Dostupni linkovi

Kohabitacija do daljnjeg


Tajanstveni fruškogorski sastanak Tadićevih demokrata na kome su navodno razgovarali o neophodnosti rušenja Koštuničine vlade čiju stabilnost su, koliko do juče, kao konstruktivna i kohabitirajuća opozicija smatrali neophodnim uslovom za stabilnost zemlje, malo ko je zapravo shvatio kao istinsku pretnju Koštuničinom kabinetu. Verovatno da je i sam ambijent ovog sastanka Fruška Gora - krupne reči kako ih bar prenose srpski mediji, o “štetočinskoj vladi kojoj se mora stati u kraj”, sve to više podseća na pokušaj marketinškog poteza kojim bi Demokratska stranka unutar koje trenutno ima previranja, pre svega slučaj frakcionaša Čedomira Jovanovića, ojačala svoj rejting oponiranja Koštuničinoj Demokratskoj stranci Srbije, ali i ostatku Vlade, pre svega G17 Plus. Afera oko prodaje “Knjaza Miloša” samo je dobar povod za Tadića da pokrene priču, ali osim iznošenja ovih stavova u javnost ozbiljnije inicijative nije bilo. A sudeći prema Tadićevim rečima u utorak neće je ni biti. Tadić naime, kao da to nije znao pre dva dana na Fruškoj gori, danas u Beogradu izjavljuje:

“Nema danas dovoljno poslanika da obori Vladu Srbije i da dovede u pitanje njenu poziciju, ali ću vam reći ovo: Kao predsednik Srbije ja imam isto mišljenje kao ogromna većina građana Srbije da ova vlada ne radi dobro svoj posao.”

Koštunica, koji se nije odviše uznemirio, danas tek sa potpunim mirom i spokojom konstatuje:

“Imali smo dosad nekoliko prilika u Skupštini Srbije da su svi oni koji su voljni, a to je potpuno legitimno pravo opozicije i Demokratske stranke, dakle bilo je više prilika da se Vlada sruši. Poslednja i najizazovnija prilika je naravno bila usvajanje budžeta. To se nije desilo i ono što čujem u razgovoru sa svim našim stranim sagovornicima to je divljenje pred činjenicom da je ova vlada usvojila budžet u novembru mesecu.”

Vuk Drašković, lider Srpskog pokreta obnove izjavio je kako Vlada Srbije neće moći da računa na podršku SPO ukoliko i dalje bude odugovlačila i izbegavala da zemlju povede ka evropskim integracijama. Nejasno je koliko stavovi Draškovića nailaze na razumevanje poslanika samog Srpskog pokreta obnove u Skupštini Srbije, jer kako smo videli, poslanici ove stranke glasali su za budžet i mada je podrška Vladi i tada uslovljavana iz vrha stranke promenama u bezbednosno-informativnom sektoru. Radikali neće da ruše Vladu kada se, kako vele, “po nalogu Amerike to prohte Tadiću”. A Socijalistička partija Srbije je verna odluci da dok se ne hapse haški begunci Vlada ima njihovu podršku niti pomišljaju da je ruše. G17 Plus smatra da od pada Vlade nema ništa, a njihov portparol Miloljub Albijanić našem radiju je rekao:

“Znači dolazi do povlačenja koraka unazad jer su oni stvarno mahali praznim papirima. Oni imaju unutarstranačke stvari koje treba da razreše pa će onda da vide šta da rade. Većina u Skupštini funkcioniše normalno. U Skupštini se uopšte se ne primećuje bilo kakav problem funkcionisanja većine, sutra nastavljamo zasedanje.”

Tako su svi na svojim radnim mestima, kohabitacija se nastavlja, kako se to kaže, na ovaj ili onaj način.
XS
SM
MD
LG