Dostupni linkovi

Neprilike sa srpskim zakonom


Petar KOMNENIĆ Crnogorski Predsjednik Filip Vujanović je prilikom posjete Strazburu od najviših zvaničnika Savjeta Evrope zatražio da ta organizacija preispita valjanost novog srpskog Zakona o državljanstvu kojim se državljanima Crne Gore koji se nacionalno izjašnjavaju kao Srbi omogućava dobijanje srpskog državljanstva, iako to nije regulisano bilateralnim sporazumom između dvije države. U kojoj formi je podnesen taj zahtjev i šta o njemu misle srpski pravni eksperti?

Prema pisanju podgoričkih „Vijesti“ crnogorski Predsjednik Filip Vujanović je juče u Strazburu u razgovoru sa predsjednikom Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope Reneom Van Der Lindenom i generalnim sekretarom te organizacije Terijem Dejvisom zatražio da se preispita usklađenost novog srpskog Zakona o državljanstvu sa važećim međunarodnim standardima. Srpski Zakon o državljanstvu, podsjetimo, omogućava dobijanje srpskog državljanstva ljudima iz Crne Gore koji se nacionalno osjećaju kao Srbi, iako Srbija sa Crnom Gorom nije potpisala bilateralni sporazum. Šef crnogorske parlamentarne delegacije u Savjetu Evrope Predrag Bošković za naš radio pojašnjava suštinu crnogorskog zahtjeva:

„Predsjednik Vujanović je juče u razgovorima sa predstavnicima Savjeta Evrope izrazio zabrinutost povodom novog zakona Srbije, povodom davanja dvojnog državljanstva i kako to može uticati na Crnu Goru i na stabilnost Crne Gore. Naravno da je to shvaćeno od strane Savjeta Evrope s obzirom da se tim zakonom Srbije urušavaju temeljne vrijednosti Savjeta Evrope i ono što su oni proklamovali da se samo te stvari mogu rješavati bilateralnim sporazumima između zemalja. Rečeno je u tim razgovorima da oni čekaju da vide taj zakon Srbije o državljanstvu, s obzirom da ga još nijesu dobili. Tek onda kada vide taj zakon oni mogu reagovati po tom pitanju“.

Na pitanje da li je zahtjev crnogorske strane već formalizovan, Bošković kaže:

„Ja stvarno ne znam da li je formalizovan, da li je pismo upućeno, ali u svakom slučaju juče je rečeno s njihove strane da se sačeka dok taj zakon ne bude ekspertizovan od strane eksperata Savjeta Evrope, a taj zakon još uvijek nije stigao u Savjet Evrope“.

Srpski Zakon o državljanstvu je već duže vrijeme predmet javne debate u Crnoj Gori Prosrpske stranke su pozdravile donošenje tog zakona kojim se crnogorskim državljanima omogućava i dobijanje srpskog, iako važeći crnogorski propisi to zabranjuju, dok vlast insistira na tome da je Srbija prekršila međunarodne standarde. Stevan Lilić, predsjednik Udruženja pravnika za demokratiju Srbije, za naš radio kaže da ima puno razumijevanje za crnogorski zahtjev:

„Kao što se moglo pretpostaviti Zakon o državljanstvu Srbije, posebno u odnosu na građane Crne Gore kojima se ovo srpsko državljanstvo nudi već izaziva ozbiljne polemike i čak otvara pitanje koja su se našla na dnevnom redu Evrope, odnosno Saveta Evrope. Crnogorska delegacija osporila je ovaj zakon sa tačke gledišta legitimiteta i evropskih standarda. Na žalost, to je tako i još u postupku donošenja zakona ukazivali smo veoma ozbiljno na situaciju gde jedna država bez saglasnosti druge države podaruje zakonodavstvo građanima te druge države. To u međunarodnoj praksi i u međunarodnom pravu nije moguće bez saglasnosti druge države. Dvojno državljanstvo je moguće na osnovu ugovora između država, ali ne na osnovu jednostrane odluke jedne države. Da iznesemo suštinu. Ovakav zakon i ovakva politika u suštini se kvalifikuju kao politika mešanja u unutrašnje poslove drugih država“.
XS
SM
MD
LG