Dostupni linkovi

Samopredeljenje najavljuje novi protest


Zbog nerešavanja statusa Kosova, pokret Samoopredeljenje organizovaće novi protest u Prištini 30. juna. Pokret se protivi planu Martija Ahtisarija, ističući da se njime ne predviđa formiranje države. “Nastavićemo da protestujemo jer imamo puno razloga. Pre nekoliko nedelja osoblje UNMIK-a je potpisalo ugovore na još godinu dana”, rekao je predstavnik Pokreta Gljauk Konjufca, aludirajući time da se još dugo neće rešiti status.

Stoga će na predstojećim demonstracijama biti izraženo nezadovoljstvo pasivnošću političkih lidera Albanaca i međunarodnih faktora u rešavanju statusa Kosova. Predstavnici Pokreta su još upozorili da buduće Snage sigurnosti Kosova, predviđene Ahtisarijevim planom, neće biti vojska. “Snage sigurnosti neće imati mandat da kao i svake oružane snage štite suverenitet i integritet”, kazali su predstavnici Pokreta.

Pokret je do sada više puta organizovao proteste jer se protivi pregovorima o statusu Kosova, te traži da se status reši samopredeljenjem građana. Na protestu 10. februara, koji je eskalirao kada je došlo do sukoba sa policijom, dve osobe su poginule. Lider pokreta Aljbin Kurti bio je uhapšen posle tog protesta. On je uslovno pušten na slobodu, a protiv njega je podignuta optužnica u Okružnom Sudu u Prištini.

Inače, nedavno istraživanje Fonda UN za razvoj pokazalo da bi gotovo 40 odsto kosovskih Albanaca učestvovalo u demonstracijama, dok bi tri odsto njih u ruke uzelo i oružje u slučaju da plan specijalnog izaslanika UN Martija Ahtisarija ne bude prihvaćen u Savetu bezbednosti.

U međuvremenu Kosovska policijska služba ocenjuje da je stanje na Kosovu mirno, uz određeni stepen tenzija. Veton Eljsani, portparol policije, izjavio je za naš program da policijske snage imaju operativne planove da očuvaju mir u trenutku kada se odlučuje o statusu Kosova:

“Pošto se sada priča o statusu Kosova, situacija je malo sa tenzijama, ali stabilna. Na osnovu informacija sa terena mi ne možemo da kažemo da ima nekih problema ali mi smo tu za svaki slučaj imamo već operativni plan ali imamo i različite operativne planove za različite situacije.”

Eljsani kaže da će o miru zajedno brinuti Kosovska policija, UNMIK i Kfor:

“Imamo veoma dobru saradnju sa institucijama Kosova i sa međunarodnim institucijama a posebno imamo veoma dobru saradnju sa građanima Kosova, koji već znaju da trebaju da budu mirni u trenutku kada se priča o statusu Kosova, ali mi smo spremni da se suočavamo sa svakom situacijom.”

Prethodno je Kfor saopštio da će najmanje šest meseci nakon tranzicionog perioda, a posle rešavanja statusa, ostati na Kosovu. Ukoliko se u Savetu bezbednosti UN usvoji rezolucija na osnovu plana izaslanika Martija Ahtisarija, trebalo bi da Kfor ostane na Kosovu u okviru vojne misije koja je previđena tim planom. Međutim, za sada se još uvek ne zna dali će se promeniti misija Kfora.

Kosovo, retrospektiva
XS
SM
MD
LG