Dostupni linkovi

KPS preuzeo ovlasti u regionu Prištine


Šef Civilne misije UN na Kosovu Soren Jessen Petersen je ocenio da je KPS model koji treba da prate i druge institucije, kako zbog profesionalizma, takođe i zbog multietničke strukture koja predstavlja strukturu stanovništva kojoj služi:

«U prošlosti u ovim delovima sveta policija je imala zadatak da brani vlast i više je bila snaga nego li služba, dok je KPS prošao dobar put da bi taj koncept policije srušio.“

Prošle nedelje je i poslednja policijska stanica prešla u nadležnost KPS-a. Zamenik premijera Adem Saljihaj je rekao da će se vrlo brzo formirati dva značajna ministarstva:

«U tom pravcu vrše se prethodne pripreme za uspešna početak rada, posebno ministarstva unutrašnjih poslova, koje treba da bude direktno povezano i da vodi KPS.“

Na Kosovu u ovom trenutku deluje 3.000 međunarodnih i oko 8.000 pripadnika KPS-a, koji brinu za red i mir u šest regiona i 33 policijske stanice, koje pokrivaju teritoriju Kosova. Sve policijske stanice su osamostaljene i pod nadležnosću KPS-a.
Današnjim prenošenjem ovlašćenja u regionu Prištine osamostaljena su tri, dok se osamostaljenje još tri regiona predviđa do kraja ove godine.
XS
SM
MD
LG