Dostupni linkovi

Hrvatska prvi put u Vijeću sigurnosti UN-a


Opća skupština UN-a
Opća skupština UN-a

Hrvatska je u utorak sa 184 glasa izabrana za nestalnu članicu Vijeća sigurnosti UN-a s dvogodišnjim mandatom koji počinje 1. siječnja 2008. godine.

Nakon što je Češka povukla kandidaturu, u trećem krugu glasovanja na listiću za predstavnika istočne Europe bila je samo Hrvatska. Od 189 glasova, Hrvatska je dobila 184 glasa, četiri su bila suzdržana, a Češka je ipak dobila jedan glas. Nakon pobjede nad Češkom s 95 prema 91 glas u prvom i 106 prema 88 u drugom krugu, i povlačenja češke kandidature, treći krug glasovanja bio je formalnost kako bi Hrvatska i službeno dobila potrebnu dvotrećinsku većinu od najmanje 124 glasa članica Opće skupštine.

Hrvatska ministrica vanjskih poslova Kolinda Grabar Kitarović zahvalila je članicama UN-a na podršci i Češkoj što je, povlačenjem kandidature, omogućila Hrvatskoj da po prvi puta uđe u Vijeće sigurnosti.

"Ulaskom u to najvažnije tijelo UN-a, Hrvatska preuzima i veliku odgovornost" - ocijenio Stjepan Mesić.

Predsjednik države Stjepan Mesić cijenio je izbor Hrvatske za nestalnu članicu Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda kao iznimno priznanje Hrvatskoj i njezinoj vanjskoj politici:

"Priznanja ne bi bilo da nismo prepoznati kao zemlja koja, doduše, ima svoje europske prioritete, ali koja je otvorena prema svijetu i za svijet i koja se u odnosima sa svima zauzima za punu ravnopravnost. Takva politika, hrvatska vanjska politika, koja vodi računa ne samo o našim uskim interesima, ne samo o našim odnosima s ovom ili onom zemljom, nego o globalnim problemima, o interesima svijeta kao zajednice država i naroda i o našem mjestu na svjetskoj sceni, takva nam je politika donijela podršku velikoga broja zemalja.

Republika Hrvatska u svojem će se djelovanju u Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda, kazao je Mesić, voditi potrebom da se ne zatvaraju oči pred globalnim problemima - od klimatskih promjena, preko nerazvijenosti, pa do terorizma i lokalnih kriza. Vodit će se, napokon, željom da aktivno pridonosi uspostavljanju i jačanju mira, sigurnosti i stabilnosti širom svijeta.

Primanje Hrvatske u nestalno članstvo Vijeća sigurnosti UN-a veliki je uspjeh koji znači konačnu potvrdu i učvršćenje položaja Hrvatske u svijetu i s kojim će i ostvarenje preostala dva cilja, ulazak u EU i NATO, biti mnogo lakše, rekao je u utorak u Zagrebu hrvatski premijer Ivo Sanader.

"Mi moramo odraditi našu domaću zadaću, odraditi pregovore, završiti reformu vojnog sektora kako bismo mogli dobiti pozivnicu za NATO, ali vas u svijetu sasvim drukčije gledaju kao članicu Vijeća sigurnosti UN-a, jer će se i nas pitati o svemu o čemu će se u svijetu odlučivati - od ekoloških pitanja do političkih kriza", napomenuo je premijer.

Predsjednik Hrvatske vlade rekao je kako taj veliki uspjeh Hrvatske nije očekivao, ali mu se se nadao, te podsjetio da je kandidaturu za Vijeće sigurnosti Hrvatska istaknula još 1999. godine i da se otad sustavno lobira, a posebno intenzivno posljednje dvije godine, koje su bile odlučujuće.

Hrvatska će kao članica Vijeća sigurnosti odlučivati i o Kosovu, te o Haškom sudu" - kazao Ivo Sanader.

"Hrvatska će iduće dvije godine davati svoje mišljenje, suodlučivati o svim važnim pitanjima čovječanstva, poput krize na Bliskom istoku, krize na Kosovu, Irana, odnosa svjetskih sila pa do ekoloških pitanja", pojasnio je Sanader.

Premijer Sanader ustvrdio je kako je njegov govor u raspravi o Haškom sudu pomogao činjenici da Hrvatska danas bude primljena u Vijeće sigurnosti, a nije joj odmogao, kako su to neki isticali u svojim kritikama, jer se Hrvatska pokazala kao ono što doista jest - "zrela, demokratska zemlja, svjesna svoje uloge u svijetu".

Hrvatskoj će dvogodišnji mandat nestalne članice Vijeća sigurnosti UN-a pomoći i u odnosima s Haškim sudom, rekao je Sanader, jer će sudjelovati u "izlaznoj strategiji" ICTY-a koji, sukladno postojećoj rezoluciji Vijeća sigurnosti, mora prestati djelovati do kraja 2010. godine.

"Od 1. siječnja 2008. godine Hrvatska sjedi za stolom Vijeća sigurnosti i naš predstavnik će, sukladno politici koju ćemo dogovoriti u državnom vrhu, zastupati stajališta Hrvatske", napomenuo je Sanader, ustvrdivši da će, ako pobijedi na izborima, "inzistirati da se i nakon prestanka rada Haškog suda osigura mehanizam da se ratni zločinci koji nisu uhićeni uhite i privedu pravdi".

Sjedište UN-a u Njujorku

U Vijeće sigurnosti ušle još Kostarika, Burkina Faso, Vijetnam i Libija

U trećem krugu glasovanja u VS UN-a izabrana je i Kostarika sa 179 glasova, kao predstavnica Latinske Amerike, što je također bila formalnost nakon što Dominikanska Republika povukla kandidaturu. U prvom krugu u Vijeće sigurnosti su, bez protukanduidata, izabrani Burkina Faso sa 185 glasova, Vijetnam sa 183 i Libija sa 178 glasova.

XS
SM
MD
LG