Dostupni linkovi

Ko (ne) vjeruje Đukanoviću?


Potpredsjednik Socijaldemokratske partije Miodrag Iličković kaže da ne smatra da je pitanje da li će se premijer Milo Đukanović baviti politikom ili ne nakon referenduma toliko značajno, iako je neosporno da pojedine ličnosti, posebno na ovim prostorima, prelomno opredjeljuju sudbinu neke ideje:

“Na sreću, u toj ideji je učestvovalo više političkih subjekata od devedesetih do danas. Izjava gospodina Đukanovića je u ovom trenutku logična i prirodna, jer je pitanje nezavisnosti postavljeno kao centralni politički cilj ove grupacije na vlasti. No, nezavisno od toga da li će se gospodin Đukanović baviti politikom za slučaj negativnog ishoda referenduma to nikako ne treba miješati sa činjenicom da pitanje referenduma, odnosno njegovog ishoda nije zauvijek potrošeno pravo građana i za jednu i za drugu stranu”.

Milo Đukanović, koji je već petnaestag godina ključna figura crnogorske politike, što na funkciji predsjednika što premijera, i ranije je u nekoliko navrata najavljivao povlačenje iz politike, pa čak i vezivao političku sudbinu za projekat nezavisnosti. Međutim, prvi put je u realnim okvirima postavio to obećanje. Tvrdeći da će se referendum održati najkasnije za godinu dana Đukanović je najavio povlačenje iz politike ukoliko projekat nezavisnosti ne dobije podršku većine građana. Međutim, u opozicionoj Srpskoj narodnoj stranci premijeru ne vjeruju na riječ, a potpredsjednik Goran Danilović podsjeća da je Đukanović i ranije davao obećanja koja nije ispunio:

“Gospodin Đukanović je za isti projekat znao da se zakune, doduše on jeste ateista, ali je znao da se zakune čak, koliko se sjećam i pored Ćivota Svetog Petra Cetinjskog, da će biti referenduma 13. Jula neke godine, više se i ne sjećamo koje, pa ga nije bilo, a nakon toga nije ni trepnuo, nego je tražio i dobio još jedan mandat. Mislim da je u Crnoj Gori svima pomalo muka od priče o referendumu. Nijedna oblast života ne može da prođe, a da se ne pomene referendum. Tolika je inflacija da će, ubijeđen sam, uspješno ljudima ogaditi i taj projekat. Meni to i odgovara”.

I prema riječima portparola Socijalističke narodne partije Miomira Vojinovića, premjeru nije svojstveno da ispunjava obecanja :

“Očigledno da je riječ o još jednom političkom foliranju Mila Djukanovića i njegovom pokušaju homogenizacije biračkog tijela. Opšte je poznato da Milo Djukanović ne pati da drži riječ. I zato iz ugla Socijalističke narodne partije, on može istog trenutka da podnese ostavku jer je sigurno da neće biti ni referenduma ni nezavisne Crne Gore”

Za predsjednika Liberalne partije Miodraga Živkovića vezivanje političke sudbine za projekat crnogorske nezavisnosti je minimum koji se mora očekivati od Đukanovića. Za Živkovića je medjutim bitnije da Đukanović omogući građanima pravo na referendum:

“Mi u Liberalnoj partiji smatramo da ovo jeste velika i, plašimo se, posljednja šansa da Crna Gora dođe do nezavisnosti. I stvarno, ako ovog puta ne ostvarimo projekat nezavisnosti, onda neko za sve to mora da snosi posljedice. Prvi čovjek svakako je sam gospodin Đukanović.Ono što mi očekujemo kao minimum jeste da gospodin Đukanović nama omogući pravo na referendum, a kod te činjenice mi smo sigurni da će referendum uspjeti i da ćemo doći do nezavisne Crne Gore”.

Predsjednik Savjeta najuticajnije nevladine organizacije Grupe za promjene, Svetozar Jovićević kaže da je nesporna činjenica da je u prelomnom vremenu, nakon '98.godine, svojim opredjeljenjem prema suverenoj Crnoj Gori, veliki broj građana okrenuo ka tom projektu. Međutim, Jovićević se plaši da je njegova politika u posljednje vrijeme veliki broj građana i odvratila od tog projekta:

“Ja lično mislim da jeste i to se vidi iz svih anketa zbog pada procenta podržavaoca projekta suverene Crne Gore. Ako i to jeste istina i ako jeste istina da vi sami ovako ili onako, opravdano ili neopravdano, postajete smetnja jednom projektu za koji se iskreno zalažete ili postajete smetnja postizanju nekog šireg društvenog dogovora oko razriješenja tog pitanja, onda bi to bilo za svakog političara, čini mi se, krupno pitanje na koje on sam sebi treba da odgovori”.
XS
SM
MD
LG