Dostupni linkovi

Oduzeto više od 300 državljanstava


Tek, Komisija, po riječima ministra pravde Bariše Čolaka, do 16. februara ove godine donijela je odluke o oduzimanju državljanstava Bosne i Hercegovine za 367 osoba. Utvrđeno je, također, da za 349 osoba ne postoje razlozi za oduzimanje državljanstva:

«Među 367 osoba kojima je oduzeto bh. državljanstvo prednjače 72 osobe iz Turske, 31 iz Egipta, 30 iz Alžira, 21 iz Sirije, 27 iz Tunisa, 23 iz Sudana, te 20 osoba iz Rusije. Od 367 oduzetih državljanstava BiH, za 220 osoba rješenje o prijemu u bh. državljanstvo izdalo je federalno ministarstvo unutarnjih poslova, za 115 ranije ministarstvo civilnih poslova i komunikacija, a za 32 osobe Ministarstvo unutrašnjih poslova RS-a.»

Sve osobe za koje je donesena odluka o oduzimanju državljanstva imaju pravo na osporavanje odluke u roku od 60 dana, a nakon tog roka institucije bh. vlasti dužne su da provedu postupak o deportaciji tih osoba - ako se još nalaze u BiH. Pak, oni koji su im dali državljanstva biće predmet drugog zakonskog postupka, dodao je ministar Čolak:

«S druge strane mi smo dodali jedan novi zaključak - zadužili smo Ministarstvo vanjskih poslova i druga ministarstva da poduzmu aktivnosti u smislu postupanja ovlaštenih osoba u diplomatsko - konzularnim predstavništvima kako bi se utvrdila odgovornost osoba koje su postupale u takvim slučajevima. Naravno, to je sad stvar postupka. Ja ne mogu sad kazati što će se dogoditi, ali u svakom slučaju mislim da BiH putem svojih institucija treba povesti računa o tome da se prema osobama koje su nezakonito ili protuzakonito davale državljanstva i tako kršile zakon svakako moraju izreći određene sankcije.»

Vijeće ministara BiH također je obavezalo sve nadležne organe u BiH da Komisiji za reviziju državljanstva dostave svu ranije traženu, a do sada nedostavljenu, dokumentaciju.
XS
SM
MD
LG