Dostupni linkovi

BAGDAD


Najmanje 170 osoba je danas poginulo, a 200 ranjeno u najkrvavijim napadima u Bagdadu od kada su americcke i iraccke snage pokrenule akciju jaccanja bezbednosti u gradu 14. februara.
Samo u eksploziji automobila bombe u ssiitskom delu Bagdada poginulo je 118 ljudi, a 139 ranjeno.
Ocigledno koordinisani napadi kojih je danas u Bagdadu bilo pet, usledili su nakon ssto je premijer Nuri al-Maliki rekao da che Irak do kraja godine preuzeti kontrolu nad bezbednosschu u zemlji.
U Bagdadu se od 14. februara sprovodi plan jaccanja bezbednosti grada kojim je predvidjeno da se do juna rasporedi 90.000 americckih i iracckih vojnika.
Istovremeno, americki drzavni sekretar za odbranu Robert Gejts je kazao da je njegova zemlja odlucna da nastavi sprovodjenje bezbednosnog plana u Bagdadu.
Ovi napadi su pogodili Bagdad samo nekoliko sati pre susreta americkog predsednika Dzordza Busa svojim demokratskim protivnicima kojima namerava ponoviti kako odbija donosenja bilo kakvog roka za povlacenje iz Iraka.
  • 16x9 Image

    Mirjana Rakela

    Od 1995. godine stalni je član redakcije na RSE u Pragu, a pored tema iz Hrvatske, bavi se i širim prostorom Balkana. Dobitnica novinarske nagrade 'Lorenzo Natali'  2008. koje dodjeljuje Evropska komisija u saradnji sa Reporterima bez granica i Svjetskim udruženjem novinara. 

  • 16x9 Image

    Dragan Štavljanin

    Dragan Štavljanin radi za RSE od 1994. Magistrirao je na problemu balkanizacije (Prag/London), doktorirao na fenomenu "informacione mećave" – višak informacija/manjak smisla (Beograd). Autor je knjiga "Hladni mir: Kavkaz i Kosovo" i " 'Balkanizacija' Interneta i smrt novinara".

XS
SM
MD
LG