Dostupni linkovi

Kontakt-grupa protiv podele Kosova


Bilo koje resenje statusa Kosova bice zasnovano na njegovoj evropskoj perspektivi. Nema povratka na stanje iz 1999. godine, nema podele i nema spajanja Kosova sa nekom drugom drzavom. To su stavovi politickih direktora zemalja clanica Kontakt grupe, koji su u Pristini razgovarali sa medjunarodnim i kosovskim zvanicnicima. Domacin susreta, politicki direktor u nemackom Ministarstvu inostranih poslova, Mihael Sefer, istice vaznost ispunjenja standarda:

“Napredak ka definisanju konacnog statusa zavisice od daljeg sustinskog ispunjenja standarda”, kaze Sefer.

On je upozorio da ce ukoliko se utvrdi da nema napretka proces kasniti. Nemacki zvanicnik je istakao kako je stav Kontakt-grupe da se resenjem statusa Kosova jaca sigurnost regiona:

“To znaci da se nece prihvatiti nijedno jednostrano resenje niti ono postignuto silom, sto znaci da Kosovo treba da ostane jedinstveno i da nece biti nikakve podele”, kaze Sefer.

On istice da sve opcije, ukljucujuci one u Pristini ili u Beogradu, ostaju otvorene za razgovore.

Kosovski lideri su danasnji sastanak sa Kontakt-grupom ocenili kao najbolji do sada.

Predsednik Kosova Ibrahim Rugova je insistirao na direktnom priznanju nezavisnosti:

“Mogu reci da Kontakt-grupa ima veoma vazne ideje za Kosovo. Ono ce biti jedinstveno i nece biti ujedinjenja sa nekom drzavom ili unijom. To je dobra osnova da nastavimo zapocete procese”, rekao je Rugova i istakao kako je nezavisnost optimalno i moderno resenje za Kosovo.

Prema recima predsednika parlamenta Nedzata Dacija nakon sastanka Kontakt grupe uvecava realni optimizam da ce se procesi brzo zavrsiti.

Premijer Bajram Kosumi rekao je kako se nada da ce dobiti podrsku medjunarodne zajednice u definisanju konacnog statusa:

“Verujem da ce medjunarodna zajednica doneti pravednu odluku u pravom trenutku, da ce nas podrzati u realizaciji demokratske volje naroda”, kaze Kosumi.

Hasim Taci (Hashim Thaçi), predsednik opozicione Demokratske partije Kosova kaze da je od Kontakt grupe zatrazeno priznanje volje naroda Kosova:

“Nas stav se podudara i sa Kontakt grupom, jer mi nemamo teritorijalnih pretenzija niti tezimo da se promeni granica sa Albanijom, ali iznad svega zatrazili smo napredniji stav i da se u potpunosti sprovede volja naroda za nezavisnom, suverenom i demokratskom drzavom Kosova, kaze Taci.

S druge strane Ministar za zajednice i povratak Slavisa Petkovic zatrazio je od medjunarodnih zvanicnika ucesce kosovskih Srba u procesima na Kosovu:

“I kada je u pitanju proces decentralizacije zatrazio sam vece, odnosno presudno ucesce kosovskih Srba, jer mi zivimo ovde, mi smo zivotno zainteresovani kako ce nam izgledati opstina sutra i kako cemo biti organizovani u tim opstinama, jer ovde ne zivi niko iz Beograda, nego zivimo mi.”
XS
SM
MD
LG