Dostupni linkovi

Povrat PDV-a bez zamaha


RSE
Vladina akcija povraćaja dijela plaćenog poreza na dodatu vrijednost počela je 15. jula, a trajaće tri mjeseca. Za to vrijeme, gradjani treba da skupljaju fiskalne račune i time ostvare pravo na vraćanje dijela novca. Cilj akcije je prije svega postizanje čvršće finansijske discipline, ali stimulativnom metodom kojom gradjani mogu ostvariti i izvjesnu uštedu.
Ana Martinović, portparol Direkcije javnih prihoda.
MARTINOVIĆ
Na 100 eura plaćenih računa za proizvode i usluge za koje se plaća porez na dodatu vrijednost vraća se otprilike, oko 2,5 do 3 eura.
RSE
Drugim riječima, ako lična primanja jednog bračnog para ukupno iznose 500 eura, suma koju mjesečno mogu uštedjeti skupljanjem fiskalnih računa je nesto manje od 13 eura.

Ipak, pored disciplinovanja trgovaca i pružaoca raznih usluga cilj akcije je i razvijanje svijesti gradjana o potrebi uzimanja računa, jer samo tako mogu biti sigurni da njihov novac zaista odlazi na pravo mjesto. Time se suzbija siva ekonomija, puni se budžet, što znači više sredstava za, recimo otvaranje novih radnih mjesta.

Svi već znaju za obavezu prodavaca u samoposlugama da izdaju fiskalne račune, ali još uvijek niko neće praviti pitanje ako mu konobar u restoranu rukom ispiše račun.
MARTINOVIĆ
To nikako nije ispravno! Ugostiteljska djelatnost: svi restorani i kafići su prvi bili obavezni da upotrebljavaju poreske registar kase. Samo fiskalni račun je validan račun.
RSE
Dame se žale da u frizerskim i kozmetičkim salonima ne dobijaju račune.
MARTINOVIĆ
I frizeri i kozmetičari su u obavezi da imaju poreske registar kase.
RSE
Gradjani su u dilemi: da li su i zanatlije poput automehaničara, obućara, časovničara u obavezi izdavanja fiskalnih računa. Poznata je i kategorija takozvanih privatnika-paušalaca koji plaćaju porez u unaprijed odredjenim jednakim ratama.

Ana Martinović iz Direkcije javnih prihoda nam je rekla da način izmirivanja poreza nema uticaja na evidentiranje, a svako ko bi u trenutku plaćanja neke robe ili usluge bio u nedoumici: da li treba da dobije fiskalni račun, treba da primjeni konkretno zakonsko rješenje.
MARTINOVIĆ
Svako ko naplaćuje u gotovini, promet mora evidentirati preko poreske registar kase, kao i da kupcu proizvoda ili korisniku usluga mora izdati fiskalni račun.
RSE
Od obaveze posjedovanja poreske registar kase i izdavanja fiskalnih računa nijesu izuzeti ni pružaoci usluga kao što su video i DVD klubovi, PC igraonice. U tu grupu spadaju i organizatori raznih kurseva, obuka, plesnih škola. Naravno, ukoliko naplaćuju u gotovini. Ukoliko se placanje vrši preko žiro-računa, otpada i obaveza izdavanja fiskalnog računa.
MARTINOVIĆ
Sve te firme su registrovane u Direkciji javnih prihoda i ako za pružene usluge naplaćuju u gotovini i oni moraju posjedovati poresku registar kasu.
RSE
Na benzinskim pumpama se uglavnom ne izdaju nikakvi racuni, osim na zahtjev musterije. Ana Martinović kaže da, iako je to možda malo tehnički zahtjevnije, izdavanje fiskalnog računa svakako spada u obavezu i prodavaca goriva.
MARTINOVIĆ
Svakako, prodavac benzina može vidjeti koliko je litara natočeno i ne postoji nikakva prepreka da se to ukuca i na poresku registar kasu, koje su inače sve pumpe u Crnoj Gori nabavile.
RSE
Pijačne tezge?
MARTINOVIĆ
Direkcija je odredila posljednji rok za uvodjenje poreskih registar kasa i u ovoj djelatnosti, a to je 21. jul 2004. godine.
RSE
Na koga se ne odnosi obaveza izdavanja fiskalnih računa, odnosno, posjedovanja poreskih registar kasa?
MARTINOVIĆ
Na prodaju na otvorenom prostoru bez posjedovanja objekta: poljoprivrednih proizvoda, domaće radinosti, zanatskih proizvoda, bižuterije, suvenira, polovne robe, kokica, kukuruza i slično.
RSE
Važno je znati da svako, kome se iz bilo kog razloga uskrati fiskalni račun, može pozvati inspekciju direkcije javnih prihoda na broj 9707. Pozivi na ovaj broj su besplatni, a prijave se mogu dostavljati i bez ostavljanja ličnih podataka.

Inače, akcija je kod gradjana koji ne kriju da su malo razočarani skromnom sumom koju mogu uštedjeti, ipak ostavila pozitivan utisak.
PODGORIČANKA
To je vrlo mali iznos i time se ne vrijedi opterećivati.
PODGORIČANKA 2
Mislim da je glupo, jer za potrošenih 100 eura vraćaju svega 2 i po.
PODGORIČANKA 3
Ja uzimam račune iz drugih razloga. Ne radi ovog, nego iz gradjanske discipline i nastojanja da svi plaćaju porez. Od prvog dana tražim račun.
PODGORIČANKA 4
Ne znam dokle to ne bude, pa ponesem račune, pa da vidim kako će da funkcioniše.
RSE
Da li mislite da trgovce treba disciplinovati u izdavanju fiskalnih računa?
PODGORIČANKA 1
Da! Da bi urednije izmirivali poreze.
RSE
Ako Vam negdje uskrate račun, da li ćete ga prijaviti?
PODGORIČANKA 4
Ne! A, ne stvarno. Evo, ja sam isto trgovac i ne želim sa tim da se nosim.
PODGORIČANKA 3
Radije bih njemu neposredno rekla da to nije u redu.
XS
SM
MD
LG