Dostupni linkovi

SREBRENICA


U Potočarima kod Srebrenice danas je održana komemoracija povodom 12. godišnjice genocida koji su u tom gradu u srpnju (julu) 1995. nad srebreničkim Bošnjacima izvršile snage bosanskih Srba. U Memorijalnom centru u Potočarima sahranjeno je još 465 identificiranih žrtava, tako da je do sada sahranjeno 2.907identificiranih osoba od oko osam tisuća ubijenih Bošnjaka.
Komemorativnom skupu je prisustvovalo više desetina tisuća ljudi, među kojima i visoki predstavnici organa vlasti BiH, predstavnici međunarodne zajednice i diplomatskog kora u BiH.
Skupu nije nazočila službena delegacija Srbije, no komemoraciji su prisustvovale i predstavnice beogradskog udruženja "Žene u crnom", koje su položile cvijeće u znak počasti žrtvama genocida, uz poruku "Oprostite nam - Žene u crnom".
Obraćajući se okupljenima načelnik općine Srebrenica Abdurahman Malkić je istakao kako su "tragovi zločina očigledni, te da zna tko ih je počinio i u čije ime. Stoga treba jasno reći i činiti da počinioci genocida budu kažnjeni, a rezultat genocida neutraliziran."
XS
SM
MD
LG