Dostupni linkovi

U petak zaseda Skupština Kosova


Albanac u prolazu pored američke i albanske zastave na pijaci u Prištini
Albanac u prolazu pored američke i albanske zastave na pijaci u Prištini

Na Kosovu se još uvek zvanično ne saopštava datum proglašenja nezavisnosti. Na sednici Predsedništva Skupštine Kosova odlučeno je da se u petak održi skupštinsko zasedanje.

Iako još nema zvaničnih najava, obavljaju se pripreme da 17. ili 18. februara Skupština Kosova usvoji Deklaraciju o nezavisnosti. U medjuvremenu, Vlada Kosova je iz budžeta izdvojila milion evra za proslavu povodom proglašenja nezavisnosti Kosova.
Institucije Kosova ne mogu same da odrede datum proglašenja nezavisnosti Kosova, izjavio je potpredsednik Demoratskog saveza Kosova Sabri Hamiti. Hamiti je ovo kazao posle sednice Predsedništva Skupštine Kosova, na kojoj je dogovoreno da se naredna sednica Parlamenta održi u petak, ali pitanje statusa nije spomenuto. Poslanik Hamiti je izrazio sumnju da neko od kosovskih lidera zna tačno kada će biti doneta odluka o nezavisnosti, dodajući da će se o tome odlučivati u svetskim centrima.
Institucije Kosova nemaju ovlašćenja da odrede dan kada će proglasiti nezavisnost. To se treba uraditi u koordinaciji”, izjavio je Hamiti, dodajući da će se nezavisnost proglasiti onda kada se institucije Kosova dogovore sa SAD i EU.
U tom pogledu, Hamiti nije ni potvrdio ali ni odbacio najave da će Skupština 17. februara proglasiti nezavisnost. U medjuvremenu, predsednik Skupštine Jakup Krasnići kaže kako ostaje pri svojoj ranijoj izjavi da će nezavisnot biti proglašena u februaru. Ni Krasnići ne navodi detalje.
Mi nismo govorili o datumu. Očekujemo da se što pre održi sednica”, kaže Krasnići.
I dok se još uvek javno ne govori o detaljima vezanim za proglašenje nezavisnosti. Zvaničnici kažu da su pripreme u toku kako bi se sednica Skupštine održala u nedelju 17. ili u ponedeljak 18. februara.
Smatra se da će taj proces imati tri koraka. Prvi je proglašenje, nakon toga uslediće medjunarodno priznanje, što podrazumeva da status priznaju SAD i neke evropske države, a treći korak je odluka o slanju misije EU na Kosovo. Ukoliko se ovi koraci preduzmu do 19. februara, zvaničnici ne očekuju realne prepreke iako Rusija i Srbija traže sednicu SBUN, na kojoj bi se reagovalo protiv nezavisnosti.
Istovremeno, medjunarodni i kosovski zvaničnici poručuju da su spremni da očuvaju stabilnost. Takvu poruku preneo je i komandant Kosovskog zaštitnog korpusa general Sulejman Seljimi. Seljimi je posle razgovora sa predstavnicima udreženja proizašlih iz bivše Oslobodilačke vojske Kosova, poručio da gradjani budu pažljivi na dan proglašenja nezavisnosti i da ne podležu provokacijama.
Inače, Vlada Kosova je iz budžeta izdvojila milion evra za različite manifestacije, koje će biti organizovane u svim opštinama. Centralna manifestacija sa velikim koncertom Filharmonije Kosova biće održana u sportskoj hali “1. oktobar” u Prištini. U Domovima kulture i školama se pripremaju specijalne priredbe, a na Kosovo su već počeli da prištižu brojni strani novinari. U Hotelu Grand u centru Prištine biće otvoren specijalni press centar za izveštavanje o dešavanjima oko proglašenja nezavisnosti.
XS
SM
MD
LG