Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Zabranjen uvoz stoke i mesa iz Velike Britanije


Porptarol Evropske komisije Filip (Philip) Tod rekao je da se mora isključiti svaka mogućnost prenošenja bolesti u ostale zemlje Unije. "Britanske vlasti su odgovorne da preduzmu sve mere, uključujući i u lukama tako da se dezinfikuju vozila koja se prevoze brodovima i trajektima a koja nastavljaju put ka kontinentu", kazao je Tod.

U međuvremenu, nastavljene su polemike o odgovornosti za izbijanje bolesti.

Otkriveni virus je sličan onome iz obližnje laboratorije za istraživanje te stočne bolesti. U prostorijama koje dele državni Institut za zaštitu zdravlja životinja i privatna farmaceutske kompanija Merial, izdvojen je ranije virus za vakcinu protiv ove bolesti. Britanska štampa optužuje Merial da je odgovorna za zarazu govedi na maloj farmi na jugu Engleske. U toku je istraga. Direktor Merial-a Dejvid Bilend.

"Mi primenjujemo najviše međunarodne standarde. Uveren sam da nismo prekršili proceduru, kao što je to pokazala i dosadašnja istraga. Međutim, prerano je da se u ovom trenutku kaže šta je izazvalo bolest", kaže Bilend.

Međutim, predsednik Unije britanskih farmera Piter Kendel nije zadovoljan odgovorom iz Meriala.

"Članovi Unije su ljuti i veoma zabrinuti. To je velika dilema za nas. Potrebna nam je razvijena nauka, vakcine za sprečavanje bolesti, dakle stručni odgovori na izazove koje donosi svakodnevni život. Međutim, problem je kada imate naučnu instituciju koja omogućava da bolesti iz laboratorije odlaze u životnu sredinu.", kaže Kendel.

Britanski sekretar za zaštitu životne sredine Hilari Ben rekla je da se zvanični izveštaj očekuje u narednih 48 sati. U međuvremenu, britanske vlasti preduzele su odlučne mere. Nakon što je u subotu potvrđeno da su dve krave obolele od slinavke i šapa, preventivno je zaklano 120 grla. Uspostavljen je karantin u tom području, zabranjen je promet govedi, ovaca i svinja, a britanska vlada je sa svoje strane već zabranila izvoz mesa i prerađevina. Susedna Irska, kao i SAD i Japan odmah su zabranile uvoz mesa iz Britanije. Premijer Gordon Braun, koji je prekinuo odmor, najavio je odlučne mere u cilju sprečavanja širenja bolesti.

Tokom prethodne epidemije slinavke i šapa, u Britaniji je 2001. godine uništeno oko 7 miliona krava, svinja i ovaca i pričinjena je šteta od 8,5 milijardi funti (12,2 milijardi evra), a mnoge farme su zatvorene i dosad nisu obnovljene. Osim poljoprivrede, i turizam je bio ozbiljno pogođen. Tadašnje vlasti su kritikovane da su sporo delovale. Veruje se da će sada odlučnom akcijom nadležnih biti sprečena epidemija. Slinavka i šap se prenosi među životinjama papkarima ali ne i na ljude.
XS
SM
MD
LG