Dostupni linkovi

Nova vlada ili novi izbori


Predsednik Srbije i lider DS Boris Tadić izjavio je za agenciju Fonet da u ovom trenutku nema dogovora stranaka o novoj vladi i najavio da će ipak predložiti mandatara. Tadić je naveo da će narednih dana sagledati neke nove okolnosti i predloge političkih stranaka, kada je reč o kandidatima za premijera, i podsetio da je, za sada, stigla samo jedna zvanična kandidatura, Božidara Đelića. Bio sam spreman da sadašnjem premijeru ponudim da nastavi da obavlja tu funkciju smatrajući da je to jedan veliki kompromis bez obzira na mnogo bolji izborni rezultat DS, rekao je Tadić i podvukao da su usledili novi zahtevi DSS:

“Ne može jedna stranka, u ovom slučaju DSS, kontrolisati i BIA-u odnosno obaveštajnu službu i policiju u isto vreme, pre svega zbog toga što u tom sektoru nismo imali ni dovoljne reforme i drugo, potpuno je jasno svim građanima da se sada navršilo godinu dana od prekida pregovora sa EU o stabilizaciji asocijaciji. Mi samo kretanjem prema EU možemo doći do boljeg života.”

Tadić je naveo da, dokle god postoji šansa, neće odustati od formiranja vlade, ocenjujući da svako drugo rešenje ugrožava i budućnost građana i kapacitet za odbranu Kosova.

U međuvremenu predsedavajuća skupštine Srbije Borka Vučić zakazala je nastavak konstitutivne sednice parlamenta za ponedeljak - 7. maj. Borka Vučić u izjavi za naš program kaže da je sednicu parlamenta zakazala sinoc i odgovara na pitanje da li je u dogovoru sa ostalim parlamentarnim strankama zakazala konstitutivnu sednicu Skupštine Srbije:

“Naravno, zbog toga smo ovako dugo i čekali.”

RSE: Ali pretpostavka je da se zakazuje nastavak sednice onda kada se napravi politički dogovor?

“Koliko ja znam – to je meni prezentirano, ja sam zakazala nastavak konstitutivne sednice a tu dolazi Vlada.”

Lider LDP Čedomir Jovanović tvrdi da je sednica Skupštine Srbije koja će biti održana u ponedeljak zakazana bez ikakvih formalnih konsultacija, kao ni da niko formalno, nakon što je pre mesec dana DS predložila Milanu Milošević za predsednicu parlamenta, sada nije predao incijativu za izbor predsedavajućeg Skupštine:

“Tokom jučerašnjeg dana, jučerašnjeg popodneva predsedavajuća Skupštine Srbije je zakazala sednicu bez ikakvih formalnih konsultacija ali, po našim informacijama, u vrlo jasnom dogovoru sa republičkom vladom i DSS sa jedne strane, a sa druge strane sa SRS.”

Istovremeno, predsednik SPS Ivica Dačić, izjavio je da bi novu Vladu mogli da formiraju i SRS DSS i SPS. U DSS i SRS nisu bili dostupni za komentar, ali kako saznaje naš radio zamenik predsednika radikala Tomislav Nikolić nalazi se u poseti haškom optuženiku i predsedniku SRS Vojislavu Šešelju. U Radikalnoj stranci međutim tvrde da je ta poseta dogovorena još pre dvadeset dana i da nema veze sa eventualnim učešćem ove partije u Vladi Srbije.

Podsećamo, ukoliko do 14. maja u ponoć poslanici ne izglasaju novu Vladu, Skupština Srbije se raspušta i predsednik Republike dužan je da raspiše nove parlamentarne izbore. Prema ustavnim rokovima izbori moraju da se održe u roku od 60 dana, odnosno, najkasnije do 13. jula.
XS
SM
MD
LG