Dostupni linkovi

Dani hrvatskog filma u Njujorku


وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی تقارن اظهارات تند آیت‌الله خامنه‌ای علیه مطبوعات را با توقیف شهروند امروز «برحسب تصادف» خوانده است.
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی تقارن اظهارات تند آیت‌الله خامنه‌ای علیه مطبوعات را با توقیف شهروند امروز «برحسب تصادف» خوانده است.

Od 26. listopada do 14. studenog u Lincoln centru u New Yorku održat će se Dani hrvatskog filma. Predstavnici hrvatskog Ministarstva kulture i redatelji ističu da je riječ o najvišem međunarodnom priznanju koje je hrvatski film ikad dobio.

"Naglo izronjenje", tako bi se, kaže redatelj Krsto Papić, u grubo mogao prevesti podnaslov kojim se u New Yorku ovih dana najavljuje promocija hrvatskog filma:

"U osnovi je riječ iznenada, naglo izronjenje, nagla pojava nečega. Hrvatski film je za Lincoln centar iznenađenje, odnekuda je izronio."

Od recentnih filmova na Danima hrvatskog filma u New Yorku bit će, uz ostale, prikazani: Armin - Ognjena Sviličića, Put lubenica - Branka Schmidta, Dva igrača s klupe - Dejana Šorka, Kako je počeo rat na mom otoku - Vinka Brešana, Što je muškarac bez brkova - Hrvoja Hribara, Tu - Zrinka Ogreste, a među filmovima u programu retrospektive: H-8 - Nikole Tahnhoferov, Breza - Ante Babaje, Tko pjeva, zlo ne misli - Kreše Golika, Predstava Hamleta u Mrduši Donjoj - Krste Papića i Vlak bez voznog reda - Veljka Bulajića.

Pomoćnik ministra kulture, Srećko Šestan, ističe da je izbor od ukupno 23 filma osobno napravio direktor Lincoln centra, a pozornost na hrvatski film skrenuo mu je Branko Lustig:

"Direktor Lincoln centra je prošle godine u siječnju bio u Zagrebu i pogledao je kompletnu produkciju u našoj hrvatskoj kinoteci."

Redatelj Krsto Papić:

"Znam što je Lincoln centar. To vam je kao da ste pozvani da pjevate u Metropolitenu, kao da je organizirana retrospektiva hrvatske likovne umjetnosti u Muzeju moderne umjetnosti u New Yorku."

Redatelj Dejan Šorak:

"Hrvatska kinematografija je danas apsolutno najbolja u regiji. Ta kritična masa hrvatskih filmova koji su prisutni po svim svjetskim festivalima mislim da nije zabilježena na ovim prostorima. Donedavno je bila velika vijest kada se jedan hrvatski film pojavio na nekom marginalnom festivalu. Sada, u službenoj konkurenciji jednog velikog američkog festivala, između sedam filmova su bila i dva hrvatska filma, film Branka Schmidta i moj."

Hrvatski film je trenutno u svom najblistavijem trenutku, tvrdi i redatelj Ognjen Sviličić:

"Mogu nabrojati deset hrvatskih filmova koji imaju najbolju inozemnu prodaju. Nabrojite mi u povijesti Hrvatske deset književnika kojima su inozemni agenti prodavali knjige."

Razlozi procvata hrvatske kinematografije redatelj Šorak vidi u spoju nekoliko elemenata:

"Mi filmari smo po opisu radnog mjesta zaduženi za kukanje, plakanje, prosvjedovanje i nezadovoljstvo, ali nikada nismo imali bolje uvjete za stvaranje filmova, nikada Ministarstvo za film nije davalo više novaca i nikada nismo imali veću autorsku slobodu."

Hrvatski film u odnosu na kinematografije u regiji. Ognjen Sviličić:

"Intimno, kao autor, imam puno dodirnih točaka s Pijerom Žalicom. Jako mi se sviđa što on radi. Tu smo slični i možemo surađivati. Možda sa nekim drugim autorima nemam dodirnih točaka jer smo sasvim različiti. Naravno da film ima predznak i zemlje. On je uvijek ili hrvatski ili mađarski ili srpski ili slovenski."

Svojevremeno su kritičari srpski film isticali kao najbolji na prostorima bivše Jugoslavije. Krsto Papić:

"Bile su to uvijek dvije kinematografije. Čas je jedna izronila na površinu, čas druga. To je i sa slovenskim filmom i sa svim našim kinematografijama u susjedstvu. U zadnje vrijeme mi se učinio jako dobrim srpski film Klopka. Film Grbavica mi je najbolji bosanski film u zadnje vrijeme, nakon Kusturičinih filmova."

Na Danima hrvatskog filma bit će prikazana 23 dugometražna igrana filma koji su obilježili hrvatsku kinematografiju od njezina nastanka do danas, te bogat program hrvatskih animiranih filmova.

XS
SM
MD
LG