Dostupni linkovi

Ponovna ucjena pravosuđa


Iako je Glavašev odvjetnik Ante Madunić prilikom njegovog pritvaranja 17. travnja najavio kako njegov klijent više neće štrajkati glađu, on to, navodno, ipak čini, i to – kako je jučer obznanio Glavašev drugi odvjetnik, Dražen Matijević – već 11. dan. Zanimljivo je da o navodnom štrajku glađu Glavaša i još petorice drugih okrivljenika u takozvanom „slučaju selotjep“ ništa nije znao ni sudac koji vodi taj predmet. No današnji, Glavašu blizak „Glas Slavonije“ donosi na naslovnoj stranici udarnu vijest kako Glavaš traži obranu sa slobode ili će u protivnom štrajkati glađu do smrti.

Poznati zagrebački odvjetnik Čedo Prodanović kaže kako se nada da Glavašu, koji do sada ima pozitivno iskustvo s ucjenama hrvatskog pravosuđa, neće uspjeti ono što mu je pošlo za rukom prošle godine, kada je štrajkom glađu isposlovao slobodu:

„Nadam se da ovog puta epilog neće biti isti, da su i ljudi iz pravosuđa na neki način sada svjesni i situacije i mogućih posljedica ovakvog postupka. Na neki način su možda i akceptirali iskustva Međunarodnog suda u Hagu, koji se nije dao impresionirati štrajkom glađu, niti Šešelja, niti ostalih optuženika. Na neki način je relativno, bez velike gužve, riješio taj problem. Kako će sve to skupa završiti kod nas, ja zaista ne znam. Međutim, ukoliko bi se ponovo desile iste stvari, onda bi to zaista značilo sumrak pravosudnog sustava.“

Voditelj osječkog ureda Hrvatskog helsinškog odbora za ljudska prava Jaroslav Pecnik upozorava da je riječ o novom pritisku na pravosuđe:

„Mislim da se ponovo radi o jednom neprimjerenom pritisku na pravosuđe. Zapravo, pravosuđe je pokazalo slabost koju gospodin Glavaš očigledno ponovo koristi, zajedno sa ostalim osumnjičenima iz slučaja ,Selotejp‘. Radi se o očiglednom izbjegavanju suočavanja s onim za što su te osobe osumnjičene.“

Glavaš se, inače, prije nekoliko tjedana obratio Hrvatskom helsinškom odboru, tražeći od njih da prate njegov slučaj, mada je prošle godine – upravo Glavaš tužio predsjednika te nevladina organizacije, dr. Žarka Puhovskog, da svojim izjavama čini pritisak na pravosuđe. Osječki novinar Goran Flauder koji je istraživao ratne zločine u Osijeku i Glavaševu ulogu u tome, kaže, pak, kako je Glavaš očito iscrpio sve mogućnosti kojima se do sada služio, pa se odlučio na reprizu već viđenoga:

„Ovaj novi štrajk glađu Branimira Glavaša govori o tome da je ispucao svoj repertoar pritisaka i mislim da neće ovaj put naići na nestvarne državne institucije kao što je to bilo prvi put, nego da će se pravosuđe znati bolje postaviti prema njemu i njegovim kolegama. Sad je, očito, s tim kolegama bio u nekakvom suglasju, pa se okupilo njih četiri-pet u tom zajedničkom štrajku glađu. Mislim da ovaj put može završiti jedino u bolnici, a nikako na slobodi. I to ne samo na odjelima koji brinu o njegovom tijelu, nego i na odjelima koji će morati povesti brigu i o njegovoj glavi.“

Osječka Udruga veterana Domovinskog rata u srijedu se uključila u pritisak na pravosuđe, tražeći, zbog slučaja Glavaš, smjenu državnog odvjetnika Mladena Bajića, te bezuvjetno puštanje Glavaša i ostalih pritvorenika u slučaju istog ratnog zločina, kako bi se mogli braniti sa slobode.
XS
SM
MD
LG