Dostupni linkovi

Bez promjene na čelu Islamske zajednice u BiH


Od 300 članova Izbornog tijela, dr. Mustafa Cerić je dobio 180 glasova, a dr. Enes Karić 119 glasova.Treći kandidat, Hasan ef. Makić, nije dobio ni jedan glas.

Za glavne kandidate i uoči izbora novog reisu-l-uleme, u Islamskoj zajednici BiH slovili su dosadašnji reis Mustafa efendija Cerić i dekan Fakulteta islamskih nauka u Sarajevu prof. dr. Enes Karić. Kako su pokazali rezultati glasanja, a kako su analitičari i procjenjivali, izborno tijelo priklonilo se Cerićevom konceptu, sa naglašenom političkom misijom, a ne Karićevom programu, koji je zagovarao okretanje Islamske zajednice prema vjerskom životu muslimana u BiH.


Uoci izbora novog reisa, u proteklih nekoliko sedmica bosanskohercegovački mediji bilježili su istupe profesora sa Fakulteta islamskih nauka, koji su prvi put javno progovorili, nezadovoljni dosadašnjim konceptom Islamske vjerske zajednice u BiH i njenog reisa Mustafe efendije Cerića. Njegov najozbiljniji protukandidat, prof. dr. Enes Karić, u posljednjem intervjuu za BH televiziju je rekao kako je Cerić u proteklih 13 godina, koliko se nalazi na toj funkciji, neracionalno trošio novac, ali i nepotrebno putovao u inostranstvo, zanemarajući vjernike u BiH. Karić Ceriću najviše zamjera miješanje u politički život zemlje, te odobravanje pojave vehabija. Predsjednik Sabora Islamske zajednice BiH Husein Smajlović o tome kaže:

“Mislim da su neki od kandidata suviše personalizirali svoju kandidaturu, koristili su neprimjeren rječnik, davali su olahke kvalifikacije.”

Jedan od profesora na Fakultetu islamskih nauka Dževad Hodžić prije nekoliko dana objavio je knjigu pod nazivom “Kuda ide Islamska zajednica u BiH”. U knjizi Hodžić se bavi i dosadašnjim aktivnostima reisa Cerića. Prema njegovom mišljenju, izborno tijelo biralo je između Cerićevog koncepta, sa naglašenom političkom misijom koja praktično znači bavljenje politikom bez odgovornosti, te Karićevog programa, koji zagovara okretanje Islamske zajednice prema vjerskom životu kroz bh. društvo. Na naše pitanje: zbog čega su vodeći ljudi Fakulteta islamskih nauka tek sad javno progovorili o svom nezadovoljstvu prema dosadašnjem konceptu Islamske zajednice, profesor Hodžić kaže:

“Do sada to nije bilo i teško će biti i dalje unutar Islamske zajednice, zato što ne postoje konstituirani oblici, sredstva, mediji za izražavanje javnosti, odnosno za ispoljavanje kritičkog suda.”

Glavna i odgovorna urednica sedmičnog magazina “BH dani” Vildana Selimbegović prije izbora je procijenila da će ponovo za reisa biti izabran Mustafa Cerić. Govoreći o njegovim dosadašnjim istupima, Selimbegović kaže kako su Cerićeve ambicije bile da se ovdašnja Islamska zajednica podredi njegovim ličnim planovima:

“Islamska zajednica ima svoje obaveze prema muslimanima BiH. Ima, na kraju-krajeva, svoje vrlo ozbiljne probleme koji se tiču vakufske imovine, odnosa prema toj imovini, koji se tiču vehabija, koji zauzimaju sve više džamija u BiH. I to su dakako problemi koje bi trebali da rješavaju Rijaset i reis efendija Cerić, koji je na njegovom čelu. Međutim, mi zauzvrat imamo obično istupanje efendija Cerića, koji je u Londonu zaista vrlo precizan kada je o vehabijama riječ, ali u Sarajevu, u Bihaću, u Mostaru on se nikada ne dohvata tih tema.”

Mustafa efendija Cerić do sada nije krio ni bliskost sa Strankom demokratske akcije, a vrlo često je pozivao Bošnjake da glasaju za ovu političku stranku na izborima. O tome Selimbegović kaže:

“Njegova bliskost sa Strankom demokratske akcije je naprosto takva da nije bilo nikakve dileme od 1993. naovamo. Čak mislim da se sada može reći da efendija Cerić već odavno pokazuje, zapravo od smrti počasnog predsjednika SDA Alije Izetbegovića, efendija Cerić se nameće i u toj stranci kao vrhovni autoritet. Naravno da se očekuje njegovo i dalje vrlo, vrlo ozbiljno uplitanje u politiku i to na onaj način koji po svemu sudeći najviše šteti domaćem stanovništvu. Zašto to kažem? Zapravo, radi se o tome da efendija Cerić je taj koji je Islamskoj zajednici za svake izbore muslimane - vjernike dijelio po političkoj pripadnosti stranci, što mislim da je zaista poražavajuće za jednu vjersku instituciju.”
XS
SM
MD
LG