Dostupni linkovi

Međudržavne vojne vježbe


U desetodnevnim rusko–kineskim ratnim igrama učestvovalo je 10.000 vojnika, te ratni brodovi, podmornice, projektili i ruski strateški bomabarderi. Naziv vježbe bio je "Mirovna misija 2005". Ruski ministar odbrane Sergej Ivanov rekao je bez ironije reporterima da je vježba imala samo mirnodopski cilj:

“Ova vježba nije usmjerena protiv bilo koga. Vježba je bila namijenjena da se međusobno upoznamo sa našim vojnim kapacitetima, sa sposobnošću da vojske dviju prijateljskih država djeluju zajednički, rame uz rame, prema dogovorenom scenariju, što je zapravo mirovna misija.”

Ali, zašto toliko mnogo vojnika i toliko mnogo teške vojne opreme za jednu vježbu napravljenu da simulira "zajednički napor da se zaustavi etnički sukob negdje na obali Pacifika"? I zašto se Rusija odjednom približava jednom od svojih istoriski rivala? Pitanja su ovo koja počinju da se postavlju u tom regionu, naročito u Tokiju, u Taijpeu, jedanko kao i nešto dalje u Vašintonu. Mnogi na Tajvanu vjeruju da su manervi bili namijenjeni njima. Lokani analitičar za vojna pitanja Endriju Jang rekao je Rojtersu da su ratne igre dale kineskoj vojsci šansu da vježba napad na Tajvan, koristeći nove Ruske tehnologije:

“Očigledno, Tajvan je glavni interes Kine zato što smatraju da je Tajvan dio kineske teritorije. I Narodna oslobodilačka armija Kine koristi prednosti i šansu da, pridružujući se vojnoj vježbi sa Rusima, nauči nove vojne metode, taktike, a isto tako i strategiju u slučaju potencijanih prijetnji u regionu.”

Prema procjenama moskovskog Centra za analize, strategiju i tehnologiju, Rusija je Kini prodala oružje u vrijednosti od 2 biliona od 2000.godine . Zavnično, Vašington nije izrazio zabrinutost Američki ministar odbrane Donald Ramsefeld značaj ovih vježbi ovako je komentarisao:

“Države imaju vježbe stalno. Mi to činimo sa jednim brojem, odnosno desetinama zemalja. I zemlje NATO-a sa Rusijom rade različite stvari, kao i mi sa Indijom. Zato ja ne nalazim da to nije prikladno.To je samo činjenica da se države zajenički angažuju na različitim tipovima vježbi.”

Ali, naše dileme da Sjedninjene Države, sa 37.000 trupa stacioniranih u Južnoj Koreji i više od 40.000 vojnika u blizini Japana, to pažljivo posmatraju. Slučajno ili namjerno i Amerika je sa Južnom Korejom početkom ove sedmice započela vojne manerve. Robert Karniol iz azisko-pacifičkog izdanja nedjeljnika Dzejn Difens Weekly kaže:

“Pitanje koje počinju da postavljaju i Vašington i Tokio, kao i druge države u regionu, jednako kao i Moskva, je kako će to uticati na njihov odnos sa Kinom, kao i graničnu bezbjednost I ekonomsko okružnje Azije na globalnom nivou. I niko, zapravo, nema odgovor na to i to je očigledno. Ali su svi veoma zabrinuti.

Ruska "Nezavismaja Gazeta" ocijenila je da Moskava koristi vježbe da pokuša da kontrira rast američkog uticaja u Aziji i na Bliskom istoku. Ali ima, naravno, i drugih jednostavnijih tumačenja, da su zapravo prošlonedjeljne ratne igre, budno praćene od strane svjetskih medija, bile odlična prilika za Rusiju da reklamira novu vojnu tehnologiju i nađe mušterije za svoju vojnu industriju.
XS
SM
MD
LG