Dostupni linkovi

Kotrljanje ka euroatlantskim integracijama


Vijeće ministara BiH, nakon ostavki dijela ministara iz RS-a, ne sastaje se i ne odlučuje o zakonskim projektima gotovo mjesec dana. Iz OHR-a upozoravaju da će, ukoliko se kriza izvršne vlasti produlji i nakon januara, biti dovodeno u pitanje i funkcioniranje zakonodavne vlasti u BiH.

No, prvi čovjek bh. vlade, Adnan Terzić, stava je da nema potrebe zakazivati sjednice Vijeća ministara sve dok se ne riješi politička kriza u RS-u, odnosno formira nova vlada entiteta. Obrazlažući svoj stav, Terzić kaže:

“Treba što prije formirati Vladu RS-a i vidjeti koje će političke snage participirati u Vladi RS-a, kako bismo mogli odlučiti šta ćemo s ostavkama i eventualnim popunjavanjem Vijeća ministara.”

U Zastupničkome domu bh. parlamenta ističu da se još uvijek ne osjećaju posljedice nezasjedanja Vijeća ministara. No, predsjedavajući Zastupničkog doma bh. parlamenta, Šefik Džaferović, ne isključuje mogućnost da nefunkcioniranje Vijeća ministara može da ima za posljedicu umanjeno djelovanje zakonodavne vlasti:

“U ovom trenutku mi još uvijek u Parlamentu BiH ne osjećamo posljedice nezasjedanja ili neodržavanje sjednica Vijeća ministara. Ja se nadam da će Vijeće ministara u najskorijem mogućem roku početi ponovo da zasjeda i da to neće proizvesti posljedice po rad Parlamentarne skupštine BiH i ukupnog sistema zakonodavne vlasti BiH. Ali, ukoliko bi se nekim slučajem, u što ja, pravo da vam kažem, ne vjerujem, produžilo ovo nefunkcioniranje Vijeća ministara i izvan janura 2005. godine, sasvim je sigurno da bismo u narednom periodu imali neki vakuum u funkcioniranju Parlamenta BiH.”

Predsjedavajući kluba SDS-a u Zastupničkom domu bh. parlamenta, Momčilo Novaković, stava je da odgovornost za trenutnu situaciju, ali i moguće posljedice, treba da snosi međunarodna zajednica, koja je svojim nepromišljenim potezima dovela do političke krize kako u RS-u, tako i u državi.

“Ako ne bude izabran Savjet ministara, ili ne bude funkcionisao postojeći, a najvjerovatnije je da neće funkcionisati, onda u svakom slučaju kroz izvjesno vrijeme da u proceduri nećemo imati zakonske projekte i sigurno je da u takvim uslovima i naš obim posla će se znatno smanjiti. Ne kažem da ćemo prestati da radimo, ali će se u svakom slučaju smanjiti.”

Dopredsjedavajući Doma naroda bh. parlamenta, Velimir Jukić, stava je da do krize zakonodavne vlasti u BiH ne može ipak doći u kratkom vremenskom roku:

“Nedostatak rada Vijeća ministara osjećat će se tek za nekoliko mjeseci, jer, kao što je i predviđeno, većinu zakona i zakonskih projekata u Parlament BiH predlaže Vijeće ministara. Dakle, ono što se sada eventualno ne uradi, imat će svoju reperkusiju, odnosno refleksiju tek za nekoliko mjeseci u radu Parlamentarne skupštine BiH.”

Dopredsjedavajući Zastupničkog doma i zastupnik SNSD-a u Parlamentu BiH, Nikola Špirić, puno je oštriji u ocjenama mogućnosti da se kriza izvršne vlasti proširi i na zakonodavnu. On ne dijeli stav bh. premijera Adnana Terzića da Vijeće ministara ne može funkcionirati dok se ne formira Vlada RS-a i takav stav naziva političkom podvalom:

“Mislim da još nisu svjesni ljudi koji čine vlast u BiH da je to mnogo dublja kriza. Čini mi se da se tom analizom nažalost i ne bavi, ali mi smo već u situaciji da, kao najviše zakonodavno tijelo BiH, nismo u prilici da dobijamo nove zakonske projekte od Vijeća ministara. No, umjesto da se suoče s krizom, da pokušaju tražiti izlaze, oni pokušavaju od javnosti da sakriju da kriza uopšte stoji. Nažalost, tu krizu kriju kao maloljetnica trudnoću. Ova kriza će dugo trajati. Ja mislim do novih izbora će biti godine kotrljanja BiH, a ne brzog hoda ka euroatlantskim integracijama. I moram da kažem da žalim što je to tako. Čini mi se i sve mi ovo liči na projektovanu krizu koja neće biti kratkog daha.”

Predstavnici alternativnih institucija u BiH stava su da trenuti raspored političkih snaga ne osigurava previše optimizma. Predsjedavajući Alternativne vlade BiH, Dragoljub Stojanov, kaže da aktualni funkcioneri u entitetima i u državi čuvaju, prije svega, svoje interese:

“Što samo po sebi onda onemogućava primjenu ekonomskih mjera, onemogućava primjenu funkcionalne države BiH. Prema tome, udaljava nas ili komplicira život na putu sređivanja ekonomskih prilika.”
I predsjedavajući Alternativnog predsjedništva BiH, Ranko Bakić, kaže da je koalicija koja je na vlasti u BiH još jednom iskazala svoju punu nesposobnost da se snosi sa preuzetim obvezama:

“Ova kriza je posljedica nemogućnosti funkcioniranja nacionalističkih partija, koje jednostavno kad dođu do problema ne znaju kako da problem riješe. Prije svega, za mene je neprihvatljivo da kao ozbiljni političari dovedu u pitanje funkcionisanje Vijeća ministara ili funkcionisanje entitetske vlade. Oni, ako su nezodvoljni nečim u Vijeću ministara, su trebali zamrznuti svoj rad, staviti određeni dio pitanja na dnevni red i o tome se dogovarati u institucijama sistema ove zemlje. Prema tome, oni svi dižu stranačke interese iznad narodnih interesa i iznad interesa BiH.”

Predstavnici alternativnih institucija, ali i medđunarodnih zajednice u BiH, od vladajućih stranaka očekuju da bez obzira na postojeću krizu ispunjavaju preuzete reformske obveze, jer su se na to obvezali građanima države. U tomu kontekstu podsjećaju i na rokove koji sustižu BiH. No, očigledno da vladajuće stranke gube korak s vremenom i da je najvjerojatnije još jedan mjesec izgubljen.
XS
SM
MD
LG