Dostupni linkovi

Nastavljeno suđenje za ubistvo Buhe


Po sudskom nalogu policija je tražila Slobodana Resimića, glavnog svedoka na suđenju optuženima za ubistvo policijskog generala Boška Buhe, ali ga nije pronašla, jer se prema tvrdnji njegovih roditelja, nalazi u inostranstvu. Resimićevi roditelji više puta odbili su da prime sudski poziv, a policiji su rekli da ne znaju u kojoj je državi njihov sin. Resimić je na početku suđenja optužene, takozvanu Makinu grupu, naveo kao izvršioce ubistva Buhe, ali odbrana tvrdi da su Dušan Spasojević, bivši vođa zemunskog klana i Slobodan Resimić, okrivljenima podmetnuli taj zločin.

Borivoje Borović, advokat Nikole Maljkovića, optuženog da je neposredni izvršilac Buhinog ubistva, rekao je da je očekivao da se Resimić ovog puta neće pojaviti na suđenju:

“Ranije sam upozorio predsednika Sudskog veća da mu oduzme putnu ispravu uveravajući veće da on sigurno neće doći zato što je on i tada imao neki status svedoka-saradnika iako uopšte nije bio svedok-saradnik. Dovođen je u zgradu suda ranije, praćen je od strane policije, znači bio je pod punom kontrolom policije. Kada je dao izjave koje su teretile okrivljene on je svoju ulogu završio, što znači da se više nikada neće ni pojaviti na sudu.”

Na ovom suđenju za dva dana trebalo bi da svedoči Milorad Ulemek Legija, bivši komandant Jedinice za specijalne operacije koji je optužen za ubistvo srpskog premijera Zorana Đinđića. Advokat Borivoje Borović očekuje da svedočenje Ulemeka donese potpuni obrt.

“Mi očekujemo da će on reći istinu i da će tačno ukazati ko je montirao ovaj krivični predmet ljudima koji odgovaraju pred ovim sudskim većem. Siguran sam da je on osoba, koja je inače pominjan od nekih svedoka, koja će ukazati šta se dešavalo sa okrivljenima, ko ih je tukao, koji su političari u tome učestvovali u montaži ovog krivičnog predmeta.”

Boško Buha ubijen je ispred hotela “Jugoslavija” 10. juna 2002. a za to ubistvo optuženi su Željko Maksimović Maka i Slobodan Kostovski koji su u bekstvu, kao i Nikola Maljković, Vladimir Jakšić i Dragan Ilić.
XS
SM
MD
LG