Dostupni linkovi

Pregovori o krizi izvršne vlasti u BiH


Predsjedništvo BIH iniciralo je sastanak sa liderima vodećih stranaka u BiH, nakon zahtjeva ministra vanjskih poslova BiH Mladena Ivanića da se kolektivni šef države očituje o zakonitosti odluke premijera države Adnana Terzića o prihvatanju Ivanićeve ostavke iz decembra 2004. godine. Ministar Mladen Ivanić, koji će nazočiti sastanku u Doboju, kaže za naš radio da će se morati razgovarati o zakonitosti odluke premijera Terzića, kao i posljedicama, ukoliko se pokaže da je ona bila protuzakonita. Na naš upit što smatra rješenjem Ivanić kaže:

„Ono može biti, ukoliko gospodin Terzić ima većinu, da on jednostavno predloži novog ministra i da se to završi u roku od tri dana i da se jednostavno imenuje novi ministar u novoj skupštinskoj većini, u kojoj tada ne bi bilo PDP-a. Drugo moguće rješenje je da gospodin Terzić, ukoliko nema većinu, podnese ostavku i na taj način omogući partijama koje imaju većinu da krenu u konstituisanje novog Savjeta ministara.“

Odluka Terzića samo je djelić priče o ozbiljnoj krizi izvršne vlasti u BiH. Uz smjenu Ivanića, podsjećamo, u bh. vladi još dva ministra nisu više na svojoj funkciji, a treći je najavio povlačenje. BH. vlada ne funcionira nikako i nije se sastala više od dva tjedna. Ovo inače nije prvi slučaj, jer prošla pauza u radu Vijeća minstara trajala je dva mjeseca, početkom godine. Govoreći o potrebi da “ gorući “ problem u BiH bude riješen, član Predsjedništva BIH Ivo Miro Jović kaže:

„Očekujem ozbiljnost pristupa problemu i ovakve stvari ne vode ničemu.“

Strategija Stranke demokratske akcije, koja će biti iznesena na sastanku u Doboju, za sada je nepoznata. Član Predsjedništva BIH i predsjednik SDA Sulejman Tihić ne želi o tomu govoriti, ali kaže, podržaće Terzića, jer smatra da se jednom mora početi i sa odgovornošću onih koji se ne ponašaju reformski:

„Stranka demokratske akcije razumije razloge koji su predsjedavajućeg Vijeća ministara opredijelili da donese odluku o prihvatanju ostavke i razriješi dužnosti ministra vanjskih poslova BiH Mladena Ivanića. Isto tako smatramo da je Vijeće ministara u krizi, što se negativno odražava na rad bosanskohercegovačkih institucija i dalje reformske procese na evropskom putu. Zato ćemo učiniti sve za prevazilaženje ove krize.

Samozatajni su i u Hrvatskoj demokratskoj zajednici BiH. Predsjednik Stranke Dragan Čović, koji je u svojim ranijim istupima u više navrata najavljivao promjene u Stranci, što podrazumjeva i reviziju kadrovskih rješenja u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti, kaže da u potpunosti podržava sastanak u Doboju:

„I do sada sam bio zagovornik ideja da se jedino na takav način, kroz predsjednike parlamentarne - i ne samo parlamentarne većine, jer upitno je više šta je na državnoj razini parlamentarna većina - sjedne zajedno i pokušaju naći rješenja za ovu krizu. Ja tvrdim da se ona, uz malo dobre volje, može riješiti za 15 minuta.“

Sastanku će se odazvati i predstavnici SDS-a, kako bi se raspravilo o ozbijnome političkom pitanju, kaže glasnogovornik Stranke Stanko Pivašević:

„SDS će pokušati da konstruktivnim razgovorima dođe do najboljeg rešenja, kako bi se kriza u funkcionisanju Saveta ministara prevazišla. Nećemo rešenje prejudicirati prije okončanja ovih razgovora.

U Uredu Visokoga predstavnika u BiH ne žele komentirati krizu u izvršnoj vlasti BiH. Visoki predstavnik Pedi Ešdaun kaže da su to stvari državnih vlasti.
XS
SM
MD
LG