Dostupni linkovi

Prvi kontejnerski voz iz Bara


Iako se najviše računa na komintente iz Srbije i Mađarske i u drugim zemljama regiona postoji veliko interesovanje za korišćenje kontejnerskog prevoza robe iz Luke Bar, rekao je za naš program predsjednik borda direktora i vršilac dužnosti izvršnog direktora Luke Bar Slobo Pajović, koji ističe da će uvođenje kontejnerskog željezničkog prevoza biti od velikog značaja za državu Crnu Goru, Željeznicu i samu Luku Bar koja će uvaćati pretovar, ali i postati konkurentnija u odnosu na ostale luke u okruženju: Ploče, Rijeku i Kopar:

„Prednost ovog vida prevoza je što je jeftiniji, a naročito je značajno što se u ljetnjim mjesecima naši drumovi oslobađaju zakrčenosti, posebno u turističkoj sezoni, ali najznajačniji je dio koji dovodi do ekonomičnijeg načina rada poslovanja samim tim onda i produktivnije jer se povećava i promet uvođenjem ovog voza jer svi naši komintenti su tražili da uvedemo ovu liniju da bi došli da rade kod nas jer im je ovaj pravac Bar – Beograd povoljniji nego drugi pravci koji idu preko Rijeke i Kopra jer je manje brodskih dana od distributivnih luka na Mediteranu do Bara nego do Rijeke i Kopra. To znači da dok stigne do ovih luka, roba upućena iz barske luke već može da bude u Beogradu“.

Redovna kontejnerska linija će na relaciji Bar-Beograd-Bar saobraćati dva puta nedjeljno. Prvi voz će biti sastavljen od 14 kola, od kojih svaka mogu da ponesu ili jedan kontejner od 40 ili dva od 20 stopa. Cijena zakupa manjeg kontejnera će biti oko 500, a duplo većeg oko 600 eura. U svakom slučaju, u Luci Bar su procijenili da će transportni troškovi ovako biti za četvrtinu niži od troškova u drumskom, odnosno kamionskom prevozu. Što se tiče vrste robe koja se može transportovati kontejnerima skoro da nema ograničenja. Slobo Pajović, predsjednik Borda direktora Luke Bar:

„Kontejnerima se može transportovati skoro svaka roba. To su kontejneri sa nekih 25-26 tona... Postoje i takozvani frigo-kontejneri kojima se transportuje kvarljiva roba, hrana...“

Kontejnerski voz je nešto što je Crna Gora dugo čekala i što će poslije pojedinih bezuspješnih pokušaja konačno zaživjeti i predstavljati revolucionarnu stvar, rekao je crnogorski ministar saobraćaja Andrija Lompar koji naglašava da se pored samog kontejnerskog voza ovdje radi i o novim brodskim kontejnerskim linijama koje bi trebalo da dožive pravu ekspanziju. Ministar Lompar je, između ostalog, odgovorio i na pitanje šta je do sada bila prepreka uvođenju kontejnerskog prevoza:

„Do sada je najveća prepreka bila nepostojanje kontejnerskih brodskih linija i veza Luke Bar sa tranzitnim centrima u okruženju. Sada smo uspostavili tu brodsku liniju što znači da postoji regularni dovoz i odvoz kontejnera prema Luci Bar tako da svako od uvoznika može tačno da isplanira da iz bilo koje tačke u svijetu dopremi ili pošalje preko Luke Bar na ovo gravitaciono područje. Znači, bila su veći broj faktora koja su bili ograničenja, ali jedan od najvećih jeste bilo nepostojanje linijskog prevoza. Željeznica je ispunjavala što se tiče kapaciteta voznog parka, međutim, za takozvane high cube kontejnere postojala je jedan prepreka, a to je tunel u blizini Beograda gdje ovi kontejneri nijesu mogli da prođu. Međutim, tamo su izvršene određene prepravke tako da će i taj oblik kontejnera moći slobodno da prolazi“.
  • 16x9 Image

    Esad Krcić

    Zahvaljujući ranom angažmanu u Radio Beogradu ostaje trajno vezan za radio, kao medij. Član crnogorskog dopisništva RSE je od 2001. Pisao je za CG Ekonomist, a realizovao je i niz radijskih i TV projekata.

XS
SM
MD
LG