Dostupni linkovi

Kroki portret šefa mafije


Po nalogu Odeljenja za borbu protiv mafije iz Barija, Andriji Draškoviću lisice na ruke stavila je nemačka policija čim je izašao iz Lufthansinog aviona iz Beograda.

Hapšenje se dovodi u vezu sa istragom koja se u Italiji vodi o švercu droge i cigareta tokom devedesetih godina. Italijanski mediji navode da je policija Dršakovića markirala kao jednog od najznačajnijih mafijaških šefova bivše Jugoslavije.

Novinar nedeljnika „Vreme“, Miloš Vasić, podseća na lik i delo kontroverznog takozvanog biznismena Andrije Draškovića:

„Andrija Drašković je poznati crnogorski gangster, visoke klase i visokog stila. Čovek koji ima odlične veze sa službama bezbednosti, kako ovde, a još više u Crnoj Gori. Obogatio se enormno tokom devedesetih godina na cigaretama, to smo svi znali, a sada čujemo – i na heroinu i kokainu, u bratskoj saradnji sa ,nevladinim organizacijama‘ iz okoline Pulja i Barija. Ovde je najpoznatiji po tome što je osumnjičen da je glavni organizator ubistva Željka Ražnatovića Arkana i zbog ubistva jednog surčinca Zvonka Plećića u Knez Mihajlovoj ulici u Beogradu. Za to je bio osuđen prvo na devet pa na 12 godina, pa je to ukinuto, pod krajnje čudnim okolnostima vraćeno na novo suđenje i od pucanja čoveku u leđa je napravljena samoodbrana. Pokušali su da ga ubiju više puta, po Beogradu se kretao u blindiranim vozilima i s teškim obezbeđenjem, i počeo je, proteklih godina, sve više i više da se udaljava iz Beograda. Mada je zanimljivo da se odazivao na pozive za ovo ponovljeno suđenje za to ubistvo.“

Prema italijanskim medijima, Andrija Drašković nije samo vođa međunarodne mreže krijumčara cigareta i naslednik kriminalnog klana Arkanovih „Tigrova“, već, kako smatra Tužilaštvo u Bariju, i mogući nalogodavac ubistva Željka Ražnatovića Arkana. To, međutim, za sada, italijansko Tužilaštvo još ne može da dokaže.

U Srbiji je Drašković hapšen i privođen nekoliko puta, ali se krivični postupak protiv njega vodi samo zbog ubistva Zvonka Plećića u restoranu „Rojal knez“ u septembru 2000. godine. U toku je četvrto, obnovljeno, suđenje za ovaj slučaj.

Policijski ekspert Marko Nicović očekuje da pravosuđe proširi obim istrage, u svetlu činjenica o povezanosti ovog junaka podzemlja sa srpskom službom bezbednosti i njenim čelnim ljudima:

„Verovatno će se sada otvoriti neko novo istraživanje, ako se uzmu u obzir njegove uske i bliske veze sa Radetom Markovićem u to vreme i uopšte neke pozicije koje je služba imala u krijumčarenju. Ako se tome doda i onaj deo priče koji je vezan za deponovanje heroina u sef Komercijalne banke i kasnije ono sumnjivo spaljivanje što se desilo, to samo ukazuje na to da je, ipak, i služba bila u velikoj meri umešana. Navodno je služba stajala iza krijumčarenja cigareta, i ne samo iza toga već i iza svih drugih radnji. Mislim da je služba manipulisala i sa heroinom.“

Ima li još nekih visokih zvaničnika, koji bi bili ugroženi sad ovih hapšenjem Andrije Draškovića?

„On je imao isto tako dobre veze i sa Rođom Đorđevićem i sa Badžom Stojčićem. Stojčić je ubijen zbog cigareta. Drašković je s tim novcem koji je imao, vrlo lako mogao korumpirati male igrače na toj policijskoj sceni u Srbiji, kao što su Stojčić i drugi. Mogao je profesionalno da ih animira da rade u njegovu korist i da ga zaštite od bilo koje vrste progona.“

U vezu sa švercom cigareta, heroina i kokaina, kojim se bavi Tužilaštvo u Bariju, Andriju Draškovića doveo je svedok-pokajnik Đuzepe Leo. Taj zaštićeni italijanski mafijaš označio je Draškovića kao važnu kariku u lancu ilegalne trgovine, dodavši da je imao ulogu pomiritelja među zavađenim puljskim mafijašima, koji su odbegli u Crnu Goru i odatle organizovali šverc prema Italiji.
XS
SM
MD
LG