Dostupni linkovi

JAT ipak ne leti za Dubrovnik


Hrvatske vlasti ipak uskratile JAT-u letove za Dubrovnik do kraja letnje turističke sezone, iako su vlasti tvrdile da je problem rešen

Uprkos tvrdnjama ministra za infrastrukturu Milutina Mrkonjića, da je sa hrvatskim vlastima postignut dogovor o regulisanju avio-saobraćaja između dve zemlje i da JAT može da dobije dozvolu za letove u Dubrovnik “kada bude hteo”, srpski avioprevoznik je, ipak, odustao od te mogućnosti.

“JAT – airways je obustavio letove 1. jula, nakon dobijanja odbijenice sa hrvatske strane, da ne možemo da dobijemo dozvolu za obavljanje saobraćaja do kraja letnje sezone. Date su nam dozvole za 2. i 6. jul. Ti letovi su obavljeni. U međuvremenu, JAT je stornirao rezervacioni sistem. Dakle, više ne primamo rezervacije za letove za Dubrovnik, iz razloga koji su Vam već poznati”
, kaže za RSE Mirjana Dragović, zadužena za odnose s javnošću u JAT-u.

RSE: Da, ali u međuvremenu je bio razgovor između dva ministarstva, i srpski ministar infrastrukture Milutin Mrkonjić je rekao da je dogovor postignut, te da JAT može da dobije dozvolu “kada to bude hteo”?

Dragović: Jeste, tačno je, ali i dalje je sve ostalo na usmenim obećanjima. Dakle, može da se dogodi i ovoga puta, da garancije hrvatske strane, koje su formulisane isključivo u usmenoj formi, mogu za posledicu da imaju i ono što se dogodilo 1. jula. Zato JAT ne želi, da iste reči ponovo dovedu do istih posledica. U tom smislu, mi očekujemo vrlo brzo potpisivanje bilateralnog sporazuma između dve zemlje, kojim bi se definisali uslovi za obavljanje vazdušnog saobraćaja između Srbije i Hrvatske, i koji bi omogućio i kompanijama iz Hrvatske i kompanijama iz Srbije da obavljaju saobraćaj.

RSE: Znači, u pitanju je samo usmeno obećanje. Da li ste pokušali da tražite dozvolu za let?

Dragović: JAT-airways u ovom trenutku nema komercijalni interes da ponovo, po treći put, traži dozvolu od hrvatskih vlasti, zato što je letnja sezona, bukvalno, u punom jeku. Nama je potrebno najmanje dve nedelje da napunimo prvi avion, a to je već početak avgusta. Dozvole bi stigle krajem avgusta, tako da bi više koštalo JAT da investira u marketinšku i komercijalnu pripremu tih letova, nego što bi mogao da zaradi.

A šta su pre samo dva dana saopštili Milutin Mrkonjić, ministar infrastrukture Srbije i ambasador Hrvatske u Srbiji Željko Kuprešak pročitajte OVDE
XS
SM
MD
LG