Dostupni linkovi

Nakon 18 godina vozom od Sarajeva do Beograda


Cijena karte u jednom pravcu iznosi 16,80 eura, odnosno 31 euro za povratnu kartu. Fotografije: Midhat Poturović
Cijena karte u jednom pravcu iznosi 16,80 eura, odnosno 31 euro za povratnu kartu. Fotografije: Midhat Poturović
Lokomotiva i tri vagona, po jedan iz Željeznica Federacije BiH, Republike Srpske i jedan vagon Železnica Republike Srbije nakon 18 godina povezli su 15 putnika sa perona sarajevske Željezničke stanice za Beograd. Ovako je i zvanično uspostavljena redovna linija na ovoj relaciji.

Mostarka Ljiljana Krvavac uputila se vozom do Beograda u posjet rodbini:

"Najudobnije je ipak u vozu putovati. U autobusima je to malo skučeno, ne možeš ustati, ne možeš prohodati. Ovdje ipak može. Dobro je, pogotovu za nas starije. Najbolje mi odgovara voz."


Na mjestu do Ljiljane, u istom kupeu, sjedi Slobodanka Nikin iz Batajnice koja je u Sarajevo stigla autobusom:

"Imala sam sreću da putujem prvim vozom koji ide za Beograd. I zaista, divno je biti u Sarajevu nakon toliko godina."

Amar Akšamija
sa društvom je krenuo u Beograd. Kaže da je užitak putovati vozom:

"Naši roditelji i svi ostali su putovali vozom, pa red je da i mi putujemo. Voz je pravo luda stvarka jer ideš svuda, nisu skupe karte, a ima prijatelja, ima druženja, ima svega. Taj prvi voz za Beograd je sigurno dobra stvar jer Beograd je ipak tu na prostoru bivše Jugoslavije i ta neka mržnja što se javlja između nas oko svih tih nedoumica rata, to je prošlo. Mi smo nove generacije i živimo na tim prostorima. Zato treba da se družimo i da budemo zajedno."

Ljiljana Krvavac i Slobodanka Nikin

Danas je, zvanično, nakon 18 godina uspostavljena željeznička linija Sarajevo - Beograd - Sarajevo. Genaralni direktor Željeznica Federacije BiH Narcis Džumhur ističe razloge zbog kojih se dugi niz godina čekalo na voz do prijestolnice Srbije:

"Ranije ova linija nije uspostavljena iz jednog prostog razloga, što je trebalo da se dobiju sve saglasnosti na putu ovoga voza. Da se obezbijede trase kroz BiH, što nije bio problem, kroz Hrvatsku i kroz Srbiju. Ali, evo, bolje ikad nego nikad."


Penzionisani kondukter Željeznica Federacije BiH Bego Hondo kaže da je prije rata i 15 vagona bilo malo za sve putnike koji su željeli putovati. Danas su iz Sarajeva otišla tri vagona, i to po jedan iz Federacije, Republike Srpske, te jedan iz Republike Srbije.

"Ma zanimljiva je ta konstrukcija vagona, šta se može, tako je to kod nas. Vjerovatno su se ujedinili."


Prvim vozom iz Sarajeva otputovalo je oko 15 putnika u 11.35, a njihov dolazak u Beograd očekuje se večeras oko 20 sati. Prema redu vožnje, voz će saobraćati svakodnevno iz Beograda u 8.15 i u povratku iz Sarajeva u 11.35 sati tokom cijele godine.

Cijena karte u jednom pravcu iznosi 16,80 eura, odnosno 31 euro za povratnu kartu, a vozna karta do Doboja u jednom pravcu košta 11,30 eura. Zbog prolaska voza kroz Republiku Hrvatsku, svi putnici, državljani Republike Srbije moraće sa sobom imati pasoše, dok je državljanima BiH dovoljna lična karta.
XS
SM
MD
LG