Dostupni linkovi

Sloboda za medicinske sestre


Na sofijskom aerodromu dugo očekivani trenutak, suze radosnice, obitelj, rodbina i bugarski predsjednik Georgij Parvanov. Šef države je pomilovao osuđenu šestorku, izjavio je šef diplomacije Ivaylo Kalfin, dajući tako do znanja da predsjednik nikada nije imao dvojbu oko njihove nevinosti.

Jedna od oslobođenih medicinskih sestara Snežana Dimitrova:
“Živjela sam za ovaj trenutak, i on je konačno došao. Nikada nisam prihvatila smrtnu kaznu. To nije bila moja presuda. Sada sam sretna.”

Sa oslobođenim sestrama i lječnikom u Sofiju su stigle i povjerenica za vanjske poslove EU Benito Ferero Waldner i Cecila Sarkozy, prva dama Francuske, koje su u ponedjeljak obavljale u Libiji posljednje dogovore za izručenje medicinara Bugarskoj.

Predsjednik Evropske komisije Jose Manuel Barroso kazao je kako je u telefonskom razgovoru sa Gadafijem obećao daljnu normalizaciju odnosa članica Unije i Libije. Nije propustio priliku ni da zahvali francuskom šefu države Nicolasu Sarkoziju dodajući da epilog događaja pokazuje koliko Unija jest snažna kada djeluje jedinstveno. No, prije svega njegova je poruka bila upućena onima koji su osam godina proživjeli pakao, strah, torturu u zatvoru:

“Za Evropu ovo je trenutak olakšanja, emocija i sreće. Upućujem poruku solidarnosti bugarskom narodu, građanima Evropske unije sa kojima smo danas ujedinjeni u sreći.”

Izručenju bugarskih medicinara prethodila je i novčana kompenazicija svakoj za više od 400 obitelji čija su djeca zaražena virusom side, i to u visini od milijun dolara. Još je nejasno tko je dao novac. Francuski predsjednik opovrgao je ranije tvrdnje da su Unija i Francuska taj novac osigurale.

“Mogu samo potvrditi da ni Evropa, ni Francuska, nisu osigurale nikakve financijske donacije Libiji.”

Libija je također uvjetovala oslobađanje normalizacijom odnosa sa svakom od 27 članica Unije. Bruxelles naime, sa Tripolijem nema bilateralnih sporazuma od uvođenja sankcija Libiji 1988., nakon terorističke akcije u Pan-Amovu avionu koji se srušio u Lockerbiju, a pregovori o normalizaciji odnosa nisu počeli iako su UN-ove sankcije Libiji ukinute 2003. Prvi korak će uslijediti najavljenim posjetom francuskog predsjednika Sarkozya Libiji. Vladini dužnosci u Tripoliju kažu kako se može očekivati potpisivanje bilaterlanih sporazuma između ostalih u oblasti sigurnosti, energije i imigraciji.
XS
SM
MD
LG