Dostupni linkovi

Batićeva odbrana se obratila Sudu u Strazburu


Dragan Jočić, ministar unutrašnjih poslova u Vladi Srbije, saopštio je da su podnete krivične prijave protiv Vladana Batića, bivšeg ministra pravde, Dragana Vulića, bivšeg direktora Uprave za izvršenje zakonskih sankcija, i Zvonka Paunovića, bivšeg direktora zatvora u Kruševcu, pod sumnjom da su zloupotrebili službeni položaj:

“Sad verovatno sled procesno-pravni ide, da tužilac podnose zahtev za sprovođenje istrage, da istražni sudija vidu ukoliko tužilac predloži pritvor da odobori pritvor ili da ih pusti na slobodu i da sprovode istragu. Sad ne mogu da vam garantujem da istraga neće utvrditi određene činjenice koje će rezultirati novim lišavanjima slobode.”

Batić je uhapšen pod sumnjom da je za vreme svog mandata 7. jula 2003. godine iz zatvora u Kruševcu oslobodio Nenada Jovanovića zvanog Mali Bidža, člana kriminalne grupe iz Kruševca koji se nalazi u bekstvu. A u istom slučaju uhapšeni su i Vulić i Paunović. Ante Bošković, advokat Vladana Batića, rekao je da ne postoji elementi koji ukazuju da je bivši ministar pravde učinio bilo koje krivično delo:

“Svima je valjda jasno da je Vladan Batić uhapšen kao politički protivnik sadašnjeg režima. A večeras će se odlučiti da li će Vladan Batić i dalje biti u pritvoru ili ne. Videćemo kakav će biti zahtev za sprovođenje istrage i da li će ga biti. Naravno da zahtev protiv njega i ne bi mogao da bude podnet ali ne očekujemo takav rasplet događaja. Suviše bi bilo providno da Vladan samo 48 sati bude u pritvoru. Njihova namera je da on ostane mnogo duže.”

Članovi Odbra za odbranu Vladana Batića smatraju da je bivši ministrar pravde uhapšen zbog kritika koje je u poslednje vreme upućivao vladajućoj koaliciji, posebno u mahinacijama u Nacionalnoj štedionici i stanju u Vojsci Srbije i Crne Gore. Advokat Ante Bošković:

“Poručio je da vam kažem da ga ubi prejaka reč. Mnogo optužbi ali argumentovanih izneo je na račun sadašnje vlasti ovih dana. Poručeno mu je da malo stane, da ne napada više vlast. Međutim, odgovorio je da on to neće učiniti i da ga ne mogu ućutkati. Pošto se tako već izjasnio, pokrenuta je akcija njegovog hapšenja.”

Pod optužbama Batića za mahinaciju o formiranju i prodaju akcija Nacionalne štedionice našao se Mlađan Dinkić, sadašnji ministar finansija, koji je na pitanje - da li bi prihvatio da nezavisna komisija ispita ceo slučaj - odgovorio potvrdno:

“U vreme kada se sve to dešavalo, gospodin Đelić je bio ministar finansija. Ja ne znam i ne mogu da ulazim u ono kako je on razmišljao. Ali definitivno, on je dopustio da se izgubi većinsko državno vlasništvo u Štedionici. Da li je on onda pokrenuo celu priču da bu svoju savest oprao zbog toga što je pustio da država izgubi većinsko vlasništvo ili iz nekog drugog političkog razloga jer očito bila politička tema jer se radila u toj kampanji, ja ne znam."

Pored ućutkivanja onih koji govore o temama koje su neprijatne za vlast, smatra pravnik Biljana Kovačević-Vučo, hapšenje Vladana Batića ima još jednu dimenziju.

“To znači da se verovatno priprema hapšenje Ratka Mladić i ja pretpostavljlam da ćemo svi mi biti koleteralna šteta u hapšenju Ratka Mladića da bi onom sistemu skretanja pažnje na, uslovno rečeno, ljude koji se zalažu za saradnju sa Hagom i njihovom kompromentacijom, zapravo, ova država se dodvorila biračima koje je prethodno indukovalo u to da su naši haški optuženici naši heroji.”

Milan S. Protić, saradnik Vladana Batića, u ovom slučaju apelovao je na moral onih koji su na vlasti, posebno ministra policije Dragana Jočića:

“Vladan Batić poznaje Dragana Jočića poslednjih dvadesetak godina i bio je prvi čovek koji mu je pružio ruku, utočište i hleb. Kada je kao završeni student Pravnog fakulteta obigravao oko sedišta Demokratske stranke Srbije, jedini koji je imao razumevanje za dotičnog Jočića bio je Vladan Batić, pa ga je zaposlio kao pripravnika u svojoj advokatskoj kancelariji u Obrenovcu i onda je Jočić svakodnevno išao tamo, od Vladana primao platu. Nešto docnije, isti taj čovek naredio je hapšenje Vladana Batića. Ako je to slika današnje Srbije, onda ovaj narod nema šta dobro da očekuje.”
XS
SM
MD
LG