Dostupni linkovi

Odlaganje rešenja statusa vodi destabilizaciji


Odlučni smo da rešenje statusa Kosova mora biti nezavisnost a svako odlaganje postizanje tog cilja znači destabilizaciju, izjavio je za Radio Slobodna Evropa predsednik organizacije veterana OVK Faik Fazljiu (Fazliu). Fazljiu je rekao da je ta organizacija saopštila kako su svaki novi pregovori neprihvatljivi.

“Neprihvatanje voje građana za nezavisnošću i svaki minut odlaganja predstavljaju šansu za destabilizaciju Kosova. Mi nismo za to, ali smo isto tako odlučni da se ne postigne nijedno drugo rešenje sem nezavisnosti”, rekao je Fazljiu.

Organizacija veterana Oslobodilačcke vojske Kosova zatražila je od pregovaračkog tima da ne prihvati odlaganje statusa Kosova i nove pregovore i upozorili da će, u suprotnom, oni delovati kao “vojnici OVK”.

Fazljiu kaže da će takvi stavovi u narednim danima jasno biti predočeni članovima pregovaračkog tima.

“Organizacija veterana će tražiti od pregovaračkog tima da odmah realizuje volju građana i mi ćemo im preneti da su pregovori neprihvatljivi”, rekao je Fazljiu.

Inače, na mogućnost destablizacije stanja do kojeg bi moglo doći zbog nezadovoljstva daljim odlaganjem rešenja statusa upozoravaju i međunarodni zvaničnici i stručnjaci. Ističe se da svaka nejasnoća oko budućnosti Kosova kod građana izaziva frustracije. To je nedavno ocenio i šef UNMIKa Joakim Riker.

Mnogi stručnjaci za bezbednost kažu da neizvesnost povodom donošenja odluke o statusu Kosova povećava rizik od opšte nestabilnosti. Politički analitičar Miljazim Krasnići kaže da se situacija iz dana u dan dramatizuje i rizikuje da izmakne kontroli.

“Proces je blokiran i kao takav može dovesti do negativnih posledica. Te posledice se već sada mogu videti, najpre u opadanju autoriteta kosovskih lIdera, i kod pojave glasova pobune. Sada osim organizacije ‘Samoopredeljenje’ svoje nezadovoljstvo izražavaju i druga udruženja i grupe”, kaže Krasnići.

Međutim, policija ocenjuje da je trenutno stanje na Kosovu mirno. Portparol Kosovske
policijske službe Arben Beka u izjavi za naš radio kaže da je policija spremna da garantuje stabilnost u procesu definisanja statusa.

“Situacija na Kosovu je mirna i stabilna. UNMIK policija i KPS nastavljaju da pružaju sigurnost svim građanima na celoj teritoriji, što podrazumeva sprovođenje raznih operativnih planova”, kaže Beka.

Upitan dali ima nagoveštaja da može doći do destabilizacije stanja Beka je odgovorio. “U ovim trenucima ne možemo da govorimo o indikacijama, ali možemo reći da je policija spremna da pruži sigurnost građanima Kosova”.

Inače, Miljazim Krasnići ocenjuje kako je najbolji način da se izbegnu nestabilnost i radikalizacija, u trenutku kada se odlučuje o odlaganju rešenja, organizovanje izbora. Na taj način bi se ispunio politički vakuum i proverila legitimnost institucija, a u svakom slučaju nastavila bi se saradnja sa međunarodnom zajednicom.
XS
SM
MD
LG