adrija ervejz postala 23. vazduhoplovna kompanija koja ima redovne letove sa beogradskog aerodroma Nikola Tesla.

Orhan Hodžić, direktor Adria ervejz-a za Srbiju, Bosnu i Hercegovinu i Crnu Goru, izjavio je za RSE da su u toj kompaniji veoma zadovoljni što se posle skoro dve decenije vraćaju na liniju Ljubljana-Beograd:

"Otvaranje ove linije za Adriu znači mnogo. Naša linija Ljubljana-Beograd prvi put je uspostavljena 1968. godine, i ona je sve do dešavanja u bivšoj Jugoslaviji bila jedna od najrentabilnijih i najinteresantnijih linija. Srbija i Beograd su Slovencima veoma važni zbog strateškog partnerstva u oblasti privrede, i nadamo se da će naša linija doprineti što bržem povezivanju."


Beograd je od raspada SFR Jugoslavije poslednji glavni grad od svih zemalja bivše države sa kojim je Adria uspostavila saobraćaj.

U Beogradu smo pitali građane kako su dočekali vest da se Adria vratila:Proteklih desetak godina vođeni su pregovori o povratku Adria ervejza na liniju Ljubljana-Beograd, ali se zbog raznih političkih razloga, administrativnih prepreka i problema sa dozvolama to nije dogodilo.

Sporazumom o otvorenom nebu, koji je Srbija počela da primenjuje paralelno sa ukidanjem šengenskih viza, to je konačno omogućeno i putnici iz Beograda će svakog dana osim subote moći da lete mlaznjacima slovenačkog prevoznika.

Srbija se pozicionira kao turistička destinacija

Hodžić kaže da zbog mnogo čega Adrijina linija sa Beogradom nije samo obična komercijalna veza, već i vazdužni most prijateljstva:

"Između Slovenije i Srbije postoje veoma dobre veze, ne samo u privrednom životu, već rodbinske i kulturne, i mnogo turističkih potencijala koji se zajednički mogu eksploatisati. Takođe, mladi iz Slovenije vrlo rado posećuju Srbiju, žele da upoznaju Beograd. A sada kada građani Srbije imaju bezvizni režim mnogo znači ta avionska veza kako bi mogli da putuju i upoznaju Sloveniju."

JAT ervejz obnovio je letove od Beograda do Ljubljane u decembru 2002, i sada na toj liniji saobraća četiri puta nedeljno. Slovenci su u poslednjoj deceniji među najbrojnijim turistima u Srbiji. Na primer, prošle godine bilo ih je oko 55.000, što je za 20 odsto više nego u 2008. Ljiljana Čerović, iz Turističke organizacije Srbije, za RSE kaže da pozdravlja povratak Adrie i drugih kompanija, jer to znači i bolji turizam.

"Očekujemo da će povećan broj avionskih prevoznika i novih linija dovesti strane turiste u Srbiju, jer se više od 50 odsto putovanja u međunarodnom turističkom prometu odnosi na individualna putovanja. Kada je Slovenija u pitanju, očekujemo da broj njihovih turista u Srbiji bude i veći nego što je bio do sada," kaže ona.

Po masovnosti dolazaka u Srbiju, ispred Slovenaca su samo građani Bosne i Hercegovine i Crne Gore. Rezultat turističkih poseta u Srbiju proteklih godina, obilaska istorijskih znamenitosti i dnevnog i noćnog provoda, koji su iskusili i novinari eminentnih zapadnoevropskih televizija i časopisa je, kaže Čerović, da sada više od 50 svetskih turističkih agencija Srbiju ima u svom programu.

"Mislim da smo dosta doprineli da se poboljša slika Srbije u svetu, i Srbija se već pozicionira kao turistička destinacija."

Da se Srbija polako vraća na evropsku turističku i saobraćajnu mapu govori i podatak da su među prvih deset zemalja po broju poseta i Italija, Nemačka, Hrvatska, Rusija, Makedonija, Grčka i Rumunija.
  • 16x9 Image

    Zoran Glavonjić

    Novinarsku karijeru počeo je 1995. u informativnoj redakciji beogradske televizije Studio B. Radio je u beogradskom listu "Dnevni telegraf" i u dnevniku "Glas javnosti". Na RSE je od avgusta 2000.

XS
SM
MD
LG